![]() |
Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub ) |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )Fizilal-il Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub ) 1- Andolsun sıra sıra duranlara · 2- Önlerindekini sürdükçe sürenlere · 3- Zikir okuyanlara · 4- Ki, ilahınız birdir ![]() 5- Göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların Rabb'idir ![]() ![]() Sıra sıra duranlar, sevk ve idare edip men edenler ve okuyanlara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah, meleklerin bu zümresi üzerine birliğine yemin etmektedir: "Ki, ilahınız birdir" Daha önce belirttiğimiz gibi, bu yeminin sebebi, cahiliye devri Arapları arasında yaygın olan meleklerin Allah'a nisbet edilmesi, onların -zanlarına göre- Allah'ın kızları olması dolayısı ile melekleri ilah edinmeleri masalıdır ![]() "Göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların Rabb'idir ![]() ![]() Şu gökler ve yeryüzü insanların gözleri önüne dikilmiştir ![]() ![]() ![]() Bunlar, göklerin ve yerin arasında olan, hava, bulut, ışık, nur ve insanoğlunun mahiyetleri hakkında peyderpey bilgi sahibi olabildiği ve bilmedikleri yanında mahiyetlerinden öğrenip ortaya çıkardıkları, çok az olan ince yaratıklardır ![]() Gökler, yeryüzü ve bunlar arasındaki korkunç uzaklık, büyüklük, çok hassas dengeler, çeşitlik; güzellik, ahenk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğuların da Rabb'idir ![]() Her yıldızın doğduğu bir yer vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gerçeği Kur'an-ı Kerim nazil olduğu zamanlar insanlar bilmiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir olan Allah'ın sıfatları arasında bu sıfatın burada zikredilmesi bu yüzdendir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )6- Bize en yakın göğü, bir süsle ve yıldızlarla süsledik ![]() 7- Ve onu itaat etmeyen her şeytandan koruduk ![]() 8- O şeytanlar, yüce alemi (Mele-i A'la'yı) dinleyemezler; her yandan kendilerine mermi gibi yıldızlar atılır ![]() 9- Kovulup atılırlar ![]() ![]() 10- Ancak meleklerin konuşmalarından bir sözü kapan olursa, onu da delen ve yakan alevli yıldızlar takip eder ![]() Yüce Allah, surenin başında müşriklere uydurulan masalın meleklere ilişkin bölümüne temas ettikten sonra, burada da o masalın şeytanlara ilişkin ikinci yarısına değinmektedir ![]() ![]() ![]() Göklerin, yeryüzünün ve aralarında olanlarla "doğu"ların zikrinden sonra, "doğu"lar da ister yıldız ve gezegenlerin doğusu olsun, isterse yeryüzü bölgelerine arka arkaya gelen "doğu"lar olsun ister her ikisi birden olsun ve bunların nurları ve ışıklarından söz edildikten sonra söz sırası yıldızlara gelmektedir ![]() "Bize en yakın göğü, bir süsle ve yıldızlarla süsledik ![]() Bu süsü görmek ve bu kâinatın kuruluşunda ana unsurun "güzellik" olduğunu kavramak için gökyüzüne bir kez bakmak yeterlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gökyüzü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, bundan sonraki ayet bu yıldızların başka bir görevi daha olduğunu, bunların içinden şeytanlar, seçkin meleklerin topluluğuna (Mel-i A'la) yaklaşmasınlar diye onlara atılan alevli gök cisimleri olduğunu ifade etmektedir: "Ve onu itaat etmeyen her şeytandan koruduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıldızlar içinde, gökyüzünü azgın ve haddi aşan bütün şeytandan koruyan; onların arkasından atılan mermi gibi yıldızlar vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bizler azgın, sapkın şeytanın nasıl kulak verip dinlediğini, nasıl çalıp çarptığını ve atmosferi delen alevli yıldız ile nasıl kendisine ateş edildiğini bilmiyoruz ![]() ![]() ![]() ![]() Allah ile aralarında akrabalık bağının olduğunu iddia ettiklerinden burada önemli olan seçkin meleklerin topluluğuna ulaşmalarına engel olunan ve orada olup bitenleri dinlemelerine set çekilen şeytanların bu şeytanlar olduğudur ![]() ![]() ![]() KÖR, SAĞIR VE ALAYCI KÂFİRLER Yüce Allah, meleklerden söz ettikten sonra, göklerden, yeryüzünden ve bunların aralarında olanlardan bahsedip azgın şeytanlardan ve arkalarından yetişen mermilerden söz ettikten sonra, Resullullah'dan onlara "kendilerini yaratmak mı daha zordu, yoksa bizim yarattıklarımız mı?" diye sormasını ïstiyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )11- Şimdi sor onlara; "Kendilerini yaratmak mı daha zordur, yoksa, Bizim yarattıklarımız mı?"Aslında biz kendilerini özlü ve yapışkan çamurdan yarattık ![]() 12- Ey Muhammed! Evet; sen onlara şaşıyorsun, onlar da seninle alay ediyorlar ![]() 13- Onlara öğüt verildiği vakit düşünüp öğüt almazlar ![]() 14- Bir mucize görseler onunla alay ederler ![]() 15- "Bu apaçık büyüdür" derler ![]() 16- "Yani biz öldüğümüz, toprak ve kemik olduğumuz zaman mı dirilecekmişiz?" 17- "Bizden önceki atalarımızda mı dirilecek?" Onlardan haber vermelerini iste ve sor onlara: Melekler, gökler, yeryüzü ve bunların arasında bulunan her şey, şeytanlar, yıldızlar, alevli gök cisimleri, bütün bunlar Allah'ın yaratıklarıdır ![]() Onların cevap vermesi beklenmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onların yaratılışı bunca yaratıkların yaratılmasından asla zor değildir ![]() ![]() ![]() "Ey Muhammed! Evet; sen onlara şaşıyorsun, onlar da seninle alay ediyorlar ![]() "Onlara öğüt verildiği vakit düşünüp öğüt almazlar ![]() ![]() Resulullah onların durumlarına hayret etmekte haklıdır ![]() ![]() ![]() Resulullah onlara bu şekilde hayret ederken, kendilerine sunmuş olduğu ister Allah'ın bir bilinmesi konusu olsun, ister öldükten sonra kıyamet günü dirilme olsun, böylesine apaçık bir konuyu eğlenceye almalarına hayret ederken ![]() ![]() ![]() Buna ek olarak Kur'an'ı "sihir" diye nitelemeleri ve kendilerine öldükten sonra dirilmeyi vaad etmesine "hayret etmeleri" ni de ekleyelim ![]() ![]() Onlar gerek çevrelerinde, gerek bizzat kendi nefislerinde olan yüce Allah'ın kudret izlerinden gafildirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )18- De ki; "Evet, hem de hor ve hakir olarak dirileceksiniz ![]() 19- O dirilme sahnesi korkunç bir çığlıktan ibarettir ![]() ![]() 20- "Vah bize, bu ceza günüdür" derler ![]() 21- Onlara "İşte bu yalanladığınız hüküm günüdür" denir ![]() KUR'AN'DA KIYAMET SAHNESİ Onlar şahit oldukları bunca şeylerden soğukkanlılık, güven, gönül huzuru içinde ibret almayınca, yüce Allah da onları şiddet ve sertlikle, ahiretteki diriliş tabloları ile onları uyarmaktadır ![]() ![]() "De ki; "Evet, hem de hor ve hakir olarak dirileceksiniz ![]() Evet sizler de daha önce geçmiş atalarınız da diriltileceksiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "O dirilme sahnesi korkunç bir çığlıktan ibarettir ![]() ![]() İşte böyle bir haykırışlık sürede yıldırım hızı ile dirilecekler ![]() ![]() ![]() ![]() "Vah bize, bu ceza günüdür" derler ![]() Onlar dehşet ve hayret içinde iken, bir de