![]() |
Tuzu Tüketimini Azaltana Ödül |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tuzu Tüketimini Azaltana ÖdülTuzu tüketimini azaltana ödül 'Tuz tüketiminin azaltılması stratejisi'ne göre, ekmekteki tuz kademeli olarak düşürülecek, restoranlardaki tuzluklar kaldırılacak, tuz miktarını azaltan başarılı firmalar ödüllendirilecek ![]() ![]() Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan ''Tuz Tüketiminin Azaltılması Stratejisi'' taslak programında, Türkiye'deki ekmek, geleneksel gıdalar ve işlenmiş gıdalardaki tuz içeriklerinin belirlenerek veri bankası oluşturulacağı belirtildi ![]() Restoran, fast-food, lokanta gibi yerlerdeki menülerin incelenerek, tuz miktarlarındaki azaltma oranlarının saptanacağı ve tuz oranının kademeli olarak düşürüleceği; bu yerlerde masalardan tuzlukların kaldırılacağı, bunun yerine küçük poşetlerde iyotlu tuzların bulundurulmasının sağlanacağı ifade edilen taslakta, isteğe bağlı olarak tuz ilave edilmesi gereken patates kızartması, salata, ayran gibi yiyecek ve içeceklere hazırlama sırasında tuz eklenmeyeceği vurgulandı ![]() Taslakta, masalarından tuzlukları kaldıran restoran ve fast-foodların logo, bayrak veye sertifikayla ödüllendirileceği belirtildi ![]() Önerilen tuz tüketim miktarlarının ve tuzun azaltılmasına yönelik hedeflerin belirlenebilmesi için, Mevcut Durum Saptama Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda, yaş grupları, cinsiyet ve risk grupları göz önünde tutularak, kısa ve uzun vadede dönemsel tuz azaltma hedefleri belirlenecek ve duyurulacak ![]() ![]() ![]() AZ TUZLU GIDA ÜRETEN FİRMALARA VERGİ İNDİRİMİ Mevcut durum ve hedeflerin belirlenmesi kapsamında da Türkiye'de günlük tuz tüketimine dair yapılan araştırma verileri incelenerek rapor haline getirilecek ![]() ![]() Ekmekteki tuz oranları belirlenecek ve kademeli olarak azaltılacak ![]() ![]() İşlenmiş ürünlere ilave edilen tuzun yerine muadillerinin kullanılması konusunda çalışmalar yapılacak ![]() ![]() ![]() Ürünlerindeki tuz miktarını azaltan başarılı gıda firmaları basın yoluyla duyurulacak ve ödüllendirilecek ![]() ![]() ![]() YAŞ GRUPLARINA GÖRE GÜNLÜK TUZ MİKTARI BELİRLENECEK Ortalama gelire sahip bir ailenin günlük gıda sepetinde yer alabilecek besinlerin tuz içerikleri belirlenecek ![]() ![]() ![]() Toplumdaki tuz tüketimiyle ilgili ulusal araştırmalarda kamu kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılacak ve diğer kuruluşlar tarafından besin tüketimi araştırmaları, kan basıncı taramaları ve tuz tüketiminin azaltılmasına yönelik araştırmalar desteklenecek ![]() |
![]() |
![]() |
|