Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hakki, ibrahim, öçal

İbrahim Hakki Öçal

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İbrahim Hakki Öçal

İBRAHİM HAKKI ÖÇAL 09062007 01:13:00

1911 yılında Fizan'da (Libya) doğduBabası Dramalı Yüzbaşı Hüseyin Hüsnü Efendiannesi Fizan kaymakamının kızkardeşi Zehra Hanım'dırÇocukluk yılları Osmanlı İmparatorluğu'nun son yılları ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına rastlamaktadırBu dönemi kendi
ifadesi ile çöyle aktarmaktadır:
Benim babam Drama'lıydıBabam subaydıAtatürkle aynı yıllarda okumuş ve okul arkadaşıymışBir gün babam arkadaşları ile kıraathanede otururken kadı efendi gelirBabam Padişah hakkında ileri geri konuşunca kadı efendi: "Padişah efendimizin adını ağzına besmelesiz almayacaksın" der ve padişaha saygısızlık ettiğini söylerBunun üzerine babam: "Biz Allah'ın adını ağzımıza besmelesiz alıyoruzipadişah kim oluyor?" diye cevap verirKadı babamı sadarete şikayet ederAlay kumandanı Hilal Bey: "Oğlum Hüseyin Hüsnü özür dile" derBabam ise suçsuz olduğunda ısrar ederBunun üzerine Topçu Zabiti Babam Hüseyin Hüsnü Efendi 3 gün sonra Fizan'a (Trablusgarp-Libya) sürgüne gönderilirBabam 11 yıl Fizan'da görev yapıyorO sırada Fizan kaymakamının kızkardeşi ile evleniyorİtalyanların Trablusgarp'ı işgale geldikleri yıl ben doğmuşumO tarihte Kolağası olan Binbaşı Mustafa Kemal Atatürk'le babam birlikte savaşıyorlarOrada bulunan bir avuç kuvvetle bir yıl gerilla savaşı ile İtalyan ordusunu işgalden men ediyorlar
Efendinin bu yılları anlatırken babasından aktardığı bir olay vardır:
Bir gün Babam,Mustafa Kemal Atatürk ve bir subay arkadaşları bir bedevi çadırında otururlarken falcı arap kadını gelerek üçününde el falına bakarBabamın ve arkadaşının el falına baktıktan sonra sıra Mustafa Kemal'e geldiğinde avucuna bakar ve irkilir,konuşmak istemezIsrar üzerine: "Bir hercümerc olacak,sonra sen büyük bir devlete padişah olacaksın ve padişahlığın 15 sene sürecek" der
Yıllar sonra Mustafa Kemal Atatürk rahatsızlandığında: "iyisiniz iyileşeceksiniz" demeleri üzerine, "Siz ne derseniz deyin Arap Kadın'ın dediği olcak" dediği söylenmektedir
Trablusgarp Savaşı sonrası Anadolu'ya gelişlerini şöyle aktarmakradır:
Milliyetçi ve aynı zamanda İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesi olan babam Anadolu'ya dönmek isterDayılarım: "gitme artık buralısın burada kal" diyorlarO arada babamın maaşı 5 mecitmişDayılarım ticaretle uğrarıyorlarmışBabama: "Bizimle çalış sana 11 mecit maaş verelim" diyorlarBabam: "Ben gideceğim" diye ısrar edince annemin hissesine düşen 500 altını vererek,onları yolcu ediyorlar ve Drama'ya yerleşiyorlar
Balkan savaşının patlak vermesi üzerine babam savaşa katılıyorBalkan yenilgisinden sonra ben,annem,ağabeyim ve küçük kardeşim Akhisar üzerinden Malatya Hekimhan'a gittikİstiklal Savaşı yıllarında babam cephedeyken annemi kaybettimBu sırada 8 yaşındaydımSavaşın kazanılması ve Cumhuriyetin ilanından sonra Ankara'ya göçtükBabam emekli olmuştu ancan emeklilik maaşı yaklaşık bir yıl bağlanamadıO günlerde Ankara sokaklarında gazete satarak aile bütçesine katkıda bulundumBabamın emekli maaşının bağlanmasından sonra Atatürk'ün çağrısına uyan amcalarım Drama'dan Kuşadası'na iskan olunca babam da Kuşadası'na iskanını estedi ve Kuşadası'na geldikHekimhan'da başladığım ilkokul tahsilini Kuşadası Mahmut Esat Bozkurt İlkokulu'nda tamamladımBu arada ağabeyim Selahattin Öçal babam gibi subay oldu1966 yılında da Kara Kuvvetleri Komutanlığı Hareket Dairesi Başkanlığı'ndan emekli oldu
İlkokuldan sonra eğitimini askeri okulda devam ettirmesini isteyen ağabeyinin bu arzusu,babası Hüseyin Hüsnü Efendi'nin rıza göstermemesi üzerine gerçekleşmez ve bundan sonraki hayatını babası ile birlikte çiftçilik yaparak sürdürür1934 yılında İzmir Bornova'da başlayan askerlik hayatı 1936 yılında sona erer1937 yılı başında babasını kaybeden İbrahim Hakkı Öçal Efendi 1939 yılında Şükriye Hanım'la evlenirBu evlilikten 3 kız ve 1 oğlu olurÇok sevdiği oğlu Kazım'ı küçük yaşta kaybedince "Allahım bundan sonra senden başkasını seversem" der
Siyasi hayata 1946'da Demokrat Parti Kuşadası İlçe Teşkilatı'nı kurmakla başlar ve Belediye Meclis Üyeliği ve İl Genel Meclisi Üyeliği görevlerini uzun yıllar sürdürürBunun yanısıra çeşitli sosyal amaçlı dernek yöneticiliği görevinde bulunur27 Kasım 1998 tarihinde irtihal-i dar-i beka eyleyene kadar da kendi adını taşıyan Hacı İbrahim Hakkı Öçal Melami Kültür ve Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütmüştür

