![]() |
Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Nuh Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Nuh Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )Fizilal-il Kuran Tefsiri - Nuh Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub ) 1- Milletine can yakıcı bir azab gelmezden önce onları uyar diye Nuh'u milletine peygamber olarak gönderdik ![]() 2- O da şöyle dedi: "Ey milletim! Şüphesiz ben, size gönderilmiş apaçık bir uyarıcıyım ![]() 3- "Allah â kulluk edin; ondan sakının ve bana itaat edin ![]() 4- "Ki Allah günahlarınızı size bağışlasın ve sizi belli bir süreye kadar ertelesin; doğrusu Allah'ın belirttiği süre gelince geri bırakılmaz; keşki bilseniz ![]() Sure, peygamberlik misyonunun ve inanç sisteminin kaynağını vurgulayan, pekiştiren bir ifadeyle başlıyor: "Nuh'u milletine peygamber olarak gönderdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kuran'daki peygamberler kıssalarını okuyanlar Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sure, peygamberlik misyonunun kaynağını vurgulayan ve bu gerçeği pekiştiren bir ifadeyle başlıyor ![]() ![]() ![]() "Milletine can yakıcı bir azap gelmezden önce onları uyar ![]() Hz ![]() ![]() ![]() Görevlendirme sahnesinden surenin akışı öz bir ifadeyle mesajın açıkça duyurulduğu sahneye geçiyor ![]() ![]() ![]() "Dedi ki: Ey milletim! Şüphesiz ben, size gönderilmiş apaçık bir uyarıcıyım ![]() ![]() "Ey milletim! Şüphesiz ben, size gönderilmiş apaçık bir uyarıcıyım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onları çağırdığı şey son derece basit, açık ve tutarlıdır: "Allah'a kulluk edin ondan sakının ve bana itaat edin ![]() ![]() ![]() ![]() Ana hatlarıyla vurgulanan bu prensiplerle gök menşeli dinlerin temel özellikleri dile getiriliyor ![]() ![]() ![]() Sadece Allah'a kulluk sunmak, eksiksiz bir hayat sistemidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah korkusu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygambere itaat etmek: Allah'ın yolunda dosdoğru yürümenin aracıdır ![]() ![]() ![]() Dolayısıyle dünya üzerindeki hayatının ilk dönemlerinde Hz ![]() ![]() ![]() "Ki Allah günahlarınızı size bağışlasın ve sizi belli bir süreye kadar ertelesin ![]() Allah'a kulluk sunmaya, O'ndan korkmaya ve peygamberine itaat etmeye ilişkin çağrıya olumlu karşılık vermenin ödülü bağışlanma ve geçmiş günahların sorumluluğundan kurtulmadır; hesaplaşmanın Allah'ın bilgisinin kapsamında belirlenen bir süreye kadar ertelenmesidir, kıyamet gününe kadar hesap sorulmamasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ardından Hz ![]() ![]() "Doğrusu Allah'ın belirttiği süre gelince geri bırakılmaz; keşke bilseniz ![]() Nitekim bu ayetin, yüce Allah'ın belirlediği her süreyi kast etmiş olması da muhtemeldir ![]() ![]() ![]() Nuh peygamber hiçbir çıkar gözetmeden, herhangi bir maddi yarar sağlamayı düşünmeden milletinin doğru yola gelmesi için onurlu, saygın ve soylu mücadelesini sürdürüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Nuh Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )5- Nuh dedi ki: "Rabbim! Doğrusu ben, milletimi gece gündüz çağırdım ![]() 6- Fakat benim çağırmam, ![]() ![]() 7- Doğrusu ben senin onları bağışlaman için kendilerini her çağrışımda, parmaklarını kulaklarına tıkadılar, elbiselerine büründüler, direndiler, büyüklendikçe büyüklendiler ![]() 8- ![]() ![]() 9- ![]() ![]() 10-Dedim ki: "Rabbini;,den bağışlanma dileyin; doğrusu O, çok bağışlayandır ![]() ![]() 11- Size gökten bol bol yağmur indirsin ![]() 12" ![]() ![]() 13- Ne oluyorsunuz ki Allah'a büyüklüğü yakıştıramıyorsunuz ![]() 14- Oysa ![]() ![]() 15- Allah'ın, göğü yedi kat üzerine nasıl yarattığını görmez misiniz? 16- Aralarında Ay'a aydınlık vermiş ve güneşin ışık saçmasını sağlamıştır ![]() 17- Allah ![]() ![]() 18- ![]() ![]() ![]() 19- Yeryüzünde dolaşabilmeniz, 20- orada yollar ve geniş geçitlerden geçebilmeniz için, onu size yayan O'dur ![]() 21- Nuh dedi ki: "Rabbim doğrusu bunlar bana isyan ettiler ![]() ![]() ![]() İşte Nuh peygamberin yaptıkları ve İşte onun sözleri ![]() ![]() ![]() Bıkmıyor, usanmıyor, burun kıvıranılar, yanlışta ısrar etmeler karamsarlığa düşürmüyor onu: "Fakat benim çağırmam, sadece benden uzaklıklarını arttırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Davetçi her yerde karşılarına çıkıp, davetini duyurmak için her fırsatı değerlendirdiği, dolayısiyle kaçamadıkları zamanlar sesini duymak istemiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, davetçinin davasını duyurmak için her fırsatı değerlendirişini, kafirlerin de sapıklıkta direnmelerini gösteren bir tablodur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sürekli davetin, her fırsatı değerlendirmenin, ısrarla karşılarına çıkmanın yanısıra Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün bunları yaparken de dünya ve ahirette bir takım kazançlar sağlayacaklarını Rabblerinden bağışlanma diledikleri zaman affedileceklerini, çünkü yüce Allah'ın günahları bağışladığını söylemişti: "Dedim ki: "Rabbinizden bağışlanma dileyin; doğrusu O, çok bağışlayandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada