|
|
Konu Araçları |
gereken, hastalıklarından, için, korunmak, kurallar, uyulması |
Hastalıklarından Korunmak İçin Uyulması Gereken Kurallar |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hastalıklarından Korunmak İçin Uyulması Gereken KurallarHastalıklarından korunmak için uyulması gereken kurallar Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Prof Dr Günsel Kılınç kış hastalıklarından korunmak için uyulması gereken kurallarla ilgili soruları yanıtladı: YİNE GRİP Geçen yıl domuz gribi önlemleri içinde herkes el yıkamaya çok özen gösterdi Bu yıl grip tehlikesi geçince el yıkama oranları azaldı mı? Geçen sene baş gösteren domuz gribi salgınında alınan önlemler pek çok hastalığın önlenmesini de sağladı Bu yıl el yıkama alışkanlıkları azaldı, insanlar daha az dikkat ediyor ancak gribin ikinci dalgası ile etkili olmaya devam ediyor Bir ada ülkesi olan İngilterede şu günlerde 600 kişi domuz gribi nedeniyle yoğun bakımda tedavi görüyor Gripte bulaşma, el sıkışma, öpüşme ya da havada asılı mikroplu taneciklerin solunması ile olur Basit önlemlerle bu salgınlardan korunmamız mümkün Sizce el yıkayarak grip önlenir mi? Etkili bir el yıkama ve hijyen kurallarına dikkat etme ile virüsün kişiden kişiye, oradan da tüm topluma taşınmasını engellemek mümkün Çünkü bir hapşırma ile ele bulaşan virüs basit bir el sıkışma ya da temas ile hasta olmayan kişiye geçiveriyor Bu bulaşma yoluna engel olmanın belki de bir tek yolu doğru el yıkama KİMSEYLE TOKALAŞMAYIN Virüs en kolay nerelerde saklanır, nereleri sık temizlemek lazım? Grip mevsimlerinde toplu yerlerde vakit geçirmemek, tokalaşmamak, öpüşmemek gerekir Bilgisayar, cep telefonu, kapı kolları ile temas etmekten kaçının Özellikle el hijyeni çok önemli Eller, çok sık yıkanmalı SEBZEYİ VE ETİ AYNI TAHTADA DOĞRAMAYIN * ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi araştırmalarında, besin kaynaklı hastalıkların yüzde 50-80 oranında evin içinde meydana geldiğini belirlemiş * Sadece ABDde, her yıl 76 milyon kadar kişi besin kaynaklı enfeksiyonlarla hastalanıyor Bu vakaların yaklaşık 5 bini, aslında kolaylıkla engellenebilecek ölümlerle sonuçlanmakta ZEHİRLEYEBİLİR * Besinler, yeteri kadar uzun süreyle ve zararlı mikroorganizmaları öldürecek kadar yüksek bir sıcaklıkta pişirildiğinde, güvenli bir pişirme işleminden bahsedilebilir * Besinler doğru bir şekilde pişirilmezse, Salmonella, E coli ve Listeria gibi bakteriler gıda zehirlenmesine yol açabilir * Et ve sebzeleri ayrı bıçak ve doğrama tahtalarıyla kesin * Mutfak gereçleri, doğrama tahtaları ve mutfak tezgahları gibi kontamine olmuş tüm eşyaları kullandıktan sonra temizlemeyi unutmayın * Tüm meyve, salata ve sebzeleri iyice yıkayın Kazıyarak temizleyin, fırçalayın, haşlayın veya tekrar yıkayın * Tüm et ürünlerini her zaman 700 C sıcaklıkta iyice pişirin * Pişirilmiş besini oda sıcaklığında iki saatten fazla bırakmayın * Yemek yemeden ve yemek yedikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayın BALIĞI MEYVEDEN AYRI RAFTA SAKLAYIN * Çiğ haldeki kırmızı-beyaz et ve deniz ürünlerini diğer besinlerden uzakta saklayın ve hazırlayın * Besinleri buzdolabında 50 Cde saklayın, dolabı çok fazla doldurmayın ve soğuk hava dolaşımına izin verin * Buzdolabında saklamanız mümkün değilse, tuz gibi besin koruyucuları kullanın veya besini her gün taze olarak hazırlayın TAVUĞA DİKKAT! * Besin özsularının diğer besinlerin üzerine damlamasını engelleyin * Her besin hazırlama aşamasından ve özel olarak çiğ ete ve tavuk etine temas ettikten sonra elleri yıkayın * Tavuk eti, domuz eti, hamburger, sosis, tavuk nugget, dürüm ve kebaplar hiçbir zaman çiğ olarak tüketilmemelidir Bu besinler, baştan aşağı bakteri barındırabilir * Besinler önce farklı noktalardan pişmeye başlayabilir Büyük ebatlardaki bir besini pişirirken, emin olmak için birden fazla noktadaki sıcaklığı kontrol edin * Tavuk etinin pişirilmesi esnasında açığa çıkan özsuların, temiz göründüğünden emin olun * Arta kalan ve saklanmış besinleri sadece bir kereliğine tekrar ısıtabileceğinizi (700 C veya daha yüksek sıcaklıklarda) ve servis edebileceğinizi unutmayın |
|