![]() |
Özel Dualar Ve Manaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Özel Dualar Ve ManalarıSEYYİDUL İSTİĞFAR DUASI Allahım! Sen Rabbımsın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEYGAMBERİMİZ'İN KIZI HZ ![]() Ey 7 kat göğün ve büyük arşın sahibi olan Allahım! Bizim Rabbimiz! Her şeyin Rabbı olan Yüce Allah! Ey Tevrat'ı, İncil'i ve Kur'an-ı Kerim'i indiren, taneyi ve çekirdeği yarıp çıkaran Yüce Rabbım! Alnından tutup hesaba çekeceğin her şeyin şerrinden sana sığınırım Ya Rabbi! Sen öyle Evvelsin ki, senden evvel hiç kimse yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() KUR'AN-I KERİM'DEKİ ŞİFA AYETLERİ Mü'minler zümresinin göğüslerini ferahlandırsın ![]() Gönüllerde olan dertlere bir şifa, Mü'minler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir ![]() Onların (arıların) karınlarından renkleri çeşitli şerbet çıkar ki onda insanlar için şifa vardır ![]() ![]() Biz Kur'an'dan Mü'minler için şifa ve rahmet olan şeyler indiriyoruz ![]() Hastalandığım zaman bana şifa veren O'dur ![]() Onlara söyle: o Kur'an iman edenler için hidayet ve şifadır ![]() BİR DİLEĞİ OLANIN OKUYACAĞI DUA (Namazdan Sonra Okunur) Kullarını bağışlayan ve onlara cömert olan Allah'tan başka yaratıcı yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YATAĞA UZANIRKEN Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) yatağına girdiği zaman elini (sağ elini) yanağının altına kordu ![]() "Allahumme kıni azabeke yevme teb'asu ibadeke" "Allahım! Kullarını dirilteceği gün beni azabından koru" (İbni Mace, hd: 3877) SIKINTI SIRASINDA OKUNACAK DUA Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) sıkıntı ve meşakkat olduğunda şu zikri yapardı: "Halim, Kerim olan Allah'tan başka ilah yoktur ![]() ![]() ![]() (Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesai, İbni Mace, hd: 3883) EBUL VEFA HZ ![]() Ya Allah! Dünya ve ahirette karşılaşacağım her bir korku için 'lailaheillallah' ı, Her keder ve üzüntü için 'maşa'allah'ı, Her bir nimet için 'elhamdulillah'ı, Hayret verici her şey için 'subhanallah'ı, Her bir günah için 'estağfirullah'ı, Her darlık için 'hasbiyallah'ı, Her musibet için 'inna lillahi ve inna ileyhi raciun'u, Her bir kaza ve kader için 'tevekkeltu alellah'ı Her bir itaat ve isyan hareketi için 'la havle vela guvvete illa billahil aliyyul aziim'i, hazırladım ![]() Ey Rabbım! Bize arttır da eksiltme, bizi şereflendir de hor ve hakir kılma, bize ver de mahrum bırakma, bizi seç de üzerimize ihtiyar etme ![]() Bizden razı oluver bizden kabul eyle ![]() ![]() ![]() YOLCULUKTAN DÖNÜŞTE OKUNACAK DUA Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() UYUMADAN ÖNCE OKUNACAK DUA Allahım; yüzümü sana çevirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEYGAMBERİMİZİN (sallallahu aleyhi ve sellem) HZ ![]() Allahım! Sen affedicisin, affı da seversin, beni affet! SIKINTILARA KARŞI OKUNACAK DUA Esirgeyen ve bağışlayan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖLÜM ANINDA SIKINTIDAN KURTULMAK İÇİN OKUNACAK DUA Ya Allah, ateşin fitnesinden ve azabından sana sığınıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() CENNET KAPISINI AÇAN DUA Ya Allah, sen benim Rabbimsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu duanın faydası: Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu duayla