![]() |
Tevâzû Ve Kanaatin Fazileti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevâzû Ve Kanaatin FaziletiTEVÂZÛ VE KANAATİN FAZİLETİ Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() «— Ulu Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() “Herkesin yanı başında iki melek bulunur, bunlar kendisini kontrol eden bir gemi avuçlarında tutarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yine Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() «— Miskinliğe düşmeksizin alçak gönüllü olabilen, biriktirdiği mali Allah (C ![]() Rivayete göre Peygamberimiz {S ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «Ye» dedi ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (S ![]() ![]() «— Rabb´im bana iki şey arasında Resul bir kul olmakla Nebi bir Melek olmak arasında muhayyerlik verdi Ama, hangisini tercih edeceğimi bilemedim ![]() ![]() ![]() ![]() Ulu Allah (C ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() «— Ululuk takvadır, şeref alçak gönüllülüktür ve kesin inanç da servettir ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ulemadan biri dedi ki duyduğuma göre, Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() ![]() “Ulu Allah (C ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() “Ulu Allah (C ![]() 1 — Az konuşmak ![]() 2 — Allah (C ![]() 3 — Alçak gönüllülük, 4 — Dünyaya gönül bağlamamak ![]() Bildirildiğine göre, bir gün Peygamber (SAV)imiz yemekte iken basında kabuk bağlamış kellik bulunan siyahî bir adam çıkageldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() «İnsanın, çevresince hor görülmesine yol açan bir kusur taşıyarak onun ile kendisinden elinde kibirlilik duygusunu gidermesi hoşuma gider ![]() Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() «Ne için sizde ibadet tadı göremiyorum» der ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() «— Ümmetimin alçak gönüllülerini görünce onlara karşı siz de alçak gönüllü olunuz ![]() ![]() ![]() Şâirin biri ne güzel söyler: “Alçak gönüllü ol ki, kendisi yükseklerde olduğu halde Su yüzünde göze görünen yıldız gibi olasın! Duman gibi olma ki, yükseltil kendini Hava tabakalarına doğru, oysa ki alçaktadır ![]() Kanaatin fazileti hakkında yukarda geçenlere ilâveten su bilgi verilmiştir ![]() Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() «— Müminin yüceliği, başkalarına muhtaç olmamakladır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ehli hikmetten biri der ki ![]() ![]() Şâir buna dair söyle der: «Kanaat bana ululuk elbisesi sağlamıştır ![]() Hangi zenginlik kanaatten daha ulu olabilir! Onu kendine sermaye edin ![]() Sonra da takvayı haline getir ![]() Böylece çifte kazanç bularak dosta muhtaç olmazsın ![]() Bir müddet sabrın karşılığı olarak da cennet nimetlerine kavuşursun ![]() Diğer bir sair de söyle der: «Nefsinin yetecek kadar ile yetinmesini sağla, yoksa Senden yeterli olandan daha çoğunu ister ![]() Senin uzun ömrün ancak içinde yasadığın saattir ![]() Diğer bir şair de söyle söylüyor: «Rızık senden uzaklaşınca sabırlı ol ![]() Var olanla yetinerek o husûsda kanâat et ![]() Onu kazanmak için kendini yorma ![]() Eğer onda nasibin varsa sana ulaşır ![]() Diğer biri de der ki: «Alçakların avuçları seni susuz bırakırsa ![]() Kanaat doyurma ve kandırmada sana yeterlidir Öyle bir erkek ol ki, ayağı toprakta ![]() Himmet ve arzusu Süreyyada olsun ![]() Başka bir sâir de der ki: «Ey kuvvete dayanarak rızık arayan kimse ![]() Heyhat ki, sen asılsız kanaatlere saplanmışsın ![]() Karayılan bütün gücüne rağmen çöl leşi yer ![]() Oysa zayıflığına rağmen, sinek bal toplar ![]() Peygamberimiz (S ![]() ![]() ![]() Namaza kalkın buyurur ![]() ![]() Sâirin biri der ki: «Dünya ile onun süsleri üzerinde dolaşmayı bırak ![]() Çoğa koşmak ve tamahkârlık aklını basından almasın ![]() Kanaat bitmeyen bir servettir ![]() Hey ![]() ![]() Allahın sana ayırdığı pay ile yetinerek razı ol! iyî düşününce öyle olmanın sana hiç bir faydası yoktur ![]() Diğer bir sâir de der ki: «Üzerine düşmeden sana gelen ile yetin Rabbimiz karıncayı bile unutmaz ![]() Zaman sana yüzünü dönerek gelirse ayağa kalk ![]() Yok eğer arkasını çevirirse sen de yat uyu ![]() Hikmet ehli «Ululuk, güzel kıyafetle değildir» derler ![]() ![]() Bir sâir söyle der: «Dünyanın kuru bir lokmasına razıyım ![]() Bir de kaba işlemeden bir abasına, bu ikisinden başkasını istemem ![]() Çünkü ben devrin kalıcı olmadığını gördüm ![]() Devir ve ömrümün her ikisi de yok olucudurlar ![]() Alıntı-akrep1 |
![]() |
![]() |
|