![]() |
Kur'anda Şeytan Ayetleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'anda Şeytan AyetleriŞEYTAN'IN ÖZELLİKLERİ ŞEYTANIN GÖREVİ İNSANLARI SAPTIRMAKTIR Sana indirilene ve senden önce indirilene gerçekten inandıklarını öne sürenleri görmedin mi? Bunlar, tağutun önünde muhakeme olmayı istemektedirler; oysa onlar onu reddetmekle emrolunmuşlardır ![]() ![]() Dedi ki: “Madem öyle, beni azdırdığından dolayı onlar(ı insanları saptırmak) için mutlaka senin dosdoğru yolunda (pusu kurup) oturacağım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlara kendisine ayetlerimizi verdiğimiz kişinin haberini anlat ![]() ![]() ![]() O zaman şeytan onlara amellerini çekici göstermiş ve onlara: “Bugün sizi insanlardan bozguna uğratacak kimse yoktur ve ben de sizin yardımcınızım” demişti ![]() ![]() ![]() ![]() “Onu ve kavmini, Allahı bırakıp da güneşe secde etmektelerken buldum, şeytan onlara yaptıklarını süslemiştir, böylece onları (doğru) yoldan alıkoymuştur; bundan dolayı onlar hidayet bulmuyorlar ![]() (Musa) Halkının haberi olmadığı bir zamanda şehre girdi, orda kavga etmekte olan iki adam buldu; bu kendi taraftarlarından, şu da düşmanlarından ![]() ![]() ![]() ![]() İNSANLARI ALDATIR Onları -ne olursa olsun- şaşırtıp-saptıracağım, en olmadık kuruntulara düşüreceğim ve onlara kesin olarak davarların kulaklarını kesmelerini emredeceğim ve Allahın yarattıklarını değiştirmelerini emredeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman şeytan onlara amellerini çekici göstermiş ve onlara: “Bugün sizi insanlardan bozguna uğratacak kimse yoktur ve ben de sizin yardımcınızım” demişti ![]() ![]() ![]() ![]() De ki: “Bize yararı ve zararı olmayan Allahtan başka şeylere mi tapalım? Allah bizi hidayete erdirdikten sonra, şeytanların ayartarak yerde şaşkınca bıraktıkları, arkadaşlarının da: “Doğru yola, bize gel” diye kendisini çağırdığı kimse gibi topuklarımız üzerinde gerisin geri mi döndürülelim?” De ki: “Hiç şüphesiz Allahın yolu, asıl yoldur ![]() ![]() “Onlardan güç yetirdiklerini sesinle sarsıntıya uğrat, atlıların ve yayalarınla onların üstüne yaygarayı kopar, mallarda ve çocuklarda onlara ortak ol ve onlara çeşitli vaadlerde bulun ![]() ![]() Şeytanın durumu gibi; çünkü insana “İnkâr et” dedi, inkâr edince de: “Gerçek şu ki, ben senden uzağım ![]() ![]() Ey Ademoğulları, şeytan, anne ve babanızın çirkin yerlerini kendilerine göstermek için, elbiselerini sıyırtarak, onları cennetten çıkardığı gibi sakın sizi de bir belaya uğratmasın ![]() ![]() ![]() DÜZENİ İNANANLAR İÇİN ÇOK ZAYIFTIR İman edenler Allah yolunda savaşırlar; inkar edenler ise tağut yolunda savaşırlar öyleyse şeytanın dostlarıyla savaşın ![]() ![]() İş hükme bağlanıp-bitince, şeytan der ki: “Doğrusu, Allah, size gerçek olan vadi vadetti, ben de size vaadde bulundum, fakat size yalan söyledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Andolsun, İblis, kendileri hakkında zannını doğrulamış oldu, böylelikle iman eden bir grup dışında, ona uymuş oldular ![]() ![]() ![]() SADECE ONU DOST EDİNENLERİ KANDIRABİLİR İşte bu şeytan, ancak kendi dostlarını korkutur ![]() ![]() İNKAR EDENLERE İNER Şeytanların kimlere inmekte olduklarını size haber vereyim mi? Onlar, gerçeği ters yüz eden, günaha