Allah'tan bağışlanma dilemek ile bu rızklar arasında bir bağlantı kuruluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kur'an-ı Kerimin değişik yerlerde dile getirdiği bu kural, Allah'ın vaadi hayata egemen olan yasa gibi sağlam temellere dayanan gerçek bir kuraldır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı dönemlerde, Allah'tan korkmayan, O'nun şeriatım uygulamayan, buna rağmen bolluk içinde yaşayan, yeryüzünde hakimiyet kuran milletlere şahit oluyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ne oluyorsunuz ki Allah'a büyüklüğü yakıştıramıyorsunuz ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her halûklarda Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı şekilde Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanın topraktan yaratılışını yeşermek şeklinde dile getirmek, ilginç olduğu kadar anlamlı bir ifadedir de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç kuşkusuz bu dikkat çekici bir olgudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte iman, müminde onun toprak ve canlılarla ilişkisi hakkında böylesine gerçekçi ve böylesine canlı bir düşünce oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() Topraktan yeşerir gibi çıkan insanlar tekrar oraya dönerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son olarak Hz ![]() ![]() ![]() Bu, gözlemleyebilecekleri, kavrayabilecekleri bir gerçekti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar, kendi hayatlarına hükmeden, yaşamlarını kolaylaştıran yasaları inceleyecekleri zor ve karmaşık yöntemlere gerek duymadan gözler önündeki bu gerçeği kavrayabiliyorlardı ![]() ![]() İşte Nuh peygamber bu şekilde değişik yöntemlerle, kesintisiz bir mücadele ile, güzel bir sabır ile, dokuz yüz elli sene süren soylu bir çaba ile çeşitli yollar kullanarak milletin kalbine ve aklına hitap etti -veya hitap etmeye çalıştı- ![]() ![]() ![]() ![]() Rabbim, bunca mücadeleden sonra, bunca çabadan sonra, bunca direktiften sonra, bunca aydınlatıcı açıklamalardan sonra, bunca uyarıdan, mal, evlat ve bolluk vaadinden sonra, bana başkaldırdılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Nuh Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )22- "Birbirinden büyük düzenler kurdular ![]() 23- "İnsanlara sakın tanrılarınızı bırakmayın, Ved, Suva, Yağus, Yeuk ve Nesr putlarından asla vazgeçmeyin' dediler ![]() 24- "Böylece birçoğunu saptırdılar; Rabbim! Sen bu zalimlerin sadece şaşkınlığını arttır ![]() Bu liderler sapıklıkla da yetinmiyorlar: "Birbirinden büyük düzenler kurdular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte sapık ve saptırıcı liderler, her cahiliye ortamında yaygın olan sloganlara uygun çeşitli isim ve görüntüler altında putlar dikerler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Burada, seçkin peygamber Hz ![]() "Rabbim! Sen bu zalimlerin sadece şaşkınlığını arttır ![]() Bu beddua uzun süre mücadele eden, çok meşakkat çeken, her türlü yola başvurduktan sonra zalim, azgın ve kin anlayışlı kalplerde hayır olmadığını anlayan, bunların hidayeti hakketmediklerini, kurtuluşa layık olmadığını gören bir kalpten yükseliyor ![]() Surenin akışı Hz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Nuh Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )25- Onlar, günahları yüzünden suda boğuldular; ateşe sokuldular, kendilerine Allah'tan başka yardımcı bulamadılar ![]() Hataları, günahları ve isyanları yüzünden suda boğuldular, ateşe sokuldular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne evlat, ne mal, ne iktidar ve ne de dost edindikleri düzmece tanrıları kendilerine yardımcı olamadı ![]() İki kısacık ayette, isyancı, kıt anlayışlı sapıkların işi bitiriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra Hz ![]() 26- Nuh dedi ki: "Rabbim! Yeryüzünde hiçbir kâfir bırakma ![]() 27- "Doğrusu sen onları bırakırsan kullarını saptırırlar, sadece ahlâksız ve çok inkarcıdan başkasını doğurup yetiştirmezler ![]() 28- "Rabbim! beni, anamı babamı, evime inanmış olarak gireni, inanan erkek ve kadınları bağışla; zalimlerin de yalnız helâkini artır ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buna göre ya, zalimler sahip oldukları süper güçlerini kullanarak müminleri inançlarından döndürürler ![]() ![]() Ayrıca zalimler, kafirlerin doğup geliştiği bir çevre, bir ortam oluştururlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu yüzden Hz ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve anne-babası için yaptığı dua ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özel olarak evine mümin olarak girenler için yaptığı dua da bir müminin bir başka mümine yönelik iyilik temennisinin ifadesidir ![]() ![]() ![]() Bundan sonra genel olarak tüm mümin erkek ve kadınlara dua etmesi de, bir müminin tüm zaman ve mekanlardaki müminlere yönelik iyi duygularının, zaman ve mekan farklılığına rağmen aradaki yakınlık bağının bilincinde oluşunun ifadesidir ![]() ![]() ![]() ![]() Müminlere yönelik bu sevgiye karşın, zalimlere karşı da derin bir nefret duyuyor: "Zalimlerin de yalnızca helâkini artır ![]() Ve sure sona erdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|