![]() |
Beyaz Etin İnsan Sağlığındaki Önemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beyaz Etin İnsan Sağlığındaki ÖnemiBeyaz etin insan sağlığındaki önemi Yeterli ve dengeli beslenmek için makro besin öğeleri olan karbonhidrat, protein ve yağlar ve mikro besin öğeleri olan vitaminler, mineraller ve suyun yiyecekler yoluyla vücudun ihtiyacı kadar alınması gereklidir ![]() ![]() Günlük harcadığımız enerjinin ortalama %12-20 sinin proteinlerden karşılanması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() Beyaz et olarak adlandırılan en yaygın iki besin tavuk ve balıktır ![]() ![]() ![]() TAVUK ETİ Tavuk eti diğer etlere oranla avantajları yüksek olan bir et türüdür ![]() ![]() Tavuk eti kaliteli protein kaynağıdır Tavuk eti proteinleri, insan beslenmesinde gerekli olan tüm amino asitleri yeteri miktarda içermektedir ![]() ![]() ![]() Tavuk eti kolay sindirilir Tavuk etinin liflerinin kısa olması sindirim sürecinin daha kısa ve kolay olmasını sağlamaktadır ![]() ![]() Tavuk etinin kolesterolü, yağ oranı ve kalorisi düşüktür Koyun ve dana etlerine oranla daha az yağlıdır ve buna bağlı olarak enerji değeri düşüktür ![]() ![]() Doymuş yağ ve kolesterol içeriği de diğer et türlerine oranla daha azdır ![]() ![]() Tavuk etinin besleyici değeri yüksektir B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden de zengin bir besin kaynağıdır ![]() ![]() ![]() Niasin, vücutta enerji üretimi, beyin fonksiyonları ve cilt sağlığı için gerekli olan B grubu vitaminlerinden biridir ![]() ![]() ![]() Tavuk etinin mineral dengesi de metabolizma için ideal oranlardadır ![]() ![]() ![]() Besin değeri yüksek olduğu için birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyen diyetlerde ve günlük beslenmemizde yer almalıdır ![]() Tavuk eti dana etine göre daha az demir içerir, bu nedenle tek başına tavuk eti dengeli beslenmeyi sağlayamaz ![]() ![]() Tavuk etinin besin değeri çeşitli kaynaklarda farklı gösterilmektedir ![]() ![]() ![]() Tavuğun özelliklerinden faydalanabilmek için satın alma, saklama, pişirme ilkelerine mutlaka uyulmalıdır ![]() Özetle tavuk etinin diğer etlerden üstün yönleri v Ekonomiktir v Besleyici değeri yüksektir, kaliteli protein içerir v B grubu vitaminlerinden zengindir v Doymuş yağ oranı düşüktür v Kolesterol içeriği düşüktür v Hazırlama ve pişirmesi kolaydır, pratiktir v Sindirimi kolaydır v Sodyumu düşüktür v Her mevsim bulunur v Çok farklı yöntemlerle pişirilebilir ![]() |
![]() |
![]() |
|