![]() |
Kur'an Fihristi-H |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi-HHİLE Size bir iyilik dokununca tasalanırlar, size bir kötülük isabet ettiğindeyse buna sevinirler ![]() ![]() ![]() İman edenler Allah yolunda savaşırlar; inkar edenler ise tağut yolunda savaşırlar öyleyse şeytanın dostlarıyla savaşın ![]() ![]() Böylece biz, her ülkenin önde gelenlerini -orada hileli- düzenler kursunlar diye- oranın suçlu-günahkarları kıldık ![]() ![]() Onlara ne zaman bir ayet gelse, derler ki: "Allah'ın elçilerine verilenin bir benzeri bize de verilene kadar biz kesin olarak inanmayacağız ![]() ![]() ![]() İşte size böyle� Gerçekten Allah, kâfirlerin hileli-düzenlerini boşa çıkarıcıdır ![]() İnsanlara, şiddetli bir sıkıntı dokunduktan sonra, bir rahmet dokundurduğumuz zaman, ayetlerimiz konusunda hileli bir düzen kurmak (bir entrika çevirmek) onlar için (bir alışkanlık ve kötü bir edinim)dir ![]() ![]() ![]() Böylece Rabbi, duasını kabul etti ve onların hileli düzenlerini kendisinden uzaklaştırdı ![]() ![]() Hükümdar dedi ki: "Onu bana getirin ![]() ![]() (Yusuf aracıya şunu söyledi:) "Bu, (itiraf Vezirin) yokluğunda gerçekten kendisine ihanet etmediğimi ve gerçekten Allah'ın ihanet edenlerin hileli-düzenlerini başarıya ulaştırmadığını kendisinin de bilip öğrenmesi içindi ![]() Bu, sana vahyettiğimiz gayb haberlerindendir ![]() ![]() Her nefsin bütün kazandıkları üzerinde gözetici olana mı (baş kaldırılır?) Onlar Allah'a ortaklar koştular ![]() ![]() ![]() ![]() Onlardan öncekiler de hileli-düzenler kurmuşlardı; fakat düzen kuruculuğun (tedbirlerin, karşılık vermelerin) tümü Allah'a aittir ![]() ![]() ![]() Gerçek şu ki, onlar hileli-düzenler kurdular ![]() ![]() Onlardan öncekiler, hileli-düzenler kurmuşlardı da, Allah(ın azab emri) onların kurdukları yapıların temellerine geldi, böylece üstlerindeki tavan tepelerine çöktü; azab onlara şuurunda olmadıkları yerden gelmişti ![]() Sabret; senin sabrın ancak Allah(ın yardımı) iledir ![]() ![]() Böylelikle Firavun arkasını dönüp gitti, hileli düzenini (yürütecek büyücüleri) bir araya getirdi, sonra geldi ![]() Sağ elindekini atıver, onların yaptıklarını yutacaktır; çünkü onların yaptıkları yalnızca bir büyücü hilesidir ![]() ![]() Onlar hileli bir düzen kurdu ![]() ![]() Artık sen, onların kurdukları hileli-düzenin uğradığı sona bir bak; biz, onları ve kavimlerini topluca yerle bir ettik ![]() Za'fa uğratılanlar da büyüklük taslayanlara: "Hayır, siz gece ve gündüz hileli düzenler (kurup) bizim Allah'ı inkar etmemizi ve O'na eşler koşmamızı bize emrediyordunuz" dediler ![]() ![]() (Hem de) Yeryüzünde büyüklük taslayarak ve kötülüğü tasarlayıp düzenleyerek ![]() ![]() ![]() Böylece, o, katımızdan kendilerine bir hak ile geldiği zaman, dediler ki: "Onunla birlikte iman edenlerin erkek çocuklarını öldürün; kadınlarını ise sağ bırakın ![]() ![]() Göklerin yollarına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda Allah, onların kurdukları hileli-düzenlerinin kötülüklerinden onu korudu ve Firavun'un çevresini de azabın en kötüsü kuşatıverdi ![]() Yoksa hileli-bir düzen mi kurmak istiyorlar? Fakat (asıl) 'o inkâr edenler hileli-düzene düşecek olanlardır ![]() O gün, ne hileli-düzenleri kendilerine herhangi bir şeyle yarar sağlayacak, ne yardım görecekler ![]() Ve büyük büyük hileli-düzenler kurdular ![]() Şayet kurabileceğiniz hileli bir düzeniniz varsa, durmaksızın bana karşı kurun ![]() Doğrusu onlar, hileli bir düzen planlayıp kuruyorlar; (86/15) HORTUM Yakında biz onun hortumu (burnu) üzerine damga vuracağız ![]() HOŞGÖRMEK Kadınlara mehirlerini gönülden isteyerek (ve bir hak olarak) verin fakat onlar gönül hoşluğuyla size ondan bir şeyi bağışlarlarsa onu da afiyetle iç huzuruyla yiyin ![]() Sözleşmelerini bozmaları nedeniyle onları lanetledik ve kalplerini kaskatı kıldık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz gökleri yeri ve her ikisinin arasındakilerini hakkın dışında (herhangi bir amaçla) yaratmadık ![]() ![]() Sizden faziletli ve varlıklı olanlar yakınlara yoksullara ve Allah yolunda hicret edenlere vermekte eksiltme yapmasınlar affetsinler ve hoşgörsünler ![]() ![]() Ey iman edenler gerçek şu ki sizin eşlerinizden ve çocuklarınızdan bir kısmı sizler için (birer) düşmandırlar ![]() ![]() ![]() HUD (A ![]() ![]() Ad (toplumuna da) kardeşleri Hud'u (gönderdik ![]() ![]() ![]() Kavminin önde gelenlerinden inkâr edenler dediler ki: "Gerçekte biz seni 'aklî bir yetersizlik' içinde görüyoruz ve doğrusu biz senin yalancılardan olduğunu sanıyoruz ![]() (Hud:) "Ey kavmim" dedi ![]() ![]() "Size Rabbimin risaletini tebliğ ediyorum ![]() ![]() "Sizi uyarmak için aranızdan bir adam aracılığıyla Rabbinizden size bir zikr'in gelmesine mi şaşırdınız? (Allah'ın) Nuh kavminden sonra sizi halifeler kıldığını ve sizin yaratılışta gelişiminizi arttırdığını (veya üstün kıldığını) hatırlayın ![]() ![]() Dediler ki: "Sen bize yalnızca Allah'a kulluk etmemiz ve atalarımızın tapmakta olduklarınızı bırakmamız için mi geldin? Eğer gerçekten doğru isen bize vadettiğin şeyi getir bakalım ![]() "Andolsun" dedi ![]() ![]() ![]() Böylece onu ve onunla birlikte olanları katımızdan bir rahmet ile kurtardık ![]() ![]() Ad (halkına da) kardeşleri Hud'u (gönderdik) ![]() ![]() ![]() "Ey kavmim ben bunun karşılığında sizden hiçbir ücret istemiyorum ![]() ![]() "Ey kavmim, Rabbinizden bağışlanma dileyin sonra O'na tevbe edin ![]() ![]() ![]() "Ey Hud" dediler ![]() ![]() ![]() "Biz: 'Bazı ilahlarımız seni çok kötü çarpmıştır' (demekten) başka