ilgili şu müjdeyi vermiştir: "Bir kimse bu istiğfarı gece okur sabah olmadan önce vefat ederse veya sabah okuyup akşamdan önce ölecek olursa ona cennet vacip olur ![]() İMAM-I AZAM'IN DUASI O yüceler yücesine isyan ettim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖZLÜ BİR DUA Ya Rabbi! Eğer imanıma bir şüphe girmiş ben de ondan tövbe etmemişsem ihlasla derim ki : Allah'tan başka yaratıcı yok, Hz ![]() ![]() Ya Rabbi! Eğer bilmeden Müslümanlığıma küfür karıştırmışsam, derim ki: Allah birdir, Hz ![]() ![]() Ya Rabbi! Eğer Allah'ı birlememe şirk girmişse, ben de bunun farkında değilsem ihlasla derim ki: Allah'tan başka ilah yoktur, Hz ![]() ![]() Ya Rabbi! Eğer bilmeden seni tanımamda yanlışım varsa derim ki: Allah'tan başka ilah yoktur, Hz ![]() ![]() Ya Rabbi! Eğer bilmeden amelime riya ve kendimi beğenme duyguları karışmışsa derim ki: Allah'tan başka ilah yoktur, Hz ![]() ![]() Ya Rabbi! Eğer farkında olmadan kalbime küçük ve büyük günahların fitnesi girmişse derim ki: Allah bir, Hz ![]() ![]() Ya Rabbi! İmanımı gönülden tazeleyerek, ihlasla derim ki: Allah'tan başka ilah yoktur, Hz ![]() ![]() Ey diri olan! Ey ebedi var olan! Ey izzet ve ikram sahibi olan! Ey gücün, şerefin ve büyüklüğün sahibi olan Allah'ım! Halimi düzelt, işlerimi güzelleştir, beni bela ve fakirliğin acılarından koru, düşmanların şerrinden, şeytanın aldatmasından, nefsin arzularından, saptıranların saptırmasından beni koru ey Rabbim! Ya Rabbi! Beni çok ibadet eden salihlerden ve şükreden zenginlerden eyle… dini ve dünyevi bütün işlerimi düzene koy ![]() ![]() Ya Rabbi! Ömrümün son zamanlarında, ölüm anında kalbimi ve dilimi imanla doldur ![]() ![]() ![]() A M İ N |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Özel Dualar Ve ManalarıSabah akşam 100 kere okununca bütün günahların affedileceği tesbih: (Sübhânallahi ve bi-hamdihi, sübhânallahil azîm) Manası: Kemâl sıfatlarla muttasıf ve noksan sıfatlardan beri olan Allahı hamd ile tesbih ederim ![]() Namazda tesbihleri çektikten sonra duaya eller kaldırırken okunursa günahların affedileceği dua: (Lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ şerîke leh lehülmülkü ve lehülhamdü ve hüve alâ külli şeyin kadîr) Manası: Allahtan başka ilah yoktur ![]() ![]() Sıkıntılardan kurtulmak için okunan kelime-i temcid: (Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhilaliyyilazîm) Manası: Allahtan başka güç kuvvet sahibi yoktur ![]() ![]() Korku ve belalardan kurtulmak için sabah akşam üç kere okunan dua: (Bismillâhillezi lâ yedurru measmihi şey ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi ul alim) Manası: Allahın yüce ismine sığınana yerde ve gökte hiç bir şey zarar veremez, O, her şeyi işitir ve bilir ![]() Nazardan ve her türlü zarardan korunmak için okunan dua: (Euzü bikelimâtillahittammâti min şerri mâ haleka) Manası: Bütün yaratıkların şerrinden Allahın kusursuz kelamlarına [âyetlerine yani Kur'ana]sığınırım ![]() ![]() Nazar değene okunacak dua: (Euzü bi-kelimatillahittammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri külli aynin lammetin) [Bu dua her sabah ve akşam üç defa okunup kendi üzerine veya hastanın üzerine üflenirse, göz değmesinden ve şeytanların ve hayvanların zararından korur ![]() Manası: Şeytanların, haşaratın ve kem gözlerin şerrinden Allahın kusursuz