![]() |
Nefsimizle Konuşma |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Nefsimizle KonuşmaNefsimizle konuşma Sual: Nefsimizi terbiye için ne yapmak gerekir? CEVAP Nefs yaratılışta iyi işlerden kaçıcı, kötülüklere koşucudur ve hep tembellik etmek ve şehvetlerine kavuşmak ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nefsimize demeli ki - Ey nefsim, yaptığın bütün işler kendi zararınadır ![]() - Benim kâr ve zararım nedir? - Sen bir tüccarsın, kârın ebedi saadet, zararın ise ebedi felaket ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Elbette isterdim ![]() - Farzet ki öldün, bir günlüğüne dünyaya geldin ![]() - Her günü nasıl karşılamalıyım? - Allahü teâlâ bana bugün de mühlet verdi, diye hareket etmelisin! - Fakat fazla çalışmak hoşuma gitmiyor ![]() ![]() - Ey nefsim, affolurum ümidiyle kendini avutma! Affa uğramak herkese nasip olmaz ![]() - O halde ne yapmalıyım? - Ölümle seni terk eden her şeyi terk et! Dünyada ne kadar sıkıntı çekilirse, ahirette o kadar rahatlık var demektir ![]() - Ben sıkıntıya gelemem ![]() - Ey nefsim farzet ki hasta oldun, mesela şeker hastası ![]() ![]() ![]() - Kim etmez? - Farz et ki, dostlarının yanına gitmek, sevdiklerine kavuşmak için uzun bir yolculuğa çıktın ![]() - Elbette katlanırım ![]() - İşte sen bir yolcusun, varacağın yer ahirettir ![]() ![]() - Yolda kalır, sevdiklerine kavuşamaz, helak olur ![]() - O halde bazı sıkıntılara katlanmak gerekir ![]() ![]() ![]() - Yani mal ve makamdan vaz mı geçeyim? - Hayır, malın kendisi değil, mala muhabbet kötülenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben çok merhametliyim, bu sapıkların Cehenneme gitmesini istemiyorum ![]() ![]() - Üstünde akrep olan bir kimsenin, o akrebi üstünden atmaya, onu öldürmeye çalışmayıp da, başkasının yüzüne konan sinekleri kovalamaya çalışması ahmaklık değil mi? - Evet ![]() - O halde her biri zehirli akrepten daha fena olan birçok kötü huyun mevcutken, başkaları ile mücadele etmek uygun olmaz ![]() |
![]() |
![]() |
|