bakarlar ki bir ses ![]() ![]() ![]() ![]() "Onlara işte bu yalanladığınız hüküm günüdür' denir ![]() İşte böylece ifade biçimi 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )41- Onlar için bilinen rızık vardır ![]() 42- Çeşit-çeşit meyveler vardır ![]() 43- Nimet cennetlerinde ![]() 44- Tahtlar üzerinde karşılıklı otururlar ![]() 45- Önlerinden akan kaynaktan doldurulmuş kadehler dolaştırılır ![]() 46- Berraktır, içenlere lezzet veren bir içki ![]() 47- O içkide ne sersemletme var, ne de onunla sarhoş olurlar ![]() 48- Yanlarında da bakışlarını yalnız kendisine çevirmiş iri gözlü eşler vardır ![]() 49- Saklı yumurtalar gibi bembeyaz eşler ![]() Bu, gerçekten bütün nimetleri içeren katmerli bir refahtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Önlerinden akan kaynaktan doldurulmuş kadehler dolaştırılır ![]() "Berraktır, içenlere lezzet veren bir içki ![]() "O içkide ne sersemletme var, ne de onunla sarhoş olurlar ![]() Bu nitelikler şarap lezzeti veren, ondaki sakatlığı da yok eden şarabın en güzel nitelikleridir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayetin ifadesi tasvirli anlatımına şöyle devam eder: Birden Allah'ın bu korunmuş kullarının -her türlü nimete kolayca erdikten sonra- sakin sohbetlerine tanık oluruz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )50- Cennet ehli birbirine dönmüş sorarlar ![]() 51- Onlardan biri: "Benim de bir arkadaşım vardı ![]() 52- Bana "Sende mi doğrulayanlardansın?" 53- "Biz ölüp toprak ve kemik olduğumuz zaman mı dirilip yaptığımız işlere göre cezalanacağız?" Cennette söz alan o kişinin bu arkadaşı, ahiret gününü yalan sayar ve ona insanların öldükten sonra yeniden dirileceğine ve bir yığın kemik ve toprak olduktan sonra hesaba çekileceklerine inananlardan birinin kendisi mi olduğunu dehşet içinde sorarmış ![]() Bu kişi sohbetinde, kardeşlerine hikâyesini anlatmaya devam ederken, sözünü ettiği bu arkadaşının akıbetini öğrenmek için aklına onu araştırmak gelir ![]() ![]() ![]() 54- Yanındakilere; "Siz onu bilir misiniz?" der ![]() 55- Bir bakar, onu cehennemin ortasında görür ![]() Tam o esnada cehennemin ortasında bulduğu arkadaşına yönelir ve ona: Arkadaş! Allah'ın bana nimeti olmayıp da beni sana kulak vermekten korumasaymış sen az kalsın beni de mahvedecekmişsin ![]() 56- Ona der ki; "Yemin ederim ki, sen az daha beni helâk edecektin ![]() 57- "Rabb'imin lütfu olmasaydı şimdi ben de cehenneme götürülürdüm" dedi ![]() Yani Rabb'imin bana nimeti olmasaydı ben de hoşlanmadıkları yerlere götürülen kimselerden olurdum ![]() Bu kişinin dünyadaki arkadaşını cehennemin ortasında görmesi, kendisinin ve Allah'ın ihlaslı kullarından olan kardeşlerinin elde etmiş oldukları nimetin ne kadar büyük olduğunu hissetmelerini sağlar ![]() ![]() 58- Biz bir daha ölmeyecek miyiz?" der ![]() 59- İlk ölümümüzden başka ölüm yok ve biz azaba da uğramayacağız ha! 60- İşte büyük başarı ve mutluluk budur ![]() 61- Çalışanlar bunun için çalışsınlar ![]() Burada kalpleri uyandıran ve onları amele ve böyle bir akıbet için yarışa sevk eden bir değerlendirme gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ebedi, güvenli ve hoş nimetle diğer grubu bekleyen akıbet arasındaki korkunç farkı ortaya çıkarmak için, ilahi ifadeler, eşsiz sahnenin başında yer alan mahşer günü ve hesaptan sonra onları bekleyen öteki ayrıntılara geçmektedir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )62- Cennet