Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beyaz, etin, insan, sağlığındaki, önemi

Beyaz Etin İnsan Sağlığındaki Önemi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Beyaz Etin İnsan Sağlığındaki Önemi



Beyaz etin insan sağlığındaki önemi

Yeterli ve dengeli beslenmek için makro besin öğeleri olan karbonhidrat, protein ve yağlar ve mikro besin öğeleri olan vitaminler, mineraller ve suyun yiyecekler yoluyla vücudun ihtiyacı kadar alınması gereklidir Yeterli ve dengeli beslenen bireylerin daha sağlam bir vücut yapısına sahip olduğu, hastalıklara karşı vücut direncinin daha yüksek olduğu bilinen bir gerçektir
Günlük harcadığımız enerjinin ortalama %12-20 sinin proteinlerden karşılanması gerekir İhtiyacımız olan proteinin de en az yarısının hayvansal kaynaklı yani iyi kalite proteinlerden karşılanması sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli unsurudur Buna karşın ülkemizde halen tahıl ve ekmeğe dayalı beslenme şekli hüküm sürüyor Yeterli miktarda iyi kalitede protein alınmamasına bağlı olarak da çeşitli sağlık sorunları ve gelişme gerilikleri görülme oranı da ne yazık ki artıyor
Beyaz et olarak adlandırılan en yaygın iki besin tavuk ve balıktır Tavuk ve balık etinin insan sağlığı için önemi çok büyüktür Bu yazımda tavuk eti ve sağlığa etkilerini ayrıntılı olarak irdeleyeceğim

TAVUK ETİ

Tavuk eti diğer etlere oranla avantajları yüksek olan bir et türüdür Düşük yağ ve kolesterol içermesi, kalorisinin yüksel olmayışı, B grubu vitaminlerden zengin oluşu, fosfordan zengin olması, vücutta kullanılabilirliğinin yüksek oluşu, ekonomik olması, hazırlığı ve pişirilmesinin pratik oluşu bu avantajlardan bazılarıdır

Tavuk eti kaliteli protein kaynağıdır

Tavuk eti proteinleri, insan beslenmesinde gerekli olan tüm amino asitleri yeteri miktarda içermektedir Bedensel ve zihinsel gelişim için tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının en önemlilerindendir Tavukta bulunan proteinlerin b biyoyararlılığı çok yüksektir yani metabolizma tarafından tamamına yakını kullanılmaktadır

Tavuk eti kolay sindirilir

Tavuk etinin liflerinin kısa olması sindirim sürecinin daha kısa ve kolay olmasını sağlamaktadır Sindiriminin kolay olması nedeniyle özellikle sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişilerin daha çok tercih etmesi gerekmektedir

Tavuk etinin kolesterolü, yağ oranı ve kalorisi düşüktür

Koyun ve dana etlerine oranla daha az yağlıdır ve buna bağlı olarak enerji değeri düşüktür Tavuğun yağı daha çok dersinde biriktiği için derisi çıkarıldığında yağ miktarı daha da azalmaktadır
Doymuş yağ ve kolesterol içeriği de diğer et türlerine oranla daha azdır Bu nedenle kalp hastalıkları olanlarda, zayıflama rejimi yapanlarda, kolesterolü yüksek olan bireylerde, yağ emilim bozukluğu olan kişilerde daha çok tercih edilmelidir

Tavuk etinin besleyici değeri yüksektir

B2, B6, B12 gibi sinir sistemini besleyen ve destekleyen vitaminler yönünden de zengin bir besin kaynağıdır Özellikle niasinin en zengin kaynağıdır Etler içinde A vitaminin en çok bulunduğu et türü tavuk etidir
Niasin, vücutta enerji üretimi, beyin fonksiyonları ve cilt sağlığı için gerekli olan B grubu vitaminlerinden biridir Niasin ayrıca, kan şekerini dengelenmesinde ve kolesterol seviyesinin düşürülmesinde etkili olduğu bilinen bir vitamindir Sindirim sisteminin de düzenli çalışmasında da etkilidir
Tavuk etinin mineral dengesi de metabolizma için ideal oranlardadır Özellikle fosfor, potasyum ve sodyum içeriği de oldukça dengelidir Sodyumu düşük olduğu için yüksek tansiyonu olan kişiler rahatlıkla tüketebilir
Besin değeri yüksek olduğu için birçok sağlık sorununu aşmayı hedefleyen diyetlerde ve günlük beslenmemizde yer almalıdır
Tavuk eti dana etine göre daha az demir içerir, bu nedenle tek başına tavuk eti dengeli beslenmeyi sağlayamaz Haftada 2-3 kez tavuk, 2 kez balık ve 2 kez kırmızı et tüketilmesi ideal dengenin sağlanması için önemlidir

Tavuk etinin besin değeri çeşitli kaynaklarda farklı gösterilmektedir Bunun nedeni tavuğun beslenmesinin farklılığıdır Tavuğun yediği yem türü, miktarı besin öğeleri miktarını etkilemektedir
Tavuğun özelliklerinden faydalanabilmek için satın alma, saklama, pişirme ilkelerine mutlaka uyulmalıdır

Özetle tavuk etinin diğer etlerden üstün yönleri
v Ekonomiktir
v Besleyici değeri yüksektir, kaliteli protein içerir
v B grubu vitaminlerinden zengindir
v Doymuş yağ oranı düşüktür
v Kolesterol içeriği düşüktür
v Hazırlama ve pişirmesi kolaydır, pratiktir
v Sindirimi kolaydır
v Sodyumu düşüktür
v Her mevsim bulunur
v Çok farklı yöntemlerle pişirilebilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.