MELAMET'E İNTİSABI

Dine ve Tasavvufa küçük yaşlarda,anne tarafından seyyid olmanın verdiği etki ile ilgi duymaya başlayan Efendi Hazretleri,muhtelif hoca efendilerden ilim tahsil etmiştirKendi ifadesiyle:
Dine merakım beş yaşında başlamıştıKuşadası Hacı İbrahim Cami imam ve hatibi Hacı Mehmet Efendi'den (Emginler)Kur'an dersi aldım57 yaşına kadar dini araltırmalar yaptımBu arada Kuşadası'nın meşhur Emin Çetin Hoca'sı (Birinci Hoca) ile tanıştımTam 20 yıl onun sohbetinde bulundumAtatürk'ün adliye vekili Mahmut Esat Bozkurt'un da hocası,büyük alim ve mutasavvıf olan bu hoca efendi,aydın fikirli,ileri görüşlü bir zattıBen onun sağ kolu ve "Karaoğlan" ıydımKendisinden çok feyz aldım1960 yılında muhterem hocam Emin Çetin'in vefatından sonra kendimde bir boşluk hissettimKendimi aramaya başladımBir türlü tatmin olmuyordumGünah sevap,iyi kötü,güzel çirkin,ikiliklerinden kurtulmanın yollarını arıyordumKalp mütehassıslarına gittim "Sinir" dedilerNihayet hayli aramalardan sonra aradığımı buldum
Bu buluşta,efendi 57 yaşındadır ve hayatında yeni bir dönem başlamaktadırBu yeni dönemi kendisinden dinleyelim:
İzmir Şemikler'de Ahmet Kumanlıoğlu ve Şemikler Camii İmam ve Hatip'i Hüseyin Sabri Soyyiğit ile tanıştımAhmet Kumanlıoğlu'nun muhterem oğlu Hasan Fehmi Efendi'nin Libya'ya "Arap Dili ve İslam Etüdleri Fakültesi'ne" tahsil için gittiğini öğrendimLibya'da doğduğumu ve halen anne tarafımdan 500-600 kadar akrabamın olduğunu Ahmet Kumanlıoğlu Hazretlerine arzettim,çok memnun olduOğlu Hasan Fehmi'ye mektup yazarak tanışmalarını temin ettiTahsilde olan Hasan Fehmi Trablusgarp'ta (Tripoli) ikamet eden teyzemin torunlarından Hasan Zafir Berkan beyefendi ile buluştu ve onların konaklarında bir ay kadar misafir kaldıHasan Zafir Berkan bey iki devre bakanlık yapmış bir diplomattır ve halen hayattadırBu vesile ile Melami efendileri olan Ahmet Kulamlıoğlu ve Hasan Sabri Soyyiğit efendilerin sohbetlerine iştirak etmeye başladımBeni seven,sevildiğimi ve sevdiklerini anladığım bu iki zatı muhtereme teklifleri üzerine derhal intisap ettimİntisap tarihim 1968 Haziran ayı ve yaşım 57 idi1974'te hac vazifemi ifa ettimNe olduysa Medine-i Münevvere'de vaki olduO hal benimle beraber bu alemden öbür aleme intikal edecektirEzcümle şunu anladım ki;En büyük günah insanın kendi vücududur (Varlığıdır)Vücut Allah ile kulun arasında bir perdedirVücut kokusu allah kokusuna manidirBu fani vücudu terketmek,Hakk'ın vücudunda fani olmak,zandan,evhamdan,şirkten kurtulmak,ancak Ef'al'den,Sıfat'tan,Vücut'tan kurtulmakla mümkündürEf'al'in,fiillerin,Hakk'a ait olduğunu,sıfatlarla sıfatlananın O olduğunu,bütün vücutlarda mevcudun O olduğunu,insana ait bir nesnenin olmadığını zecketmedikçe suretlerden ve suret ibadetlerden kurtulmanın mümkün olmayacağını anladım
1990 yılında irşadla görevlendirilen Efendi Hazretleri'nin etrafında çok kısa bir zamanda geniş bir topluluk oluşmuşturSohbetlerine yurtdışından ülkemize turist olarak gelen yabancılardan da katılan olmaktadırBunlardan sohbetlere katılan 40 kişilik bir İtalyan gurubu İslam'la müşerref olmuşlar ve Efendi'ye intisap etmişlerdirİbrahim Hakkı Öçal Efendi 27 Kasım 1998 günü dar-ü dünyadan dar-ü bekaya intikal etmişlerdir

-El-Melami-

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com