düşkün olan her yalancıya inerler ![]() ![]() MÜMİNLERİN DIŞINDAKİLER ONA UYARLAR Andolsun, İblis, kendileri hakkında zannını doğrulamış oldu, böylelikle iman eden bir grup dışında, ona uymuş oldular ![]() MÜMİNLER ŞEYTANIN VESVESELERİNDEN ALLAHA SIĞINIRLAR Eğer sana şeytandan yana bir kışkırtma (vesvese veya iğva) gelirse, hemen Allaha sığın ![]() ![]() ![]() Şayet sana şeytandan bir kışkırtma gelecek olursa, hemen Allaha sığın ![]() ![]() Ve de ki: “Rabbim, şeytanın kışkırtmalarından sana sığınırım ![]() ![]() Fakat onu doğurduğunda -Allah onun ne doğurduğunu daha iyi bilirken- dedi ki: “Rabbim, doğrusu bir kız (çocuğu) doğurdum ![]() ![]() ![]() ![]() İNSANLARIN DÜŞMANIDIR Ey insanlar, yeryüzünde olan şeyleri helal ve temiz olarak yiyin ve şeytanın adımlarını izlemeyin ![]() ![]() ![]() Hayvanlardan yük taşıyan ve (yünlerinden, tüylerinden) döşek yapılanları da (yaratan Odur) ![]() ![]() ![]() (Babası) Demişti ki: “Oğlum, rüyanı kardeşlerine anlatma, yoksa sana bir tuzak kurarlar ![]() ![]() Hani meleklere: “Ademe secde edin” demiştik; İblisin dışında (diğerleri) secde etmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() “Ey adem oğulları, ben size and vermedim mi ki: Şeytana kulluk etmeyin, çünkü, o, sizin için apaçık bir düşmandır;” (Yasin Suresi, 60) İNSANLARA KURUNTU VE VESVESE VERİR Şeytan, kendilerinden örtülüp gizlenen çirkin yerlerini açığa çıkarmak için onlara vesvese verdi ve dedi ki: “Rabbinizin size bu ağacı yasaklaması, yalnızca, sizin iki melek olmamanız veya ebedi yaşayanlardan kılınmamanız içindir ![]() Şayet sana şeytandan bir kışkırtma gelecek olursa, hemen Allaha sığın ![]() ![]() Onları -ne olursa olsun- şaşırtıp-saptıracağım, en olmadık kuruntulara düşüreceğim ve onlara kesin olarak davarların kulaklarını kesmelerini emredeceğim ve Allahın yarattıklarını değiştirmelerini emredeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda şeytan ona vesvese verdi; dedi ki: “Sana sonsuzluk ağacını ve yok olmayacak bir mülkü haber vereyim mi?” (Taha Suresi, 120) İSRAFI TEŞVİK EDER Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür ![]() İNSANLARI FAKİRLİKLE KORKUTUP ÇİRKİN HAYASIZLIĞA VE CİMRİLİĞE İTER Şeytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin -hayasızlığı emrediyor ![]() ![]() ![]() İNSANLARA KÖTÜLÜĞÜ EMREDER Onları -ne olursa olsun- şaşırtıp-saptıracağım, en olmadık kuruntulara düşüreceğim ve onlara kesin olarak davarların kulaklarını kesmelerini emredeceğim ve Allahın yarattıklarını değiştirmelerini emredeceğim ![]() ![]() Ve onlar, Süleymanın mülkü (nübüvveti) hakkında şeytanların anlattıklarına uydular ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir ![]() ![]() Ey iman edenler, şeytanın adımlarına uymayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İNSANLARI HAİNLİĞE İTER Şüphesiz gizli toplantıların fısıldaşmaları (kulis), iman edenleri üzüntüye düşürmek için ancak şeytan (ürünü olan işler)dandır ![]() ![]() ![]() İYİLİKTEN VE HAYIRDAN YANA HİÇ BİR YÖNÜ YOKTUR Onlar, Onu bırakıp da (bir takım) dişilere taparlar ![]() ![]() İNSANLAR ÜZERİNE BİR PİSLİKTİR Hani kendisinden bir güvenlik olarak sizi bir uyuklama bürüyordu ![]() ![]() İNSANLARA KÖTÜLÜKLERİ ÇEKİCİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIR Onlara, zorlu azabımız geldiği zaman yalvarmaları gerekmez miydi? Ama onların kalpleri katılaştı ve şeytan onlara yapmakta olduklarını çekici (süslü) gösterdi ![]() Adı ve Semudu da (yıkıma uğrattık) ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman şeytan onlara amellerini çekici göstermiş ve onlara: “Bugün sizi insanlardan bozguna uğratacak kimse yoktur ve ben de sizin yardımcınızım” demişti ![]() ![]() ![]() ![]() “Onu ve kavmini, Allahı bırakıp da güneşe secde etmektelerken buldum, şeytan onlara yaptıklarını süslemiştir, böylece onları (doğru) yoldan alıkoymuştur; bundan dolayı onlar hidayet bulmuyorlar ![]() UNUTTURMA ÖZELLİĞİ VARDIR Ayetlerimiz konusunda alaylı tartışmalara dalanlar: -onlar bir başka söze geçinceye kadar- onlardan yüz çevir ![]() ![]() (Genç-yardımcısı) Dedi ki: “Gördün mü, kayaya sığındığımızda, ben balığı unuttum ![]() ![]() İkisinden kurtulacağını sandığı kişiye dedi ki: “Efendinin katında beni hatırla ![]() ![]() İNSANLARI UZUN VE AMAÇSIZ İŞLERLE OYALAR Şüphesiz, kendilerine hidayet açıkça belli olduktan sonra, gerisin geri (küfre) dönenleri, şeytan kışkırtmış ve uzun emellere kaptırmıştır ![]() İNSANLARI ALLAHA İBADET ETMEKTEN VE ALLAHI ANMAKTAN ALIKOYMAYA ÇALIŞIR Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi, Allahı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister ![]() Şeytan onları sarıp-kuşatmıştır; böylelikle onlara Allahın zikrini unutturmuştur ![]() ![]() ![]() “Çünkü o, gerçekten bana geldikten sonra beni zikirden (Kurandan) saptırmış oldu ![]() ![]() İNSANLARIN ARASINA KİN VE DÜŞMANLIK SOKMAK İSTER Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi, Allahı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister ![]() Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle ![]() ![]() ![]() Babasını ve annesini tahta çıkarıp oturttu; onun için secdeye kapandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAHA KARŞI İTAATSİZ VE SAYGISIZDIR Ve meleklere: “Ademe secde edin” dedik ![]() ![]() ![]() Andolsun, biz sizi yarattık, sonra size suret (biçim-şekil) verdik, sonra meleklere: “Ademe secde edin” dedik ![]() ![]() Ancak İblis, secde edenlerle birlikte olmaktan kaçınıp-dayattı ![]() Hani, meleklere: “Ademe secde edin” demiştik ![]() ![]() Hani biz meleklere: “Ademe secde edin” demiştik, İblisin dışında (diğerleri) secde etmişlerdi, o, ayak diremişti ![]() “Babacığım, şeytana kulluk etme, kuşkusuz şeytan, Rahman (olan Allah)a başkaldırandır ![]() Ve itaatten çıkmış her azgın şeytandan koruduk; (Saffat Suresi, 7) ALLAHA KARŞI NANKÖRDÜR Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür ![]() YALAN SÖYLER İş hükme bağlanıp-bitince, şeytan der ki: “Doğrusu, Allah, size gerçek olan vadi vadetti, ben de size vaadde bulundum, fakat size yalan söyledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece her peygambere, insan ve cin şeytanlarından bir düşman kıldık ![]() ![]() ![]() ![]() ALLAH KATINDA KOVULMUŞTUR Fakat onu doğurduğunda -Allah onun ne doğurduğunu daha iyi bilirken- dedi ki: “Rabbim, doğrusu bir kız (çocuğu) doğurdum ![]() ![]() ![]() ![]() O (Kuran) da kovulmuş şeytanın sözü değildir ![]() Ve onu her kovulan şeytandan koruduk ![]() |
![]() |
![]() |
|