kelamlarına [âyetlerine yani Kur'ana]sığınırım ![]() ![]() Günahları affettiren en kıymetli tesbih: (Sübhânallahi velhamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber) Manası: Allahı hamd ve tesbih ederim ![]() ![]() Sabah akşam okunması gereken istiğfar: (Allahümme ente rabbi lailahe illa ente halakteni ve ene abdüke ve ene ala ahdike ve vadike mestetatü euzü bike min şerri ma sanatü ebuü leke bi-nimetike aleyye ve ebuü bi zenbi fağfirli zünubi feinnehü la yağfirüzzünübe illa ente ![]() ![]() Manası: Allahım, sen benim rabbimsin, senden başka mabud yoktur, ancak sen varsın, beni yoktan yaratan sensin, ve ben senin kulunum, gücüm nispetinde sana verdiğim ahdimde ve sözümde duruyorum, işlemiş olduğum kötü şeylerin şerrinden sana sığınırım, bana olan nimetlerini ve günahlarımı da sana itiraf ederim, benim günahlarımı affet çünkü senden başka bağışlayıcı yoktur ![]() ![]() ![]() Dinde sebat edip son nefeste iman ile ölmek için: (Allahümme, ya mukallibel kulüb, sebbit kalbi, alâ dinik) Manası: Ey büyük Allahım, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin ![]() Tecdid-i iman ve nikah duası: (Allahümme innî ürîdü en üceddidel-îmâne ven-nikaha tecdîden bikavli la ilahe illallah Muhammedün Resulullah) Manası: Ya Rabbi, la ilahe illallah Muhammedün Resulullah diyerek imanımı ve nikahımı tazeliyorum ![]() Peygamberimizin çok okuduğu dua: (Allahümme inni eselükes-sıhhate vel-afiyete vel-emanete ve hüsnel-hulkı verrıdae bilkaderi birahmetike ya Erhamerrahimin) Manası: Ya Rabbi, senden, sıhhat ve afiyet ve emanete hıyanet etmemek ve güzel ahlak ve kaderden razı olmak istiyorum ![]() Öfkelenince okunacak dua: (Allahümmağfir li-zenbi ve ezhib gayza kalbi ve ecirni mineşşeytan) Manası: Ya Rabbi! Günahımı af eyle ![]() ![]() Sabah ve akşam okunan iman duası: (Allahümme inni euzü bike min en üşrike bike şey-en ve ene alemü ve estağfirü-ke li-ma la-alemü inneke ente allamül-guyub) Manası: Allahım bilerek şirk koşmaktan sana sığınırım ![]() ![]() Yemek duası: (El-hamdü-lillahillezi eşbeana ve ervana min-gayrı-havlin minna ve la kuvveh ![]() ![]() Manası: Bizim gücümüz kuvvetimiz olmadan, bizi nimetleri ile doyuran ve susuzluğumuzu gideren Allahü teâlâya hamd olsun ![]() ![]() ![]() ![]() Şükür duası: (Allahümme mâ esbaha bi min nimetin ev bi-ehadin min halkıke, fe minke vahdeke, lâ şerike leke, fe lekel hamdü ve lekeşşükür) Manası: Ya Rabbi, bana ve diğer yarattıklarına verdiğin maddi ve manevi nimetlerin sabaha (akşama) kadar bizim yanımızda kalması yalnız Sendendir ![]() ![]() ![]() [Akşam okurken (Mâ esbaha) yerine (Mâ emsa) demelidir ![]() Salevat: [En kısası] Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed: Manası: Allahım Muhammed aleyhisselama ve Onun âline salat-ü selam olsun ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Özel Dualar Ve ManalarıÖzel Dualar Resulullah (sav) namaz kılarken nefes nefese bir adam geldi ve: ''Allahu ekber, Elhamdülillâhi hamden kesîran tayyiben mubâraken fîhi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() İbni Ömerden (ra) şöyle rivayet edilmiştir: “Biz Resulullah (sav) ile beraber namaz kılarken o anda cemaatten biri, “Allahu Ekber kebîra vel-hamdulillahi kesira ve subhanallahi bukreten ve esîla (Allahı son derece tekbir ederim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ebü