![]() |
'Keşke' Sözünü Kullanmak Sakıncalı Mı ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 'Keşke' Sözünü Kullanmak Sakıncalı Mı ?'Keşke' Sözünü kullanmak sakıncalı mı ? 'Keşke' 'Keşke' sözünü kullanmanız kullandığınız niyete, anlama göre caizlik durumu kazanır ![]() ![]() ![]() Şöyle ki; Bu çeşit ifadelerin çoğu, İslâm nazarında, kaderi tenkit anlamı taşıyan ve hoş olmayan sözlerdir ![]() İnsan hayatında doğru seçimlerin getirdiği hayır ve bereketin yanında yanlış tercihlerin getirmiş olacağı hatalar vardır ![]() ![]() ![]() işte bu hatalardan dolayı geçmişe ait yakınma niyetiyle yapılan tenkitler yani 'keşke' gibi sözler kaderi tenkit manası taşır ![]() ![]() ![]() Bundan dolayıdır ki, Peygamber Efendimiz (s ![]() “Eğer başına bir iş gelirse, Keşke şöyle yapsaydım; o zaman şöyle olurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Müslim, “Kader,” 34) Bu sözler irademizin hakkını veremeyişten, kadere ve takdir-i ilahiye'ye itimadın eksikliğinden kaynaklanmaktadır ![]() Diğer bir hususuyla 'keşke' sözünü günahlarımıza pişmanlık manasında telaffuz edersek bu anlamda kullandığımız bir 'keşke' sözü caizdir ![]() Bu anlamda kullanılan bir keşke sözü Allah'ın Rahmetini celbedeceği gibi insandan muhasebe ve murakabe hissiyatlarını arttırması açısından da önemlidir ![]() Nitekim Allah Rasulü (s ![]() şöyle bir temennisi olmuştur : “Muhammed in nefsi yed-i kudretinde olan Allaha yemin ederim ki, ne kadar isterdim; keşke, Allah yolunda savaşsam ve öldürülsem ![]() Sonra bana bir kere daha can nimeti bahşedilse ve yine cihadın hakkını versem, yine Onun uğruna öldürülsem ![]() ![]() İşte Efendimiz (s ![]() ![]() Fakat, kaderi tenkit, haddi aşmak yahut Allah'ın takdirine karışmak değil, Allah yolunda bulunmanın ve Onun uğrunda şehadet şerbetini içmenin güzelliğinin beyanıdır ![]() Alıntı-akrep1 |
![]() |
![]() |
|