gibi konak mı hayırlı, yoksa zakkum ağacı mı? · 63- Biz, o ağacı zalimler için fitne yaptık ![]() 64- O, cehennemin dibinde çıkan bir ağaçtır ![]() 65- Tomurcukları, şeytanın başı gibidir ![]() 66- İşte cehennemlikler bundan yer ve karınlarını bununla doldururlar ![]() 67- Sonra, bu yemeğin üzerine kaynar su katılmış içki onlar içindir ![]() 68- Sonra dönüşleri yine cehennemedir ![]() Kalacak ve duracak yer olarak şu ebedi cennetmi daha hayırlı, yoksa zakkum ağacı mı? Zakkum ağacı nedir? "O, cehennemin dibinde çıkan bir ağaçtır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah bu ağacı zalimler için bir deneme aracı kılmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu günlük öğünlerinden sonra, bu sofrayı terk edip devamlı kalacakları yerlerine giderler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAPIKLIK VE HİDAYETİN ÖYKÜSÜ Bu derste ilahi ifadeler, ahiret alanında, nimet ve azap vadilerinde birinci bölümde yapılan ilk gezintiden sonra, bu dünyadan ilk zamanlarda göçüp gitmiş olanların arkasından, beşer tarihine başka bir gezinti düzenliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah bundan sonra Nuh, İbrahim, İsmail, İshak, Musa, Harun, İlyas, Lût ve Yunus -selâm üzerlerine olsun- peygamberlerin öykülerinden birer kesit sergiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )69- Çünkü onlar atalarını sapık yolda buldular ![]() 70- Öyle iken yine de düşünmeden atalarının peşinden koşuyorlardı ![]() 71- Andolsun onlardan öncekilerinin çoğu da sapmıştır ![]() 72- Biz onların içine de uyarıcılar göndermiştik ![]() 73- Bak, o uyarılanların sonu nice oldu ![]() 74- Ancak, Allah'a gönülden bağlı kullar o azabın dışında kaldı ![]() Onlar sapıklıkta köklüdürler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HZ ![]() Hikâyeler zincirinden, Hz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )75- Andolsun Nuh bize dua etmişti de ne güzel kabul etmiştik ![]() 76- Onu ve ailesini büyük sıkıntıdan kurtarmıştık ![]() 77- Ancak O'nun soyunu sürekli kıldık ![]() 78- Sonra gelenler arasında O'na iyi bir ün bıraktık ![]() 79- Alemler içinde Nuh'a selâm olsun ![]() 80- İşte biz güzel davrananları böyle mükafatlandırırız ![]() 81- Çünkü O bizim, inanan kullarımızdandı ![]() 82- Sonra ötekileri (inanmayanları) suda boğduk ![]() Bu işaretin içinde Nuh'un Rabb'ine seslenmesi, ve yüce Allah'ın onun duasına tam ve mükemmel olarak cevap vermesi vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Allah'ın selâmından ve hayat boyu anıldıktan sonra geriye, mükafat olarak ne kalır ki? İhsanın ve mükafatın sebebi ise imandır ![]() ![]() ![]() Nuh'un kavminden mü'min olmayanlara gelince: Yüce Allah onlar için helâk olup yok olmayı takdir etmiştir: "Sonra ötekileri (inanmayanları) suda boğduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HZ ![]() Sonra İbrahim -selâm ona olsun-in hikâyesi gelmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )83- İbrahim de Nuh'un milletindendi ![]() 84- Çünkü tertemiz bir kalp ile Rabb'ine gelmişti ![]() 85- Babasına ve kavmine: "Neye tapıyorsunuz?" demişti ![]() 86- Allah'dan başka uydurma tanrılar mı istiyorsunuz? · 87- Alemlerin Rabb'i hakkındaki düşünceniz, zannınız nedir? Hikâyenin giriş ve ilk sahnesi böyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() " Çünkü tertemiz bir kalp ile Rabb'ine gelmişti ![]() Bu tasvir, Rabb'ine gelişinde şekillenen katıksız