Zer'üen (Radıyallahu Anh) bize rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana şöyle buyurdu: "Allah katında en sevimli olan sözü sana bildireyim mi? Allah'a en sevimli olan söz: (Sübhânelîâhi ve bihamdihî) dir ![]() ![]() Semüre b ![]() ![]() ![]() Sübhânellâh: Allah bütün noksanlıklardan münezzehtir ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Mâlik El-Eş'ârî'den rivayet edildiğine göre demiştir ki, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Seîlem şöyle buyurmuştur: "Temizlik îmânın yansıdır; Elhamdü Lillâh (Hamd Allah'a mahsustur), sözü teraziyi doldurur; Sübhânellah (Allah noksanlıklardan münezzehtir) ve Elhamdü Lillâh, sözleri göklerle arz arasını doldururlar (yahud doldurur) ![]() Aynı kitabda müminlerin annesi Cüveyriyye'den (Radıyallahu An-ha) rivayet edilmiştir: Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir sabah vaktinde sabah namazı için Cüveyriyye'nin (Radıyallahu Anha) yanından çıktı; Cüveyriyye de namazgahında oturuyordu, (zikrediyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın yaratıklarının sayısınca, Allah'ı noksanlıklardan tenzih ve O'na hamd ederim ![]() Allah'ın zâtının razı olacağı kadar, Allah'ı noksanlıklardan tenzih ve O'na hamd ederim ![]() Allah'ın arşının ağırlığınca, Allah'ı noksanlıklardan tenzîh ve O'na hamd ederim ![]() Allah'ın kelimelerinin miktannca, Allah'ı noksanlıklardan tenzîh ve O'na hamd ederim ![]() Bir rivayette de şöyledir: "Sübhânellâhi adede halgıhî, sübhânellâhi nzâ nefsihî, sübhânellâhi zînete arşihî, Sübhânellâhi midâde kelimâtihi ![]() (Allah'ın yaratıklarının sayısınca Allah'ı tenzih ederim, Zâtının rızâsınca Allah'ı tenzih ederim, Arş'ının ağırlığınca Allah'ı tenzih ederim, kelimelerinin miktarınca Allah'ı tenzih ederim ![]() (Hazreti Peygamberin, müminlerin annesi Cüveyriyye'ye Radiyalia-hu Anha - öğrettiği) o sözlerin lâfzı şudur: "Dikkat et, o söyleyeceğin sözleri sana öğreteyim: "Sübhânellâhi adede halkını, Sübhânellâhi adede halkıhî, Sübhânellâhi adede halkıhî" (Mahlûkatının sayısınca Allah'ı noksanlıklardan tenzîh ederim), üç defa ![]() ![]() ![]() "Sübhânellâhi rıdâ nefsihî, Sübhânellâhi rıdâ nefsihî Sübhâneîlâhi ndâ nefsihî" (Zâtının rızâsınca Allah'ı noksanlıklardan tenzîh ederim), üç defa ![]() ![]() ![]() "Sübhânellâhi zînete Arşihî, Sübhânellâhi zînete Arşihî, Sübhânellâhi zînete Arşihî" (Arş'ın ağırlığınca Allah'ı noksanlıklardan tehzîh ederim), üç defa ![]() ![]() ![]() "Sübhânellâhi midâde kelimâtihî, Sübhânellâhi midâde kelimâtihî, Sübhânellâhî midâde kelimâtihî" (Kelimelerinin miktarınca Allah'ı noksanlıklardan tenzîh ederim), üç defa ![]() ![]() ![]() Yine Ebû Hüreyre'den rivayet edildiğine göre demiştir ki, Peygamber Saîlallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: (Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber) (Allah'ı tesbih ederim, Allah'a hamd olsun, Allah'dan başka ilâh yoktur ve Allah her şeyden büyüktür) desem, bu benim için güneşin üzerine doğduğu her şeyden (bütün varlıklardan) daha sevimlidir ![]() Ebû Eyyûb El-Ensarî (Radıyallahu Anh) Hazretlerinden nakledildiğine göre, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Şu sözleri on kerre söyleyen kimse, İsmâîl (Aleyhisselâm) evladından dört kişiyi âzât etmiş gibi olur (o kadar sevabı