bir şey söylemeyiz ![]() ![]() "O'nun dışındaki (tanrılardan) ![]() ![]() "Ben gerçekten benim de Rabbim sizin de Rabbiniz olan Allah'a tevekkül ettim ![]() ![]() ![]() "Buna rağmen yüz çevirirseniz, artık size kendisiyle gönderildiğim şeyi tebliğ ettim ![]() ![]() ![]() ![]() Emrimiz geldiği zaman tarafımızdan bir rahmet ile Hud'u ve O'nunla birlikte iman edenleri kurtardık ![]() ![]() İşte Ad (halkı): Rablerinin ayetlerini tanımayıp reddettiler ![]() ![]() Ve bu dünyada da kıyamet gününde de lanete tabi tutuldular ![]() ![]() ![]() "Ey kavmim bana karşı gelişiniz sakın Nuh kavminin ya da Hud kavminin veya Salih kavminin başlarına gelenlerin bir benzerini size de isabet ettirmesin ![]() ![]() Ad'ı, Semud'u, Ress halkını ve bunlar arasında birçok nesilleri (yok ettik) ![]() Ad (kavmi) de gönderilen (elçi)leri yalanladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ad'ı ve Semud'u da (yıkıma uğrattık) ![]() ![]() ![]() ![]() Bu durumda eğer onlar yüz çevirirlerse, artık de ki: "Ben sizi, Ad ve Semud (kavimlerinin) yıldırımına benzer bir yıldırımla uyardım ![]() Ad (kavmin)e gelince; onlar yeryüzünde haksız yere büyüklendiler ve dediler ki: "Kuvvet bakımından bizden daha üstünü kimmiş?" Onlar, gerçekten kendilerini yaratan Allah'ı görmediler mi? O kuvvet bakımından kendilerinden daha üstündür ![]() ![]() Ad'ın kardeşini hatırla; onun önünden ve ardından nice uyarıcılar gelip geçmişti; hani o, Ahkaf'taki kavmini: "Allah'tan başkasına kulluk etmeyin, gerçekten ben, sizin için büyük bir günün azabından korkarım" diye uyarmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ad (kavmin)de de (ayetler vardır) ![]() ![]() Üzerinden geçtiği hiçbir şeyi bırakmıyor, mutlaka çürütüp-kül gibi dağıtıyordu ![]() Doğrusu, önce gelen Ad (halkın)ı O yıkıma uğrattı ![]() Ad (kavmi) de yalanladı ![]() Biz o uğursuz (felaket yüklü ve) sürekli bir günde üzerlerine 'kulakları patlatan bir kasırga' gönderdik ![]() İnsanları söküp atıyordu; sanki onlar kökünden sökülüp-kopmuş hurma kütükleriymiş gibi ![]() Semud ve Ad (toplumları) kâria'yı yalan saydılar ![]() Ad (halkın)a gelince; onlar da, uğultu yüklü, azgın bir kasırga ile helak edildiler ![]() (Allah) Onu, yedi gece ve sekiz gün, aralık vermeksizin üzerlerine musallat etti ![]() ![]() Rabbinin Ad (kavmin)e ne yaptığını görmedin mi? (89/6) HUDEYBİYE BARIŞI Şüphesiz Biz sana apaçık bir fetih verdik ![]() Ve Allah sana 'üstün ve onurlu' bir zaferle yardım etsin ![]() Hayır siz Peygamberin ve mü'minlerin ailelerine ebedi olarak bir daha dönmeyeceklerini zannettiniz; bu kalplerinizde çekici kılındı ve kötü bir zan ile zanda bulundunuz da yıkıma uğramış bir topluluk oldunuz ![]() (Savaştan) Geride bırakılanlar siz ganimetleri almaya gittiğiniz zaman diyeceklerdir ki: "Bizi bırakın da sizi izleyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bedevilerden geride bırakılanlara de ki: "Siz yakında zorlu savaşçı olan bir kavme çağrılacaksınız; onlarla (ya) savaşırsınız ya da (onlar) Müslüman olurlar ![]() ![]() Andolsun Allah, sana o ağacın altında biat ederlerken mü'minlerden razı olmuştur kalplerinde olanı bilmiş ve böylece üzerlerine 'güven duygusu ve huzur' indirmiştir ve onlara yakın bir fethi sevap (karşılık) olarak vermiştir ![]() Ve alacakları birçok ganimetleri de ![]() ![]() Allah alacağınız daha birçok ganimetleri size va'detti bunu size hemencecik verdi ve insanların ellerini sizden çekti ki (bu) mü'minler için bir ayet olsun ve sizi dosdoğru bir yola yöneltsin ![]() Ve (daha) başka (nice nimetler de ki) siz henüz onlara güç yetirmiş değilsiniz; (ama) gerçekten Allah onları kuşatmıştır ![]() ![]() Kafir olanlar sizinle savaşmış olsalardı arkalarını dönüp kaçarlardı; sonra ne bir veli (koruyucu dost) ne bir yardımcı bulamazlardı ![]() Onlara karşı size zafer verdikten sonra Mekke'nin göbeğinde ellerini sizden ve sizin de ellerinizi onlardan çeken O'dur ![]() ![]() Ki onlar inkâr ettiler sizi Mescid-i Haram'dan ve durdurulmakta (bekletilmekte) olan hediyeleri (kurbanları) yerlerine varmaktan alıkoydular ![]() ![]() ![]() ![]() Hani o inkâr edenler, kendi kalplerinde 'öfkeli soy koruyuculuğu'nu (hamiyeti) cahiliyenin 'öfkeli soy koruyuculuğunu' kılıp-kışkırttıkları zaman hemen Allah; elçisinin ve mü'minlerin üzerine '(kalbi teskin eden) güven ve yatışma duygusunu' indirdi ve onları takva sözü üzerinde 'kararlılıkla ayakta tuttu ![]() ![]() ![]() Andolsun Allah, elçisinin gördüğü rüyanın hak olduğunu doğruladı ![]() ![]() ![]() Ki O elçilerini hidayetle ve hak din ile diğer bütün dinlere karşı üstün kılmak için gönderdi ![]() ![]() Ey Peygamber mü'min kadınlar Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak hırsızlık yapmamak zina etmemek çocuklarını öldürmemek elleri ve ayakları arasında bir iftira düzüp-uydurmamak (gayri meşru olan bir çocuğu kocalarına dayandırmamak) ma'ruf (iyi güzel ve yararlı bir iş) konusunda isyan etmemek üzere sana biat etmek amacıyla geldikleri zaman onların biatlarını kabul et ve onlar için Allah'tan mağfiret iste ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi-H |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi-HHUNEYN GÜNÜ Andolsun Allah birçok yerlerde ve Huneyn gününde size yardım etti ![]() ![]() ![]() (Bundan) Sonra Allah elçisi ile mü'minlerin üzerine 'güven duygusu ve huzur' indirdi sizin görmediğiniz orduları indirdi ve inkâr edenleri azablandırdı ![]() ![]() HURİ İşte böyle; ve biz onları iri gözlü hurilerle evlendirmişizdir ![]() Özenle dizilmiş tahtlar üzerinde