bir "teslimiyetin" ve kalp temizliği şeklinde beliren "duruluğun", temizliğin ve doğruluğun görüntüsüdür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlahi ifade burada, onların Hz ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )88- İbrahim yıldızlara bir baktı ![]() 89- "Ben hastayım " dedi ![]() 90- Bunun üzerine onun yanından kaçtılar ![]() 91- İbrahim de; gizlice onların tanrılarına sokuldu ![]() 92- "Neyiniz var konuşamıyor musunuz?" dedi ![]() 93- Ve gizlice üzerlerine yürüyüp sağ eliyle putlara kuvvetli bir darbe indirdi ![]() Rivayete göre, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halk ise bu bayram günü adet, gelenek ve şenlikleriyle baş başa kalmak için acele ediyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )94- Bunun üzerine puta tapanlar koşarak İbrahim'in yanına geldiler ![]() 95- İbrahim onlara "Elinizle yonttuğunuz şeylere mi tapıyorsunuz?" 96- "Oysa sizi de, yaptığınız bu şeyleri de Allah yaratmıştır" dedi ![]() 97- Puta tapanlar: "Onun için bir bina yapın da onu ateşe atın" dediler ![]() 98- İbrahim'e bir tuzak kurmak istediler, biz de onların tuzaklarını boşa çıkardık, onları alçalttık ![]() 99- İbrahim dedi ki: "Ben Rabb'ime gidiyorum, O beni doğru yola iletecek ![]() Halk eğlenceden dönmüş ve putların paramparça olmuş kırıntılarına rastlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim onlara: "Elinizle yonttuğunuz şeylere mi tapıyorsunuz?" Bu düşündüğünü yüzlerine dobra dobra vuran fıtrat mantığıdır ![]() ![]() "Oysa sizi de yaptığınız bu şeyleri de Allah yaratmıştır" dedi ![]() O, ma'bud olmaya lâyık yegâne yaratıcıdır ![]() Puta tapanlar: "Onun için bir bina yapın da onu ateşe atın" der ![]() ![]() ![]() "İbrahim'e bir tuzak kurmak istediler, biz de onların tuzaklarını boşa çıkardık, onları alçalttık ![]() Allah dilerse, kulların tuzakları neye yarar? Allah samimi kullarını kendi himayesine alınca, zayıf, çelimsiz olan azgınların, böbürlenenlerin, otorite sahiplerinin ve buralara yardım eden kibirli yardımcılarının,ellerinden ne gelir ki? İSMAİL VE KURBAN Bundan sonra İbrahim'in hikâyesinin ikinci bölümü gelmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim işte o anda, hayatından bir bölümü geride bırakır ![]() ![]() "İbrahim dedi ki: Ben Rabb'ime gidiyorum, O beni doğru yola iletecek ![]() İşte böyle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bir hicrettir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )100- Rabb'im bana iyilerden olacak bir çocuk ver ![]() 101- Biz ona yumuşak huylu bir erkek çocuk müjde/edik ![]() 102- Çocuk onun yanında koşma yaşına gelince ona; "Yavrum! Ben uykuda iken seni kestiğimi görüyorum, bir düşün ne dersin? Çocuk; "Babacığım sana emredileni yap, inşaallah beni sabredenlerden bulacaksın " dedi ![]() 103- İkisi de Allah'a teslimiyet gösterip babası, oğlunu alnı üzerine yere yatırınca ![]() Hz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Rabb'im bana iyilerden olacak bir çocuk ver ![]() Yüce Allah, her şeyi geride bırakıp her şeyden soyutlanan ve temiz bir kalp ile kendisine gelen salih kulunun duasını kabul eder ![]() "Biz ona yumuşak huylu bir erkek çocuk müjdeledik ![]() Sözün gelişi ve surenin akışına göre bu oğul İsmail'dir ![]() ![]() ![]() ![]() Şimdi İbrahim'in hayatında yer alan eşsiz, büyük ve değerli bir tutuma göz atmamızın zamanı gelmiştir ![]() ![]() ![]() "Çocuk onun yanında koşma yaşına gelince