![]() |
Genç Kalmak İçin Formüller |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Genç Kalmak İçin FormüllerGenç kalmak için formüller BİLİNÇLİ ALIŞVERİŞ YAPIN ŞEKER DEĞİL TARÇIN ALIN 1 MEYVE SEBZE Yaşlanmaya karşı harabiyetten korunmak için günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve yiyin ![]() 2 DONMUŞ GIDA Konserve yerine taze veya donmuş olanları tercih edin ![]() 3 AZ PİŞMİŞ OLSUN Sebzeleri mümkün olduğunca çiğ ve az pişmiş olarak tüketin ![]() ![]() 4 BAKIN Gıda alışverişinde bilinçli bir tüketici olun ve neler içerdiklerini iyice inceleyin ![]() 5 KANOLA YAĞI Hayvani yağlar yerine sıvı yağları kullanın ![]() ![]() ![]() 6 YAĞSIZ SÜT Tam yağlı süt yerine önce yarım yağlı, bir kaç gün sonra yağsız süt içmeyi deneyin ![]() ![]() 7 ÇORBA İÇİN Yağ koymadan sebze çorbaları yapın ![]() ![]() 8 BALIK YİYİN Etlerin yağını, tavuğun derisini pişirmeden önce çıkartın ![]() ![]() ![]() 9 SOSLAR Yeni tatlar bulun ![]() ![]() ![]() 10 TARÇIN Şeker kullanımını önce yarıya, sonraları dörtte bire indirin ![]() ![]() 11 YUMURTA Bir bütün yumurta yerine iki yumurtanın sarısı çıkartılmış aklarını deneyin ![]() ![]() 12 ESMER PİRİNÇ Beyaz pilav yerine esmer veya bulgur pilavı yapın ![]() ![]() MÜZİKLE ŞÖLEN GİBİ YİYİN 13EKMEK YOK Lokantalarda yemeğinizi beklerken önümüze konan ekmekleri yemeyin ![]() 14 OYALANIN Günün stresi nedeniyle kendinizi Akşam yeme sendromuna sokmayın ![]() ![]() 15 OTURMAYIN Koltukta otururken bir şey yemeyin ![]() ![]() 16 30 SANİYE Lokmalarınızı iyice çiğneyerek yavaş yemeye alışın ![]() ![]() ![]() 17 MÜZİK ETKİSİ Yemek boyunca rahatlatıcı bir müzik dinleyin ![]() 18 TADINA VARIN Tabaktaki yemeğinizin renklerini görün, kokusunu duyun, her bir lokmanı tadını alarak yiyin ![]() 19 GİZLİ YAĞLAR Yediklerinizin içinde görünmeyen gizli yağlar olduğunu unutmayın ![]() ![]() ![]() 20 PLANLAYIN Yemeğe başlamadan önce neleri yiyeceğinizi kısaca planlayın ![]() ![]() ![]() ![]() 21 LİFLİ BESLENİN Günde 30-35 gram kadar lif yiyin ![]() ![]() ![]() 22 YULAF Yeterince lifli gıda yenmediğinde; kabızlık, apandisit, bağırsak kanseri, spastik kolit, mide fıtığı, bacak varisleri, hemoroit, koroner damar hastalığı, yüksek kan basıncı, safra kesesi taşları, diyabet, obezite ve Chrons hastalığı görülebilmektedir ![]() ![]() 23 RENKLİSİ Canlı ve koyu renkli meyve ve sebzeleri seçin ![]() ![]() ![]() 22 YULAF Yeterince lifli gıda yenmediğinde; kabızlık, apandisit, bağırsak kanseri, spastik kolit, mide fıtığı, bacak varisleri, hemoroit, koroner damar hastalığı, yüksek kan basıncı, safra kesesi taşları, diyabet, obezite ve Chrons hastalığı görülebilmektedir ![]() ![]() 23 RENKLİSİ Canlı ve koyu renkli meyve ve sebzeleri seçin ![]() ![]() ![]() 24 BROKOLİ Mikrodalga fırında pişirilen brokolideki C vitamininin yüzde 15i, su ile kaynatmada yüzde 50si yok olmakta, buharda pişirme ile yüzde 50den azı kaybolmaktadır ![]() 25 ZEYTİNYAĞI En iyi antioksidan yağ, zeytinyağıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 26 AVOKADO Avokado meyvesi tekli doymamış yağdan zengindir, kötü (LDL) kolesterolü düşürerek, kalp hastalığı riskini azaltır ![]() ![]() 27 TOHUM Keten tohumu yağı kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu lignanları ve fitoestrojenleri içerir ![]() 28 KİVİ Bir kivi, bir portakaldan daha çok C vitamini içerir ![]() ![]() 29 ISPANAK Ispanak tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum, folik asit ve vitamin Kdan zengindir ![]() 30 KALSİYUM Yağsız süt ürünleri protein ve kalsiyumdan zengin, doymuş yağdan fakirdirler ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|