![]() |
Komşu Hakkının Dindeki Yeri Nedir? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Komşu Hakkının Dindeki Yeri Nedir?Komşu hakkının dindeki yeri nedir? Komşu hakkı önemlidir ![]() (Allaha ve kıyamete inanan, komşusuna iyilik etsin!) [Buhari] (Evinizde pişen yemekten, komşunuzun hakkını verin ![]() (Komşusu aç iken tok yatan, [gerçek] mümin değildir ![]() (Komşuya da, ana-babaya hürmet eder gibi hürmet etmek gerekir ![]() (Güzel komşuluk et ki, hakiki mümin olasın ![]() (Komşunun miras hakkı gibi hakkı vardır, o da komşuluk hakkıdır ![]() ![]() (Komşu üç türlüdür: Bir hakkı olan, iki hakkı olan üç hakkı olan komşu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Komşusuna üzen, beni üzmüş olur ![]() ![]() ![]() ![]() (Namaz kılan, oruç tutan, sadaka veren, fakat dili ile komşularını inciten nice kimseler vardır ki, gidecekleri yer Cehennemdir ![]() Komşuya emr-i maruf yapmamak önemli bir kul hakkıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Nice kimse, kıyamette komşusunun yakasına yapışıp "Ya Rabbi, buna, niçin kapısını bana kapattığını sor ![]() ![]() (Komşun yardım isterse yardım et ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kötü komşu Müslüman, komşunun sıkıntılarına da katlanır ![]() ![]() (Komşusu kötülüğünden emin olmayan kimse, [kâmil] mümin değildir ![]() (Allaha ve ahirete inanan, komşusunu incitmesin!) [Buhari] (Allah ve Resulünü seven, bunların da kendisini sevmesini isteyen, konuşunca doğru söylesin, emanete riayet etsin ve komşusu ile iyi geçinsin!) [Beyheki] (Komşusu, şerrinden emin olmayan kimse, iman etmemiştir ![]() (Kötü komşu, gördüğü iyiliği gizler, kötülüğü de yayar ![]() (Komşunun köpeğini döven, sahibini incitmiş olur ![]() ![]() (Sıkıntıya düşen komşusuna yardım edene, sıkıntısını giderene, kıyamette en kıymetli elbiseler giydirilir ![]() (Komşu hakkı dört taraftan kırk evdir ![]() ![]() (Kendisinin iyi mi, kötü mü olduğunu anlamak isteyen kimse, salih komşularının kendisi hakkında ne dediklerini öğrensin! "iyi" diyorlarsa, Allah indinde iyi olduğunu anlasın!) [İbni Mace] Evet, salih komşularımız, bize iyi birisi diyorlar mı? Her müslümanın, bilhassa yeni evlilerin, haramlardan sakınan, ibadet yapan salih müslümanlar arasında ev araması gerekir ![]() (Ev satın almadan önce, komşuların nasıl olduklarını araştırın! Yola çıkmadan önce, yol arkadaşınızı seçin!) [Şira] İyi komşu İyi komşu, sadece komşularına zarar vermeyen değil, onlardan gelecek zararlara ve sıkıntılara da katlanandır ![]() (Malına veya çoluk çocuğuna zarar verir korkusu ile komşusuna kapısını kapatan, onunla görüşmeyi kesen [hakiki] mümin değildir ![]() (İnsanların arasına karışıp da, onlardan gelen sıkıntılara sabreden mümin, kenara çekilip onlardan gelecek sıkıntılara sabretmek sevabından mahrum kalan müminden daha iyidir ![]() ![]() ![]() (Allah indinde komşuların iyisi komşularına faydalı olandır ![]() (Cebrail aleyhisselam, komşu hakkının öneminden o kadar bahsetti ki, komşuyu komşuya mirasçı kılacak zannettim ![]() Bir kimse, komşusundan ne bekliyorsa, komşusuna da aynı şeyleri yapmalıdır! Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allaha yemin ederim ki, bir kimse, kendisi için sevdiği şeyi, komşusu veya arkadaşı için sevmedikçe iman etmiş olmaz ![]() İyi komşu bir nimettir ![]() (Şunlar Müslüman için saadettir: Saliha hanım, iyi komşu, geniş ev ve uygun binek ![]() (Bir salih müslümanın hürmetine, komşulara gelecek yüzlerce bela önlenir ![]() (İki kişi, ölen komşusu için, “Biz bunu iyi biliyoruz” derse, o kul öyle olmasa da, Allahü teâlâ meleklere buyurur ki: İki komşunun şahitliğini kabul edin ve ölenin ilmimdeki durumuna bakmayın!) [İ ![]() (İyi komşuluk, ülkeleri mamur eder ve ömrü uzatır ![]() ![]() (İyi komşu, komşusunu Cennete sokar ![]() Komşuyu üzmekten sakınmalıdır ![]() (Komşusuna eziyet eden, bana eziyet etmiş olur ![]() (Komşusuna eza edeni Allahü teâlâ sevmez ![]() (Komşusu şerrinden emin olmayan, [gerçek] mümin olamaz ![]() (Kötü komşuya kıyamette Allahü teâlâ rahmetle nazar etmez ![]() (Allahü teâlâ komşusunun kötülüğüne, ölene kadar sabreden kişiyi sever ![]() (Eza eden komşuya sabredeni Allah sever ![]() (Allah ve Resulünün sizi sevmesi için, emanete riayet edin, doğru konuşun, komşunuzu üzmeyin ve ona iyi muamele edin ![]() Sual: Bizimle aynı varlıkta komşu bir hanım var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CEVAP Beyiniz, sizin malınızı, siz de beyinizin malını izinsiz harcayamazsınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (İnsanlardan bir şey istemeyin, velev ki bir misvakı bir defa kullanmak için de olsa ![]() Ödünç veya borç alıp da vermemek günahtır ![]() (Aldığı borcu ödemek istemeyenlere Allahü teâlâ, kıyamette "Bu kimsenin hakkını sizde bırakacağımı mı zannettiniz?" buyurarak o kimsenin iyi amellerini alıp diğerine verir ![]() ![]() Bir kimseye zarar vermek, kalbini kırmak kötüdür ![]() ![]() (Komşusu, zararından emin olmayan kimse, Allaha iman etmiş sayılmaz ![]() ![]() Komşu kötü de olsa, ona elden gelen iyiliği yapmaya çalışmalıdır! Müslüman, komşunun sıkıntılarına da katlanır ![]() ![]() Sual: Gittiğim yerlerde çeşitli sebeplerden dolayı bazı bahaneler bularak yapılan ikramları kabul etmiyorum ![]() CEVAP Meşru bir mazeretiniz yoksa, yiyip içilmesi haram olmayan ikramı reddetmek uygun değildir ![]() (Bir kimseye bir arkadaşı ikramda bulunursa, onu kabul etsin! Çünkü o Allahü teâlânın ikramıdır ![]() (Arkadaşının evine gelip de, önüne konulanı yememek cefadır ![]() |
![]() |
![]() |
|