11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Havuç Nedir (Gözleriniz Fal Taşı Gibi Olur :::)
havuç nedir
(Mohrrübe / Carotte / Carrot / Daucus corota ) Kökleri sebze olarak yenen iki yillik bir kültür bitkisidir Havucun vatani Orta Avrupadir Yabânî olarak Avrupa, Kuzey Afrika ve Asyada rastlanir Memleketimizde de rastlanmaktaysa da kültür havucu özelliginde degildir Bitki 1-1,5 m kadar boylarinda, az dalli, parçali yapraklidir Çiçekleri yazin açan küçük, beyazimsi renkli semsiye durumunda toplanmislardir Elverisli topraklarda ana kök bir metre kadar derine inebilmektedir Havucun kazik seklindeki etli kökleri kültür sâyesinde meydana gelmistir Havucun açik sari-turuncu renkteki dis kismi kabuk kismidir Kök meyveleri farkli türleri sebebiyle çesitli sekil ve büyüklüktedir Koyu sarimsi-turuncu renkte olan iç kismi odun dokusuna tekâbül etmekle birlikte genellikle parankimatik hücrelerden yapilmistir Türkiyede yetistigi yerler: Dogu Anadolu hâriç bütün Anadolu
Kullanildigi yerler: Bitkinin tohumlari ve kazik kökleri (havuç) kullanilir Tohumlar eterik yag ihtiva eder ki, bu da geraniol elde etmekte kullanilabilir Ayrica konserve ve parfümeri sanâyiinde kullanilir Kültür kök meyveler likopin, karotin provitamin A, B1, B2, C vitaminleri, % 7 oraninda seker, % 29 kadar fosfor ve mâdenî tuzlar ihtiva eder Bu kök meyveler ham madde olarak karotin elde etmede, gida olarak tâze ve tursu hâlinde kullanilir Provitamin A, vücutta vitamin A hâline geçer Vitamin A, hastaliklara karsi mukâvemet kazandiran, göz ve cilt hastaliklarini önleyen çok faydali bir maddedir Tâze havuç, günes yaniklari vakalarinda lapa hâlinde kullanilir Havuç unu ve suyu çocuklarin beslenmesinde çok faydalidir
|
|
|