yaslanmışlardır ![]() ![]() Otağlar içinde korunmuş huri kadınlar ![]() Ve iri gözlü huriler ![]() HURMA Hangi biriniz ister ki, altından ırmaklar akan hurmalardan, üzümlerden bir bahçesi olsun, içinde kendisinin olan bütün ürünler de bulunsun; fakat kendisine ihtiyarlık gelip çatsın, (üstelik) zayıf ve küçük çocukları olsun (böyle bir durumda iken) ona (bahçesine) ateşli bir kasırga isabet etsin de yanıversin ![]() ![]() Kendilerini (övgüyle) temize çıkaranları görmedin mi? Hayır; Allah, dilediğini temizleyip yüceltir ![]() ![]() Kendilerine; "Elinizi (savaştan) çekin, namazı kılın, zekatı verin" denenleri görmedin mi? Oysa savaş üzerlerine yazıldığında, onlardan bir grup, insanlardan Allah'tan korkar gibi- hatta daha da şiddetli bir korkuyla- korkuya kapılıyorlar ve: "Rabbimiz, ne diye savaşı üzerimize yazdın, bizi yakın bir zamana ertelemeli değil miydin?" dediler ![]() ![]() O, gökten su indirendir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asmalı ve asmasız bahçeleri, hurmaları ve tadları farklı ekinleri, zeytinleri ve narları -birbirine benzer ve benzeşmez- yaratan O'dur ![]() ![]() ![]() Yeryüzünde birbirine yakın komşu kıtalar vardır; üzüm bağları, ekinler, çatallı ve çatalsız hurmalıklar da vardır ki, bunlar aynı su ile sulanır; ama ürünlerinde (ki verimde ve lezzette) bazısını bazısına üstün kılıyoruz ![]() ![]() Onunla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve meyvelerin her türlüsünden bitirir ![]() ![]() Hurmalıkların ve üzümlüklerin meyvelerinden kurdukları çardaklarda hem sarhoşluk verici içki, hem güzel bir rızık edinmektesiniz ![]() ![]() Her insan-grubunu imamlarıyla çağıracağımız gün, artık kimin kitabı sağ eline verilirse, onlar kitaplarını okuyacaklar ve onlar, bir 'hurma çekirdeğindeki iplikçik kadar' bile haksızlığa uğratılmazlar ![]() Ya da sana ait hurmalıklardan ve üzümlerden bir bahçe olup aralarından şarıl şarıl akan ırmaklar fışkırtmalısın ![]() Onlara iki adamın örneğini ver; onlardan birine iki üzüm bağı verdik ve ikisini hurmalıklarla donattık, ikisinin arasında da ekinler bitirmiştik ![]() Derken doğum sancısı onu bir hurma dalına sürükledi ![]() ![]() Hurma dalını kendine doğru salla, üzerine henüz oluşmuş-taze hurma dökülüversin ![]() (Firavun) Dedi ki: "Ben size izin vermeden önce O'na inandınız öyle mi? Şüphesiz o, size büyüyü öğreten büyüğünüzdür ![]() ![]() ![]() Böylelikle, bununla size hurmalıklardan, üzümlüklerden bahçeler-bağlar geliştirdik, içlerinde çok sayıda yemişler vardır; sizler onlardan yemektesiniz ![]() Ekinler ve yumuşak tomurcuklu göz alıcı hurmalıklar arasında?" (26/148) Biz, orada hurmalıklardan ve üzüm-bağlarından bahçeler kıldık ve içlerinde pınarlar fışkırttık: (36/34) Ay'a gelince, biz onun için de birtakım uğrak yerleri takdir ettik; sonunda o, eski bir hurma dalı gibi döndü (döner) ![]() Ve birbiri üstüne dizilmiş tomurcuk yüklü yüksek hurma ağaçları da ![]() İnsanları söküp atıyordu; sanki onlar, kökünden sökülüp-kopmuş hurma kütükleriymiş gibi ![]() Onda meyveler ve salkımlı hurmalıklar var ![]() Hurma ağaçlarından her neyi kesmişseniz veya kökleri üzerinde dimdik bırakmışsanız, (bu) Allah'ın izniyledir ve fasık olanları alçaltması içindir ![]() (Allah) Onu, yedi gece ve sekiz gün, aralık vermeksizin üzerlerine musallat etti ![]() ![]() Zeytinler, hurmalar, (80/29) HUŞU Sabır ve namazla yardım dileyin ![]() ![]() Onu bir Kur'an olarak insanlara dura dura okuman için (bölüm bölüm) ayırdık ve onu safha safha bir indirme ile indirdik ![]() De ki: "İster ona inanın ister inanmayın: O daha önce kendilerine ilim verilenlere okunduğu zaman çenelerinin üstüne kapanarak secde ederler ![]() Çeneleri üstüne kapanıp ağlıyorlar ve (Kur'an) onların huşu (saygı dolu korku)larını arttırıyor ![]() O'nun ayetlerinden biri de senin gerçekten yeryüzünü huşu içinde (solmuş boynu bükülmüş ve kupkuru) görmendir ![]() ![]() ![]() ![]() HUTAME Hayır; andolsun o, 'hutame'ye atılacaktır ![]() "Hutame"nin ne olduğunu sana bildiren nedir? (104/5) Allah'ın tutuşturulmuş ateşidir ![]() HÜDHÜD Kuşları denetledikten sonra dedi ki: "Hüdhüd'ü neden göremiyorum yoksa kaybolanlardan mı oldu?" (27/20) "Onu gerçekten şiddetli bir azabla azablandıracağım ya da onu boğazlayacağım veya o bana apaçık olan bir delil getirmelidir ![]() Derken uzun zaman geçmeden geldi ve dedi ki: "Senin kuşatamadığın (öğrenemediğin) şeyi ben kuşattım ve sana Saba'dan kesin bir haber getirdim ![]() "Gerçekten ben onlara hükmetmekte olan bir kadın buldum ki ona herşeyden (bolca) verilmiştir ve büyük bir tahtı var ![]() "Onu ve kavmini Allah'ı bırakıp da güneşe secde etmektelerken buldum şeytan onlara yaptıklarını süslemiştir böylece onları (doğru) yoldan alıkoymuştur; bundan dolayı onlar hidayet bulmuyorlar ![]() "Ki onlar, göklerde ve yerde saklı olanı ortaya çıkaran ve sizin gizlediklerinizi ve açığa vurduklarınızı bilen Allah'a secde etmesinler diye (yapmaktadırlar) ![]() "Bu mektubumla git onu kendilerine bırak sonra onlardan (biraz) uzaklaş böylelikle bir bakıver neye başvuracaklar?" (27)28) (Hüdhüd'ün mektubu götürüp bırakmasından sonra Saba melikesi Belkıs:) Dedi ki: "Ey önde gelenler, gerçekten bana oldukça önemli bir mektup bırakıldı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi-H |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi-HHÜKÜM - HÜKMETMEK Dediler ki: "Sen yücesin, bize öğrettiğinden başka bizim hiçbir bilgimiz yok ![]() ![]() Sizden misak almış ve Tur'u üstünüze yükseltmiştik (ve demiştik ki:) "Size verdiğimize