Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Sözlük Ağı

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
meyankökü

Meyankökü Nedir

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meyankökü Nedir



Meyankökü Nedir

Süssholz / Réglisse / Licorice/ Piyan / Boyan / Glycyrrhiza / Licorice

Haziran-temmuz aylari arasinda sari-mavi veya kahverengi çiçekler açan, 0,4-2 m yüksekliginde, çok yillik çalimsi bitkilere "meyan" denir
Yapraklari parçali, yaprakçiklar 4-7 çiftlidir Çiçekler basak seklinde durumlar yapar Taç ve çanak yapraklari iki dudakli olup, üst dudak iki kisa disli, alttaki üçü uzun dislidir Meyveleri düz ve salgi tüylüdür Meyan bitkisinin 6 türü Türkiyede yetismektedir Daha çok Güney, Orta ve Dogu Anadoluda yayginlik göstermektedir Bir kisminin kökleri tatli, bir kisminin ise acidir

Tatli meyan (Glycyrrhiza glabra): Anadoluda iki varyetesi bulunur Bu türün çiçekleri mor ve tüysü yapraklidir Meyvelerinin üzeri çiplaktir veya tüylüdür Bâzi yerlerde piyan olarak da bilinir

Kullanildigi yerler: Bitkinin kökleri, meyan kökü olarak taninmakta ve kullanilmaktadir Köklerinin kabugu soyulduktan sonra veya soyulmadan güneste kurutularak piyasaya sürülür Bilesiminde nisasta, sekerler, zamk, rezin, glisirrizin vardir Glisirrizin sekerden daha tatli bir bilesiktir Köklerdeki miktari, bölgeden bölgeye degisir ve köklerin de etkili maddesidir Kökler, gögüs yumusatici, balgam söktürücü, idrar çogaltici ve tad düzenleyici özellige sahiptir Eczâcilikta toz hâlinde, haplarin hazirlanmasinda sekil vermede kullanilir Sigara ve plastik sanâyiinde de kullanilan ilkel maddedir Kola adi altinda hazirlanan içeceklerin terkibine de girer Ayrica tâze veya kuru köklerinin kaynar su ile muâmelesi ve sonra alçak basinçta yogunlastirmak sûretiyle meyan bali elde edilir Ticârette toz veya kaliplar hâlinde bulunur Parlak siyah renkli, tatli lezzetlidir Suda kolaylikla erir Meyan balindaki glisirrizin miktari daha fazladir Memleketimizde de meyan bali elde eden tesisler vardir Gögüs yumusatici, öksürük kesici, yara iyi edici özellikleri vardir Mîde hastaliklarinda (bilhassa gastritte) faydalidir Meyan kökünün su ile tüketilmesi sonucunda elde edilen hülasa ise meyan serbeti olarak bilinir Daha çok Güneydogu Anadolu bölgesinde elde edilir ve kullanilir Meyan serbeti koyu esmer renkli ve tatli lezzetlidir Gögüs yumusatici, balgam söktürücü, öksürük kesici ve serinletici özelliktedir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.