kazanır): "Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Hüreyre'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Re-sûllüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Kim bir günde yüz defa: "Lâ ilahe illallâhu vahdehû, lâ şerike leh, lehülmülkü ve lehülhamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr" (Allah'dan başka ilâh yoktur; yalnız O vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Peygamber (Aleyhissalâtü vesselam) buyurdu: "Kim günde yüz kerre: "Sübhânellâhi ve bihamdihî (Allah'a hamd ederek O'nu noksanlıklardan tenzih ederim) derse, günahları deniz köprükleri kadar olsa bile hepsi silinir ![]() Cabir b ![]() ![]() Sa'd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A'rabî (Bedevi) dedi ki, bu sözler benim Rabbim içindir, benim için hangisi? (Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu: "(Şunu) söyle: "Allâhümmeğfirlî, verhamnî, vehdinî, verzuknî ![]() ![]() Sa'd b, Ebî Vakkas (Radıyallahu Anh) şöyle anlatmıştır: Biz, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanında idik ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Zerr'den (Radıyallahu Ânh) rivayet edildiğine göre, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Sizden her birinizin âzâları (organları) üzerinde bir sadaka (vermek) vardır: Her tesbîh (Sübhânellâh) bir sadakadır, her hamd (Elhamdülillâh) bir sadakadır, her tehlîl (Lâ ilahe illallâh) bir sadakadır, her tekbîr (Allâhu Ekber) bir sadakadır, iyiliği emretmek bir sadakadır, kötülükten alıkoymak bir sadakadır ![]() ![]() Yani bütün bunların hepsini, 2 rekatlık kuşluk namazı kılarak kazanabilirsiniz ![]() Ebû Musa El-Eş'ari'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, demiştir ki, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana şöyle buyurdu:"Cennet hazinelerinden bir hazine edinme yolunu sana göstereyim mi?" Ben, Evet (göster) ya Resûlallah, dedim ![]() ![]() Sa'd b ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhacirlerden sahabiye Yüseyre hanımdan rivayet edildiğine göre, "Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem kadınlara (Tekbîr, Takdîs, Tesbîh) ve Tehlîl getirip bunları gözetmeyi (ihmal etmemeyi) ve parmak uçları ile saymalarını (böylece zikir sayısını doldurmalarını) emretmiştir; çünkü parmaklar ve (bütün iş organları) yapılanlardan sorumludurlar ve yapılan işleri haber vermek için konuşturulurlar), buyurdu ![]() Abdullah b ![]() ![]() ![]() ![]() Ebû Sa'îd El-Hudrî'den (Radiyalîahu Anh) rivayet edildiğine göre, Rasûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Kim ki: (Rab olarak Allah'a, dîn olarak İslâm'a ve Resul olarak Muhammed'e razı oldum) derse, ona Cennet vâcib olmuştur ![]() İbni Mes'ûd (Radıyaliahu Anh) Hazretlerinden yapılan rivayetde demiştir ki, Resûlüllah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Götürüldüğüm İSRA (ve Mi'raç) gecesinde İbrahim Aleyhis-sellem ile karşılaştım ![]() ![]() ![]() Cabir'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle byurmuştur ![]() Ebû Zerr (Radıyallahu Anh) Rasülüllah Sallallahu Aleyhi ve Sel-lem'e şöyle sorduğunu rivayet ediyor: Ya Resûlallah! Allah'a en sevimli olan söz hangisidir? Buyurdular: "Melekleri için Allah'ın seçmiş olduğu şu sözlerdir: Sübhâne rabbî ve bihamdihî, sübhâne rabbî ve bihamdihî ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|