sımsıkı yapışın ve onda olanı (hükümleri sürekli) hatırlayın, ki sakınasınız ![]() Biz, daha hayırlısını veya bir benzerini getirinceye (kadar) hiç bir ayeti neshetmez (hükmünü yürürlükten kaldırmaz) veya unutturmayız ![]() ![]() Yahudiler dediler ki: "Hristiyanlar bir şey (herhangi bir temel) üzere değillerdir"; hristiyanlar da: "Yahudiler bir şey üzere değillerdir" dediler ![]() ![]() ![]() ![]() "Rabbimiz, içlerinden onlara bir elçi gönder, onlara ayetlerini okusun, kitabı ve hikmeti öğretsin ve onları arındırsın ![]() ![]() Size, apaçık belgeler (ayetler) geldikten sonra yine ayağınız kayarsa, bilin ki Allah, gerçekten üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir ![]() İnsanlar tek bir ümmetti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hem dünya (konusun)da, hem ahiret (konusunda) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İçinizde ölüp de (geride) eşler bırakanlar, (evlerinden) çıkarılmaksızın, bir yıla kadar yararlanmaları için eşlerine vasiyet (bıraksınlar) ![]() ![]() ![]() ![]() Hani İbrahim: "Rabbim, bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster" demişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Döl yataklarında size dilediği gibi suret veren O'dur ![]() ![]() Kendilerine Kitaptan bir pay verilenleri görmedin mi? Aralarında Allah'ın Kitabı hükmetsin diye çağrılıyorlar da, onlardan bir bölümü yüz çeviriyor ![]() ![]() Hani Allah, İsa'ya demişti ki: "Ey İsa, doğrusu senin hayatına Ben son vereceğim, seni Kendime yükselteceğim, seni inkar edenlerden temizleyeceğim ve sana uyanları kıyamete kadar inkara sapanların üstüne geçireceğim ![]() ![]() Şüphesiz bu, gerçek bir olayın haberidir ![]() ![]() ![]() Beşerden hiç kimsenin, Allah kendisine Kitabı, hükmü ve peygamberliği verdikten, sonra insanlara: "Allah'ı bırakıp bana kulluk edin" deme (hakkı ve yetki)si yoktur ![]() ![]() Allah bunu (yardımı) size ancak bir müjde olsun ve kalpleriniz bununla tatmin bulsun diye yaptı ![]() ![]() Çocuklarınız konusunda Allah, erkeğe iki dişinin hissesi kadar tavsiye eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşlerinizin, eğer çocukları yoksa, geride bıraktıklarının yarısı sizindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın (kabulünü) üzerine aldığı tevbe, ancak cehalet nedeniyle kötülük yapanların, sonra hemencecik tevbe edenlerin(kidir) ![]() ![]() ![]() Sağ ellerinizin malik olduğu (cariyeler) dışındaki kadınlardan 'evli ve özgür' olanlarla da (evlenmeniz haramdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, size açıklayarak anlatmak, sizi sizden öncekilerin sünnetine iletmek ve tevbelerinizi kabul etmek ister ![]() ![]() Ayetlerimize karşı inkara sapanları şüphesiz ateşe sokacağız ![]() ![]() ![]() Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor ![]() ![]() ![]() ![]() Hayır öyle değil; Rabbine andolsun, aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem kılıp sonra senin verdiğin hükme, içlerinde hiç bir sıkıntı duymaksızın, tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça, iman etmiş olmazlar ![]() Bir mü'mine, -hata sonucu olması dışında- bir başka mü'mini öldürmesi yakışmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Düşmanınız olan) Topluluğu aramakta gevşeklik göstermeyin ![]() ![]() ![]() ![]() Şüphesiz, Allah'ın sana gösterdiği gibi insanlar arasında hükmetmen için biz sana Kitabı hak olarak indirdik ![]() ![]() Kim bir günah kazanırsa, o ancak kendi nefsi aleyhinde onu kazanmıştır ![]() ![]() Eğer ikisi ayrılacak olurlarsa, Allah her birine 'genişlik (rızık ve ihsan) kaynaklarından' kazandırır (ihtiyaçlardan korur ![]() ![]() Onlar sizi gözetleyip-duruyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayır; Allah onu kendine yükseltti ![]() ![]() Elçiler; müjdeciler ve uyarıcılar olarak (gönderildi) ![]() ![]() ![]() Ey insanlar, şüphesiz elçi size Rabbinizden hakla geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Senden fetva isterler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, akitleri yerine getirin ![]() ![]() ![]() Hırsız erkek ve hırsız kadının, (çalıp) kazandıklarına bir karşılık, Allah'tan, 'tekrarı önleyen kesin bir ceza' olmak üzere ellerini kesin ![]() ![]() Onlar, yalana kulak tutanlardır, haram yiyicilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın hükmünün bulunduğu Tevrat yanlarında olduğu halde, seni nasıl hakem kılıyorlar ve sonra bunun peşinden yüz çeviriyorlar? İşte onlar, inanmış değildir ![]() Gerçek şu ki, biz Tevratı, içinde bir hidayet ve nur olarak indirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Biz onda, onların üzerine yazdık: Can'a can, göze göz, buruna burun, kulağa kulak, dişe diş ve (bütün) yaralara (karşılık da) kısas vardır ![]() ![]() ![]() İncil sahipleri Allah'ın onda indirdikleriyle hükmetsinler ![]() ![]() Sana da (Ey Muhammed,) önündeki kitap(lar)ı doğrulayıcı ve ona 'bir şahid-gözetleyici' olarak Kitab'ı (Kur'an'ı) indirdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aralarında Allah'ın indirdiğiyle hükmet ve onların hevalarına uyma ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar hala cahiliye hükmünü mü arıyorlar? Kesin bilgiyle inanan bir topluluk için hükmü, Allah'tan daha güzel olan kimdir? (5/50) Ey iman edenler, siz ihramlıyken avı öldürmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, İbrahim'e, kavmine karşı verdiğimiz delilimizdir ![]() ![]() ![]() Onların tümünü toplayacağı gün: "Ey cin topluluğu insanlardan çoğunu (ayartıp kendinize