![]() |
Zeytinyağı Alırken Dikkat |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zeytinyağı Alırken DikkatZeytinyağı alırken dikkat Zeytinyağı alırken sağlığınızı ne kadar tehlikeye attığınızın farkında mısınız ? Yemek ve salatalara ayrı bir damak tadı vermesinin yanı sıra sağlığa faydasıyla da bilinen zeytinyağının kalitesini, zeytinin yetiştirilmesinden, zeytinyağı elde edilip tüketiciye ulaşıncaya kadar olan sürecin belirlediği bildirildi ![]() Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, üretim aşaması bilinmeyen, markasını kanıtlamamış ya da merdiven altı tabir edilen üretimle elde edilen zeytinyağının, diğer bitkisel yağlara oranla bir üstünlük taşımayacağını ifade etti ![]() Zeytinyağının kalitesini belirleyen birçok unsur olduğuna işaret eden Güler, zeytin fidanının cinsi, hasat zamanı, toplama, taşıma ve sıkma şekli, üretim sonrası dinlendirme aşaması ve paketleme şeklinin zeytinyağının kalitesini belirlediğini bildirdi ![]() Güler, iyi bir cins seçiminin ardından kaliteli bir zeytinyağı için zeytinin hasat zamanının çok geciktirilmemesi, renginin siyaha dönüşmesinin beklenmemesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: ''İsabetli bir hasat zamanının ardından zeytin, dalından çırpma ya da başka yöntemlerle değil elle tek tek toplanmalı ![]() ![]() ![]() ![]() Zeytinin toplanmasının ardında nasıl istiflendiği de önemli ![]() ![]() ![]() İŞLEME SÜRESİ Güler, zeytinin dalından koparıldıktan sonra fazla bekletilmeden işlenmesi gerektiğini belirterek, ''Zeytin toplandığı andan itibaren iki saat içinde sıkılırsa yüksek bir kalite elde edilir, iki saati geçti mi kalite azalıyor'' dedi ![]() Kaliteyi etkileyen sürecin bununla da bitmediğini vurgulayan Güler, şunları söyledi: ''Tesislere gelen zeytinin bu kez sıkma şekli önem taşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DİNLENDİRME SÜRECİ Güler, makinede sıkılan zeytinyağının, bu kez dinlendirme sürecinin önemli olduğuna dikkati çekerek, ''zeytinyağı en az 1-1,5 ay dinlenmeli ![]() ![]() ![]() ![]() Dinlendirilmiş yağın daha sonra filtre aşamasından geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, şöyle devam etti: ''Kaliteli zeytinyağına ulaşmak için yapmamız gerekenler bununla da bitmiyor ![]() ![]() ![]() ![]() Güler, zeytinyağının cam şişede, yeşil renkli ve koyu kıvamlı olanının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Yeşil renk de toplama zamanını gösterir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|