İbrahim ona; Yavrum! Ben uykuda iken seni kestiğimi görüyorum, bir düşün ne dersin?' Çocuk; Babacığım, sana emredileni yap, inşaallah beni sabredenlerden bulacaksın' dedi ![]() Aman Allah'ım! Bu ne hoş bir iman, itaat ve teslimiyettir! Bu, ailesinden ve yakınlarından kopmuş, toprak ve vatanından hicret etmiş bu yaşlı İbrahim, işte bu kişiye ihtiyarlığında kendisine bir oğul veriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Tam oğluna alıştığında ve oğlu çocukluktan kurtulup da onunla birlikte koşma çağına eriştiğinde ve yaşantısında ona eşlik edebilecek çağa geldiğinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yavrum! Ben uykuda iken seni kestiğimi görüyorum, bir düşün ne dersin?" Bu sözler sinirlerine hakim, yüzyüze geldiği emrin hak olduğundan emin, görevini yaptığına güvenen bir insanın sözleridir ![]() ![]() Durum gerçekten zordur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbrahim Rabb'inin işaretini yerine getirmek için oğlunu aldatmaya başvurmuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlahi sahne burada söz ve diyalogtan sonra bir adım daha atmaktadır ![]() ![]() İkisi de Allah'a teslimiyet gösterip babası, oğlunu alnı üzerine yere yatırınca: Bir kez daha, insanoğlunun adet edindiği şeylerin arkasından itaatin şerefi, imanın büyüklüğü, hoşnutluğun iç huzuru yükselmekte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu, cesaret ve kahramanlık değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte burada İbrahim ve İsmail görevlerini yerine getirmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmtihan bitmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Allah İbrahim ve İsmail'in doğruluklarını bilmişti ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )104- Biz ona "Ey İbrahim " diye seslendik ![]() 105- Sen rüyayı doğruladın; biz güzel davrananları böyle mükafatlandırırız ![]() 106- Gerçekten bu apaçık bir imtihan idi ![]() 107- Ona fidye olarak büyük bir kurban verdik ![]() Rüyana sadakat gösterdin ve onu eylem halinde gerçekleştirdin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece imanın gerçek yüzü, itaatin güzelliği ve teslimiyetin büyüklüğü için bir meşale olarak yükselen bu büyük olayın anısı olmak üzere, kurban kesme geleneği devam etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fizilal-İl Kuran Tefsiri - Saffat Suresi Tefsiri ( Seyyid Kutub )108- Sonra gelenler arasında ona iyi bir ün bıraktık ![]() 109- "İbrahim'e selâm olsun ![]() 110- İşte biz güzel davrananları böyle mükafatlandırırız ![]() 111- Çünkü o bizim mü'min kullarımızdandı ![]() İbrahim nesiller ve asırlar boyu anılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İbrahim'e selâm olsun ![]() Rabb'inden selâm ona ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İşte biz güzel davrananları böyle mükafatlandırırız ![]() Böylece onları, bela ve vefa ile, anılmakla ve selâmla ve ikram ile ödüllendiririz ![]() "Çünkü o bizim mü'min kullarımızdandı ![]() Bu, imanın karşılığıdır, öbürü ise açık bir imtihanla ortaya çıkan "aslı"dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 112- Biz ona iyilerden bir peygamber olacak İshak'ı müjdeledik ![]() 113- Kendisini ve İshak'ı kutlu ve bereketli kıldık ![]() ![]() Bunların arkasından arka arkaya nesilleri gelir ![]() ![]() ![]() "Her ikisinin neslinden iyi kimseler olacağı gibi açıkça kendisine zulmeden de olacaktır ![]() |
![]() |
![]() |
|