kullar) edindiniz" (diyecek) ![]() ![]() ![]() ![]() O'nun üretip-türettiği ekin ve hayvanlardan Allah için bir pay ayırdılar, sonra kendi zanlarınca: "Bu Allah'ındır, bu da ortaklarımızındır" dediler ![]() ![]() Bir de dediler ki: "Bu hayvanların karınlarında olan, yalnızca bizim erkeklerimize aittir, eşlerimize ise haramdır ![]() ![]() ![]() ![]() "İçinizden bir grup, kendisiyle gönderildiğim şeye inanmışken diğer bir grup inanmadığına göre, artık Allah, aramızda hüküm verenlerin en hayırlısıdır ![]() "Allah bizi ondan kurtardıktan sonra, bizim tekrar sizin dininize dönmemiz Allah'a karşı yalan yere iftira düzmemiz olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, bunu, yalnızca bir müjde ve kalblerinizin tatmin bulması için yapmıştı; (yoksa) Allah'ın katından başkasında nusret (zafer ve yardım) yoktur ![]() ![]() Münafıklar ve kalblerinde hastalık olanlar şöyle diyorlardı: "Bunları (müslümanları) dinleri aldattı ![]() ![]() Ve onların kalblerini uzlaştırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç bir peygambere, yeryüzünde kesin bir zafer kazanıncaya kadar esir alması yakışmaz ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer sana ihanet etmek isterlerse, onlar daha önce Allah'a da ihanet etmişlerdi; böylece O da, "bozguna uğramaları (için) sana imkan vermişti ![]() ![]() Nasıl olabilir ki! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onlar (hiç) bir mü'mine karşı ne 'akrabalık bağlarını', ne de 'sözleşme hükümlerini' gözetip tanırlar ![]() ![]() Ve kalblerindeki öfkeyi gidersin ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, müşrikler ancak bir pisliktirler; öyleyse bu yıllarından sonra artık Mescid-i Haram'a yaklaşmasınlar ![]() ![]() ![]() Siz O'na (peygambere) yardım etmezseniz, Allah O'na yardım etmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadakalar, -Allah'tan bir farz olarak- yalnızca fakirler, düşkünler, (zekat) işinde görevli olanlar, kalbleri ısındırılacaklar, köleler, borçlular, Allah yolunda (olanlar) ve yolda kalmış(lar) içindir ![]() ![]() Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin velileridirler ![]() ![]() ![]() ![]() Bedeviler inkar ve nifak bakımından daha şiddetlidir ![]() ![]() ![]() Diğer bir kısmı, Allah'ın emri için ertelenmişlerdir ![]() ![]() ![]() Onların kalbleri parçalanmadıkça, kurdukları bina kalblerinde bir şüphe olarak sürüp-gidecektir ![]() ![]() Eğer Allah, onların hayra ulaşmak için çarçabuk davrandıkları gibi, insanlara şerri de çabuklaştırsaydı, mutlaka ecellerine hüküm verilirdi ![]() ![]() İnsanlar, tek bir ümmetten başka değildi; sonra anlaşmazlığa düştüler ![]() ![]() De ki: "Sizin şirk koştuklarınızdan hakka ulaştırabilecek var mı?" De ki: "Hakka ulaştıracak Allah'tır ![]() Her ümmetin bir resulü vardır ![]() ![]() Zulmeden her nefis, yeryüzündekilerin tümüne sahip olsa bunu (azaba karşılık) mutlaka fidye olarak verirdi ![]() ![]() Onlara Nuh'un haberini oku ![]() ![]() ![]() Andolsun, biz İsrailoğullarını, hoşlarına gidecek güzel bir yerde yerleştirdik ve temiz şeylerden kendilerine rızık verdik ![]() ![]() ![]() Sana vahyolunana uy ve Allah hükmünü verinceye kadar sabret ![]() ![]() Elif, Lam, Ra ![]() Andolsun, Musa'ya kitabı verdik, onda anlaşmazlığa düşüldü ![]() ![]() ![]() "Böylece Rabbin seni seçkin kılacak, sözlerin yorumundan (kaynaklanan bir bilgiyi) sana öğretecek ve daha önce ataların İbrahim ve İshak'a (nimetini) tamamladığı gibi senin ve Yakub ailesinin üzerindeki nimetini tamamlayacaktır ![]() ![]() Erginlik çağına erişince, kendisine hüküm ve ilim verdik ![]() ![]() "Sizin Allah'tan başka taptıklarınız, Allah'ın kendileri hakkında hiç bir delil indirmediği, sizin ve atalarınızın ad olarak adlandırdıklarınızdan başkası değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Ve dedi ki: "Ey çocuklarım, tek bir kapıdan girmeyin, ayrı ayrı kapılardan girin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ondan umutlarını kestikleri zaman, (durumu) kendi aralarında görüşmek üzere bir yana çekildiler ![]() ![]() ![]() (Şehre dönüp durumu babalarına aktarınca o:) "Hayır" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babasını ve annesini tahta çıkarıp oturttu; onun için secdeye kapandılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte böylece biz onu (Kur'an'ı) Arapça bir hüküm olarak indirdik ![]() ![]() Andolsun, senden önce de elçiler gönderdik, onlara eşler ve çocuklar verdik ![]() ![]() ![]() Onlar görmüyorlar mı ki, gerçekten biz arza geliyor ve onu çevresinden eksiltiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi-H |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi-HBiz hiç bir elçiyi, kendi kavminin dilinden başkasıyla göndermedik ki, onlara apaçık anlatsın ![]() ![]() ![]() İş hükme bağlanıp-bitince, şeytan der ki: "Doğrusu, Allah, size gerçek olan va'di va'detti, ben de size vaadde bulundum, fakat size yalan söyledim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ve şüphesiz senin Rabbin, O, onları haşredecektir ![]() ![]() Kendisine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı topluluktan gizlenir; onu aşağılanarak tutacak mı, yoksa toprağa gömecek mi? Bak, verdikleri hüküm ne kötüdür? (16/59) Ahirete inanmayanların kötü örnekleri vardır, en yüce örnekler ise Allah'a aittir ![]() ![]() Cumartesi, ancak onda ihtilafa düşenlere (farz) kılındı ![]() ![]() Kitapta İsrailoğullarına şu hükmü verdik: "Muhakkak siz yer(yüzün) de iki defa bozgunculuk çıkaracaksınız ve muhakkak büyük bir kibirleniş-yükselişle kibirlenecek-yükseleceksiniz ![]() De ki: "Ne kadar kaldıklarını Allah daha iyi bilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İş(in) hükme bağlanıp biteceği, hasret gününe karşı onları uyar; onlar bir gaflet içindedirler ve onlar inanmıyorlar ![]() Dediler ki: "Bize gelen apaçık delillere ve bizi yaratana seni asla 'tercih edip-seçmeyiz ![]() ![]() Lut'a da bir hüküm ve ilim verdik ve onu çirkin işler yapmakta olan şehirden kurtardık ![]() ![]() Davud ve Süleyman da; hani kavmin hayvanlarının içine girip yayıldığı ekin-tarlaları konusunda hüküm yürütüyorlardı ![]() ![]() Biz bunu (hükmü) Süleyman'a kavrattık, her birine hüküm ve ilim verdik ![]() ![]() ![]() (Resulullah) Dedi ki: "Rabbim, hak ile hükmet ![]() ![]() İşte böyle; kim Allah'ın haram kıldıklarını (gözetip hükümlerini) yüceltirse, Rabbinin katında kendisi için hayırlıdır ![]() ![]() ![]() Biz senden önce hiç bir Resul ve Nebi göndermiş olmayalım ki, o bir dilekte bulunduğu zaman, şeytan, onun dilediğine (bir kuşku veya sapma unsuru) katıp bırakmış olmasın ![]() ![]() ![]() Mülk, o gün yalnızca Allah'ındır ![]() ![]() ![]() "Allah, kıyamet günü, kendisinde ihtilafa düştüğünüz şey hakkında aranızda hükmedecektir ![]() (Bu,) İndirdiğimiz ve (hükümlerini) farz kıldığımız bir sûredir ![]() ![]() Eğer Allah'ın sizin üzerinizde fazlı ve rahmeti olmasaydı ve Allah gerçekten tevbeleri kabul eden hüküm ve hikmet sahibi olmasaydı (ne yapardınız)? (24/10) Allah size ayetleri açıklıyor; Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir ![]() Aralarında hükmetmesi için Allah'a ve Resulüne çağrıldıkları zaman, onlardan bir grup yüz çevirir ![]() Aralarında hükmetmesi için, Allah'a ve elçisine çağrıldıkları zaman mü'min olanların sözü: "İşittik ve itaat ettik" demeleridir ![]() ![]() Ey iman edenler, sağ ellerinizin malik olduğu ile sizden olup da henüz erginlik çağına ermemiş olan (çocuk)lar, (odalarınıza girmek için şu) üç vakitte izin istesinler: Sabah namazından önce, öğleyin üstünüzü çıkardığınız vakit ve yatsı namazından sonra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sizden olan çocuklar, erginlik çağına erdikleri zaman, kendilerinden öncekilerin izin istediği gibi, bundan böyle izin istesinler ![]() ![]() ![]() "Sizden korkunca da hemen aranızdan kaçtım; sonra Rabbim bana hüküm (ve hikmet) verdi ve beni gönderilen (elçilerden) kıldı ![]() "Rabbim, bana hüküm (ve hikmet) bağışla ve beni salih olanlara kat;" (26/83) "Bundan böyle, benimle onların arasını açık bir hükümle ayır ve beni ve benimle birlikte olan mü'minleri kurtar ![]() Hiç şüphesiz, bu Kur'an, sana, hüküm ve hikmet sahibi olan, (ve her şeyi gerçeğiyle) bilen (Allah'ın) katından ilka edilmektedir ![]() "Ey Musa, gerçekten Ben, güçlü ve üstün, hüküm ve hikmet sahibi olan Allah'ım ![]() "Gerçekten ben, onlara hükmetmekte olan bir kadın buldum ki, ona her şeyden (bolca) verilmiştir ve büyük bir tahtı var ![]() Şüphesiz senin Rabbin, onların arasında kendi hükmünü verecektir ![]() ![]() O, erginlik çağına ulaşıp olgunlaşınca, ona bir 'hüküm ve hikmet' ve ilim verdik ![]() ![]() O, Allah'tır, kendisinden başka ilah yoktur ![]() ![]() ![]() Ve Allah ile beraber başka bir ilaha tapma ![]() ![]() ![]() ![]() Yoksa kötülükleri yapanlar, bizi (aşıp) geçeceklerini mi sandılar? Ne kötü hükmediyorlar? (29/4) Bunun üzerine Lut ona iman etti ve dedi ki: "Gerçekten ben, Rabbime hicret edeceğim ![]() ![]() Allah, kendi dışında hangi şeye taptıklarını şüphesiz bilir ![]() ![]() Yaratmayı başlatan, sonra onu iade edecek olan O'dur; bu O'na göre pek kolaydır ![]() ![]() ![]() Orada ebedi olarak kalıcıdırlar ![]() ![]() ![]() Eğer yeryüzündeki ağaçların tümü kalem ve deniz de -onun ardından yedi deniz daha eklenerek- (mürekkep) olsa, yine de Allah'ın kelimeleri (yazmakla) tükenmez ![]() ![]() Şüphesiz, senin Rabbin, ihtilafa düştükleri şeyler konusunda kıyamet günü aralarında 'hükmünü verip ayıracaktır' ![]() Ey Peygamber, Allah'tan sakın, kafirlere ve münafıklara itaat etme ![]() ![]() Allah ve Resûlü, bir işe hükmettiği zaman, mü'min bir erkek ve mü'min bir kadın için o işte kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur ![]() ![]() Hamd, göklerde ve yerde olanların tümü kendisine ait olan Allah'ındır; ahirette de hamd O'nundur ![]() ![]() De ki: "Rabbimiz (kıyamet günü) bizi bir arada toplayacak, sonra da hak ile aramızı ayıracaktır ![]() ![]() De ki: "O'na (kulluk etmede) eklemekte olduğunuz ortakları bana gösterin ![]() ![]() Allah, insanlar için rahmetinden her neyi açacak olsa, artık onu kısıp-tutacak yoktur; her neyi kısar-tutarsa, artık onu da ondan sonra salıverecek yoktur ![]() ![]() Her şeyin melekutu (hükümranlık ve mülkü) elinde bulunan (Allah) ne yücedir ![]() ![]() Size ne oluyor, nasıl hüküm veriyorsunuz? (37/154) Davud'a girdiklerinde, o, onlardan ürkmüştü; dediler ki: "Korkma, iki davacıyız, birimiz diğerimize haksızlıkta bulundu ![]() ![]() "Ey Davud, gerçek şu ki, Biz seni yeryüzünde bir halife kıldık ![]() ![]() ![]() (Bu) Kitabın indirilmesi, üstün ve güçlü olan, hüküm ve hikmet sahibi Allah (katın)dandır ![]() Haberin olsun; halis (katıksız) olan din yalnızca Allah'ındır ![]() ![]() ![]() ![]() De ki: "Ey gökleri ve yeri yaratan, gaybı ve müşahede edilebileni bilen Allah'ım ![]() ![]() Yer, Rabbi'nin nuruyla parıldadı; (orta yere) kitap kondu; peygamberler ve şahidler getirildi ve aralarında hak ile hüküm verildi, onlar haksızlığa uğratılmazlar ![]() Melekleri de arşın etrafını çevirmişler olarak Rablerini hamd ile tesbih ettiklerini görürsün ![]() ![]() "Rabbimiz, onları Adn cennetlerine sok ki onlara (bunu) va'dettin; babalarından, eşlerinden ve soylarından salih olanları da ![]() ![]() "Sizin (durumunuz) böyledir ![]() ![]() ![]() ![]() Allah hak ile hükmeder ![]() ![]() ![]() "Ey Kavmim, bugün mülk sizindir, yeryüzünde hüküm sahibi kimselersiniz ![]() ![]() Büyüklenen (müstekbir)ler derler ki: "Biz hepimiz (ateşin) içindeyiz; gerçekten Allah, kullar arasında hüküm verdi (artık) ![]() Dirilten ve öldüren O'dur ![]() ![]() Andolsun, biz senden önce elçiler gönderdik; onlardan kimini sana aktarıp-anlattık ve kimini anlatmadık ![]() ![]() ![]() Batıl, ona önünden de, ardından da gelemez ![]() ![]() Andolsun, Musa'ya kitabı verdik, fakat onda anlaşmazlığa düşüldü ![]() ![]() ![]() Hakkında ihtilafa düştüğünüz herhangi bir şey; artık O'nun hükmü Allah'ındır ![]() ![]() ![]() Onlar, kendilerine ilim geldikten sonra, yalnızca aralarındaki 'tecavüz ve haksızlık' dolayısıyla ayrılığa düştüler ![]() ![]() ![]() Yoksa onların birtakım ortakları mı var ki, Allah'ın izin vermediği şeyleri, dinden kendilerine teşri' ettiler (bir şeriat kıldılar)? Eğer o fasıl kelimesi olmasaydı, elbette aralarında hüküm (karar) verilirdi ![]() ![]() Kendisiyle Allah'ın konuşması, bir beşer için olacak (şey) değildir; ancak bir vahy ile ya da perde arkasından veya bir elçi gönderip kendi izniyle dilediğine vahyetmesi (durumu) başka ![]() ![]() Şüphesiz o, Bizim katımızda olan Ana Kitap'tadır; çok yücedir, hüküm ve hikmet doludur ![]() Göklerde ilah ve yerde ilah O'dur ![]() ![]() Kitabın indirilmesi, üstün ve güçlü olan, hüküm ve hikmet sahibi Allah'tandır ![]() Andolsun, biz İsrailoğullarına Kitap, hüküm ve peygamberlik verdik, onları temiz ve güzel şeylerle rızıklandırdık ve onları alemlere üstün kıldık ![]() Ve onlara bu emirden açık belgeler verdik ![]() ![]() ![]() Yoksa kötülüklere batıp-yara alanlar, kendilerini iman edip salih amellerde bulunanlar gibi kılacağımızı mı sandılar? Hayatları ve ölümleri bir mi (olacak)? Ne kötü hüküm veriyorlar ![]() Göklerde ve yerde büyüklük O'nundur ![]() ![]() Mü'minlerin kalplerine, imanlarına iman katıp-arttırsınlar diye, 'güven duygusu ve huzur' indiren O'dur ![]() ![]() Göklerin ve yerin orduları Allah'ındır ![]() ![]() Ve alacakları birçok ganimetleri de ![]() ![]() Allah'tan bir fazl (bir ihsan ve lütuf) ve bir nimet olarak ![]() ![]() Bu, size vadolunandır; (gönülden Allah'a) yönelip-dönen (İslam'ın hükümlerini) koruyan, (50/32) Dediler ki: "Öyle ![]() ![]() ![]() Artık, Rabbinin hükmüne sabret; çünkü gerçekten sen, Bizim gözlerimizin önündesin ![]() ![]() Yeri de 'coşkun kaynaklar' halinde fışkırttık ![]() ![]() Göklerde ve yerde olanların tümü Allah'ı tesbih etmiştir ![]() ![]() Göklerde ve yerde olanların tümü Allah'ı tesbih etmiştir ![]() ![]() "Rabbimiz, bizi inkar edenler için bizi fitne (deneme konusu) kılma ve bizi bağışla Rabbimiz ![]() ![]() Ey iman edenler, mü'min kadınlar hicret ederek size geldikleri zaman, onları imtihan edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Göklerde ve yerde olanların tümü Allah'ı tesbih etmiştir ![]() ![]() Ve henüz kendilerine ulaşıp-katılmamış olan diğerlerine de (peygamber gönderilmiştir); O (Allah), üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir ![]() Kendilerine Tevrat yükletilip de sonra onu (içindeki derin anlamları, hikmet ve hükümleriyle gereği gibi) yüklenmemiş olanların durumu, koskoca kitap yükü taşıyan eşeğin durumu gibidir ![]() ![]() ![]() Gaybı da, müşahede edilebileni de bilen, Aziz (üstün ve güçlü), Hakim (hüküm ve hikmet sahibi)dir ![]() Allah, yeminlerinizin (keffaretle) çözülmesini size farz (veya meşru) kıldı ![]() ![]() ![]() Size ne oluyor? Nasıl hüküm veriyorsunuz? (68/36) Yoksa sizin için üzerimizde kıyamete kadar sürüp gidecek bir yemin mi var ki siz ne hüküm verirseniz o, mutlaka sizin kalacak, diye ![]() Şimdi sen, Rabbinin hükmüne sabret ve balık sahibi (Yunus) gibi olma; hani o, içi kahır dolu olarak (Rabbine) çağrıda bulunmuştu ![]() Oysa o (Kur'an), alemlere bir zikr (öğüt, hatırlatma, hüküm ve üstün bir şeref)den başka bir şey değildir ![]() Öyleyse, Rabbinin hükmüne sabır göster ![]() ![]() Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz ![]() ![]() Bu, hüküm günüdür; sizi ve öncekileri 'bir arada topladık ![]() Şüphesiz o hüküm (fasl) günü, belirlenmiş bir vakittir ![]() Allah hükmedenlerin hakimi değil midir? (95/8) Onların içinde dosdoğru 'yazılı-hükümler' vardır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur'an Fihristi-H |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an Fihristi-HHÜKÜMDAR Onlara peygamberleri dedi ki: "Allah size Talut'u (melik olarak) gönderdi ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberleri, onlara (şöyle) dedi: "Onun hükümdarlığının belgesi, size Tabut'un gelmesi (olacaktır ki) onda Rabbinizden 'bir güven duygusu ve huzur' ile Musa ailesinden ve Harun ailesinden artakalanlar var; onu melekler taşır ![]() ![]() Hükümdar:" Ben (rüyamda) yedi besili inek görüyorum, onları yedi zayıf inek yiyor; bir de yedi yeşil başak ve diğerleri ise kupkuru ![]() ![]() Hükümdar dedi ki: "Onu bana getirin ![]() ![]() Hükümdar dedi ki: "Onu bana getirin, onu kendime bağlı kılayım ![]() ![]() Dediler ki: "Hükümdarın su tasını kaybettik, kim onu (bulup) getirirse, (ona armağan olarak) bir deve yükü vardır ![]() ![]() Böylece (Yusuf) kardeşinin kabından önce onların kablarını (yoklamaya) başladı, sonra onu kardeşinin kabından çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hak