![]() |
Ehec Salgini Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ehec Salgini HakkındaEHEC SALGINI Hakkında Almanyanın kuzeyinde görülen ve bu ülkede şimdiye kadar 20 kişinin ölümüne neden olan EHEC virüsünün Avrupadaki 10 ülkenin yanı sıra ABDye de yayıldığı ancak, kaynağının bir türlü saptanamadığı belirtildi Pekin Gen Bilimi Enstitüsü ve Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesinden araştırmacılar, EHECin “mutasyona” uğramış iki ayrı bakteriden kaynaklandığını, antibiyotiklere karşı direnç kazandığını ve son derece tehlikeli olduğunu açıkladı ![]() Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Festivalden mi bulaştı? Bu arada salgının, mayıs ayı başında Hamburgda düzenlenen bir festivalden yayıldığı iddia ediliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer yandan Almanyada yayımlanan yerel Luebecker Nachrichten gazetesi de hastalığın Luebeckerdaki bir restorandan yayılmış olabileceğini iddia ederek, restoranda yemek yedikten sonra 8 kadın, Danimarkalı bir turist grubu ve bir çocuğun hastalandığını yazdı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ehec Salgini Hakkında |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ehec Salgini HakkındaAlman bilim adamları, Avrupa'da 19 kişinin ölümüne neden olan EHEC salgınının kaynağını bulmak için büyük bir ipucu elde etti ![]() ![]() Lübecker Nachrichten gazetesi, restoranda yediği yemekten hastalananlar arasında Alman vergi yetkilileri ve Danimarkalı bir turist grubun olduğunu ifade etti ![]() ![]() Schleswig-Holstein Üniversitesi'nde görevli olan mikrobiyolog Werner Solbach, "Bu durumdan restoranı sorumlu tutamayız ![]() ![]() Uzmanların, 6-8 Mayıs tarihlerinde Hamburg'da düzenlenen bir liman partisini de incelemeye aldığı bildirildi ![]() ![]() ![]() ![]() Alman yetkililer, çoğu Almanya'da olmak üzere Avrupa'da en az 19 kişinin ölümüne sebep olan bakterinin kaynağını henüz bulamadı ![]() ![]() ![]() EHEC salgını ilk çıktığında, İspanya'dan ithal edilen salatalıklar "zanlı" olarak gösterilmiş ancak daha sonra salgının kaynağının İspanya menşeli sebzeler olmadığı ortaya çıkmıştı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ehec Salgini Hakkında |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ehec Salgini HakkındaÖldüren virüs en çok kadınları vuruyor Bakteriden en çok, yaz diyeti gibi nedenlerle sebze ağırlıklı beslenen kadınların etkilendiği belirlendi Almanyada sebzelerden yayıldığı tahmin edilen EHEC bakterisi için çember daralıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diyet davetiye çıkarıyor Almanya, Danimarka ve İsveçin de aralarında bulunduğu 10 Avrupa ülkesinde görülen salgın Çek Cumhuriyetine sıçradı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlık Bakanlığı uyardı Sağlık Bakanlığı, Almanyada birçok kişinin ölümüne neden olan Enterohemorajik Escherichia Coli (EHEC) bakterisine ilişkin, Türkiye için endişe edecek bir durum olmadığını açıkladı ![]() ![]() ![]() ![]() TÜRKİYEDE ŞİMDİLİK RİSK YOK: Bu mikroba bağlı oluşan hastalığın genellikle bir hafta içerisinde tedaviyle düzeldiği vurgulanarak, çok nadiren ani gelişen böbrek yetmezliği tablosuna bağlı ölüm görülebildiği bildirildi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ehec Salgini Hakkında |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ehec Salgini HakkındaEHEC'de yeni baş şüpheli: Fasulye 21 kişinin ölümüne neden olan EHEC bakterisinin çıkış noktası 'büyük ihtimalle' bulundu ![]() İlk olarak Almanya'da görülen, ABD dahil 12 ülkeye yayılan ve en az 21 kişinin ölümüne neden olan EHEC bakterisinin çıkış noktası 'büyük ihtimalle' bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ET BERAAT ETTİ Dünya Sağlık Örgütü uzmanları bu gelişmeden önce yaptıkları açıklamalarda yeni ipuçlarının sebzeyi değil eti gösterdiğini ileri sürmüş, sebze ve meyvelerde bugüne kadar böylesi yoğunlukta bağırsak bakterilerine rastlamadıklarını söylemişlerdi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ehec Salgini Hakkında |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ehec Salgini HakkındaÖlümcül bakteri EHEC'ten korunma yolları En sık yeme içme yoluyla bulaşan, bugüne dek Avrupa ülklerinde ölümlere yol açan EHEC bakterisi hangi yiyeceklerde bulunur? EHEC bakterisinin sebep olduğu hastalığın belirtileri nelerdir? Memorial Şişli Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü Doç ![]() ![]() Bağırsak enfeksiyonu şeklinde başlıyor İnsanlar ve sıcakkanlı hayvanların bağırsaklarında yaşayan ve adına “Normal bağırsak florası bakterileri” adı verilen bakteriler bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() Buna karşılık E ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu hastalık ilk etapta kanlı ishal ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonu şeklinde başlamakla birlikte bir kısım hastada böbrek yetmezliği ve kanın alyuvar adını verdiğimiz hücrelerinde yıkımla seyreden ve ölümle ölümcül olabilen, adına “Hemolytic uremic syndrome” (HUS) denilen bir hastalığa doğru ilerleyebilir ![]() ![]() Bu tiplerin başında ise O157 H7 tipi gelmekle birlikte bu hastalığa yol açtığı bilinen başka tipler de vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bakteri zehir üretiyor Bu ölümcül hastalığa sebep olan E ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıdalara dikkat! Bu bakteriler insanlara sıklıkla yiyip içtiğimiz gıdalarla bulaşıyor ![]() ![]() ![]() Eğer kaynak salatalık olsaydı bile yine de bu adlandırma doğru olmazdı, çünkü hastalığın etkeni olan E ![]() ![]() ![]() ![]() Bu ilk değil EHEC dediğimiz bakterilerle oluşan ve kayıtlara geçmiş ilk salgın hastalık 1982 yılında ABDde gerçekleşmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Ne yiyip içtiğiniz çok önemli Şimdiye kadar gözlenmiş salgınlarda en sık sorumlu olan kaynaklar şunlardır:
Hastalığın kuluçka süresi 3-8 gün değişmekte, vakaların çoğunda 3-4 gün arasında olmaktadır ![]() ![]() Belki de bu salgında etken olan tipin O157H7 dışında bir alt tip olması bu durumdan sorumludur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karın ağrısı, kusma ve ateş görülebilir Hastalığın başlangıç belirtileri, kramp tarzında karın ağrısı ve kanlı ishaldir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kişisel temizlik kurallarına uyun Bu hastalıktan korunmak için yapılması gereken en önemli şey gıda sanitasyonun iyi yapılması ve şahsi hijyen kurallarına çok iyi uyulmasıdır ![]() ![]() Her yemekten önce ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin mutlaka sabunlu su ile güzelce yıkanması alınabilecek bireysel önlemleri en kolay, en ucuz ve en etkin olanıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|