![]() |
Kurban Ve İbrahim'i Anlamak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Ve İbrahim'i AnlamakKurban ve İbrahim'i Anlamak öyle bir adamdı ki, ateş onu ve kalbinin yüceliğini tanımış, yakmamıştı ![]() ![]() öyle bir adamdı ki, ne güneşe ve yıldızlara kanmıştı ne de zalimin zulmüne boyun eğmişti ![]() yeryüzündeki elçilerin "baba"sıydı ![]() öyle yazıldı, öyle söylendi hikâyesi ![]() ![]() ![]() bugün onu, yani hz ![]() ![]() ![]() neden? kısaca anlatayım ![]() yıllar önce yeni yüzyıl'da yazmaya başladığımdan bu yana kurban bayramlarında farklı yazılar kaleme aldım ![]() kurban geleneğini güncel bir bakışla ele almaya karşı çıktım ![]() "bu uygulama çağdışı bir şey" diyenlerle "bu uygulama özünde sosyal yardımlaşma-dayanışmadır" diyenlerin kısır tartışmasına girmek yerine insanlığın binlerce yıllık serüvenine eğilmeyi tercih ettim ![]() ilk yazılarımda bu geleneğin bütün toplumlar için geçerli antropolojik özelliklerinden söz ettim ![]() sonraki yıllarda ilahi dinlerin öyküsünü ele aldım ![]() mesele inanıp inanmama meselesi değildi ![]() mesele binlerce yıllık anlatıların boş yere ortaya çıkmayacağını bilmekteydi! her şeyden önce ![]() ![]() ![]() kurban edimi üzerine bütün öyküler bugün giderek unuttuğumuz kurban adabı nın aslında kurban âdeti nden çok daha önemli olduğunu bize gösteriyordu ![]() şimdi sıra hz ![]() ![]() ilahiyatçı değilim ![]() ![]() hayır! sıradan bir okur yazarın zihni ve görmüş geçirmiş bir kalbiyle yaklaşacağım kur'an'daki anlatıya ![]() yer dar! biraz hızlı gideceğim elbette ![]() ve ali şeriati'nin analizini yedeğime alarak çıkacağım bu yola! ne istendi hz ![]() oğlunu kurban etmesi, "boğazlama"sı istendi ![]() hak yolunda kendi canını defalarca feda etmişti oysa hz ![]() ![]() ![]() ![]() hiç duraksamadan, gözünü kırpmadan hem de ![]() ![]() ![]() o halde ismail'den vazgeçmesi ne anlama gelirdi? ondan " sevdiklerinden " vazgeçmesi isteniyordu ![]() çünkü insanı yeryüzüne bağlayan canından çok sevdikleriydi ![]() ibrahim müthiş bir yol ayrımındaydı ![]() yıllar boyu dualarla, dileklerle oğlunun yolunu beklemişti ![]() tam bu noktada dr ![]() ![]() ("nefsini öldür"deki öldürmek gibi ![]() ![]() ![]() sonra ismail'i de bir özel addan çok bir sıfat olarak görmek gerektiğini söyler ![]() bence haklıdır şeriati, çünkü kurban olayının " öz "ü tam da bu noktadadır ![]() dönelim öyküye ![]() ![]() ![]() her zaman allah ne derse onu yapan hz ![]() bu buyruk karşısında teslimiyetin gücü babalık hazlarından daha mı hafif kalacaktır? iblis girer araya ![]() hz ![]() ![]() ![]() ![]() sonunda vakit gelir ![]() ![]() ah, ismail! babasının çektiği sıkıntı nasıl da üzer onu! boynunu uzatıverir ![]() fakat bıçak! ![]() ![]() orada çırılçıplak ![]() ![]() ![]() orada apaçık biçimde kesmez bıçak ![]() ibrahim kızar, yere çalar bıçağı! ve birden bir koyun belirir ![]() müjde ve mesaj gelir ![]() o gün de ![]() ![]() ![]() bugün de ![]() ![]() ![]() fakat belki de en çok bugün ![]() ![]() ![]() ne anlama geliyor kurban? bunu anlamak için iki soruya cevap vermek gerek ![]() bir ![]() ![]() ![]() ![]() iki ![]() ![]() ![]() ali şeriati şöyle açıyor bunu: "başkasının bilmesine gerek yok, sen ve allah bilsin yeter! senin ismail'in karın, kocan, mesleğin, şöhretin, servetin, gücün, makamındır belki ![]() ![]() ![]() yoksa şeriati'nin dediği gibi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|