olan, biricik hükümdar olan Allah yücedir ![]() ![]() Dedi ki: "Gerçekten hükümdarlar bir ülkeye girdikleri zaman, orasını bozguna uğratırlar ve halkından onur sahibi olanları hor ve aşağılık kılarlar; işte onlar, böyle yaparlar ![]() HÜSRAN Siz ise, bundan sonra da yüz çevirdiniz ![]() ![]() Kendilerine verdiğimiz Kitabı gereği gibi okuyanlar, işte ona iman edenler bunlardır ![]() ![]() Ey iman edenler, eğer inkâr edenlere itaat ederseniz, sizi topuklarınız üzerinde gerisin-geri çevirirler, böylece büyük hüsrana uğrayanlara dönersiniz ![]() Onları -ne olursa olsun- şaşırtıp-saptıracağım, en olmadık kuruntulara düşüreceğim ve onlara kesin olarak davarların kulaklarını kesmelerini emredeceğim ve Allah'ın yarattıklarını değiştirmelerini emredeceğim ![]() ![]() Bugün size temiz olan şeyler helal kılındı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonunda nefsi ona kardeşini öldürmeyi (tahrik edip zevkli göstererek) kolaylaştırdı; böylece onu öldürdü, bu yüzden hüsrana uğrayanlardan oldu ![]() İman edenler: "Olanca yeminleriyle elbette sizlerle birlik olduklarına ilişkin Allah'a yemin edenler bunlar mıdır? Onların bütün yapıp-ettikleri boşa çıkmıştır, böylece hüsrana uğrayanlar olmuşlardır ![]() ![]() De ki: "Göklerde ve yerde olanlar kimindir?" De ki: "Allah'ındır ![]() ![]() ![]() ![]() Bizim kendilerine Kitap verdiklerimiz, onu, çocuklarını tanır gibi tanırlar ![]() ![]() Allah'a kavuşmayı yalan sayanlar, doğrusu hüsrana uğramışlardır ![]() ![]() ![]() Çocuklarını hiçbir bilgiye dayanmaksızın akılsızca öldürenler ile Allah'a karşı yalan yere iftira düzüp Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiklerini haram kılanlar elbette hüsrana uğramışlardır ![]() ![]() Kimin tartıları hafif kalırsa, bunlar da ayetlerimize zulmedegeldiklerinden dolayı nefislerini hüsrana uğratanlardır ![]() Dediler ki: "Rabbimiz, biz nefislerimize zulmettik, eğer bizi bağışlamazsan ve esirgemezsen, gerçekten hüsrana uğrayanlardan olacağız ![]() Onlar, onun tevilinden başkasına bakmazlar mı? Onun tevilinin geleceği gün, daha önce onu unutanlar, diyecekler ki: "Gerçekten Rabbimizin elçileri bize hakkı getirmişlerdi ![]() ![]() ![]() Şuayb'ı yalanlayanlar, sanki orda 'hiç refah içinde yaşamamışlar' gibi oldular: Şuayb'ı yalanlayanlar, asıl büyük hüsrana uğradılar ![]() (Veya) Onlar, Allah'ın tuzağından güvende mi idiler? Allah'ın bir tuzak kurmasından, hüsrana uğrayan bir topluluktan başkası (akılsızca) güvende olmaz ![]() Ne zaman ki (yaptıklarından dolayı pişmanlık duyup, başları) elleri arasına düşürüldü ve kendilerinin gerçekten şaşırıp-saptıklarını görünce: "Eğer Rabbimiz bize merhamet etmez ve bizi bağışlamazsa kesin olarak hüsrana uğrayanlardan olacağız" dediler ![]() Allah kime hidayet verirse o artık hidayeti bulmuştur; kimi şaşırtıp-saptırırsa artık onlar da hüsrana uğrayanlardır ![]() Bu, Allah'ın murdar olanı temizden ayırdetmesi; murdarı, bir kısmını bir kısmı üzerinde kılıp tümünü biriktirerek cehenneme atması içindir ![]() ![]() Gündüzün bir saatinden başka sanki hiç ömür sürmemişler gibi onları bir arada toplayacağı gün, onlar birbirlerini tanımış olacaklar ![]() ![]() ![]() Ve Allah'ın ayetlerini yalanlayanlardan olma; yoksa hüsrana uğrayanlardan olursun ![]() İşte bunlar, kendilerini hüsrana uğratanlardır ve yalan olarak uydurdukları (düzme tanrılar da) onlardan uzaklaşıp-kaybolmuşlardır ![]() Hiç şüphesiz bunlar, ahirette en çok hüsrana uğrayanlardır ![]() Dedi ki: "Rabbim, bilgim olmayan şeyi Senden istemekten Sana sığınırım ![]() ![]() De ki: "Davranış (ameller) bakımından en çok hüsrana uğrayacak olanları size haber vereyim mi?" (18/103) Ona bir düzen (tuzak) kurmak istediler, fakat biz onları daha çok hüsrana uğrayanlar kıldık ![]() Eğer sizin benzeriniz olan bir beşere boyun eğecek olursanız, andolsun, siz gerçekten hüsrana uğrayanlar olursunuz ![]() Kimin tartısı hafif gelirse, işte onlar da kendi nefislerini hüsrana uğratanlar, cehennemde de ebedi olarak kalacak olanlardır ![]() De ki: "Benimle sizin aranızda şahid olarak Allah yeter ![]() ![]() ![]() Siz, O'nun dışında dilediklerinize ibadet edin ![]() ![]() ![]() Göklerin ve yerin anahtarları O'nundur ![]() ![]() Andolsun, sana ve senden öncekilere vahyolundu (ki): "Eğer şirk koşacak olursan, şüphesiz amellerin boşa çıkacak ve elbette sen, hüsrana uğrayanlardan olacaksın ![]() Andolsun, biz senden önce elçiler gönderdik; onlardan kimini sana aktarıp-anlattık ve kimini anlatmadık ![]() ![]() ![]() Ama Bizim dayanılmaz-azabımızı gördükleri zaman, imanları kendilerine hiçbir yarar sağlamadı ![]() ![]() ![]() İşte bu sizin zannınız; Rabbiniz hakkında beslediğiniz-zannınız, sizi bir yıkıma uğrattı, böylelikle hüsrana uğrayan kimseler olarak sabahladınız ![]() Biz onlara birtakım yakın-kimseleri 'kabuk gibi üzerlerine kaplattık,' onlar da, önlerinde ve arkalarında olanları kendilerine süslü gösterdiler ![]() ![]() ![]() Onları görürsün; zilletten başları önlerine düşmüş bir halde, ona (ateşe) sunulurlarken göz ucuyla sezdirmeden bakarlar ![]() ![]() ![]() Göklerin ve yerin mülkü Allah'ındır ![]() ![]() Şeytan onları sarıp-kuşatmıştır; böylelikle onlara Allah'ın zikrini unutturmuştur ![]() ![]() ![]() Ey iman edenler, ne mallarınız, ne çocuklarınız sizi Allah'ı zikretmekten 'tutkuya kaptırarak-alıkoymasın'; kim böyle yaparsa, artık onlar hüsrana uğrayanların ta kendileridir ![]() Artık o (ülkelerin halkı), yaptığı kötülüğü taddı ve işinin sonucu bir hüsran oldu ![]() |
![]() |
![]() |
|