Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
için, mutfak, sağlıklı, öneri

Sağlıklı Mutfak İçin Öneri

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlıklı Mutfak İçin Öneri



Sağlıklı mutfak için 10 öneri

Gıda zehirlenmesinin önüne geçmek için mutfağınızın hijyenik olması için 10 önemli öneri

<DIV class=short_content>TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü'nde görevli olan Dr Esra Ağel, Sağlık Düşüncesi Dergisi'ndeki yazısında gıda zehirlenmesinin önüne geçmek için 10 önemli öneri verdi:

1- Pastörize süt alın
Daima işlenmemiş süt yerine pastörize edilmiş süt satın alın Eğer seçme durumundaysanız, taze veya şok dondurma işlemine tabi tutularak dondurulmuş tavuğu seçin

2- Etleri 70 derecede pişirin
Gıdaların bütün kısımlarının en az 70 derecede pişirilmesi gerektiği unutulmamalı Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözülmeli

3- Soğumadan hemen yiyin
Güvenli tüketim için, pişmiş besinler ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmelidir

4- Bebeğiniz için gıda saklamayın
Bebekler için, depo edilmemiş gıdaları tercih edin

5- Pişirilmiş gıdaları bütünüyle tekrar ısıtın
Bir kez daha yeniden ısıtmak, gıdaların bütün kısımlarının en az 70 dereceye ulaşması anlamına gelmektedir

6- Pişmiş ve pişmemiş etin temasını önleyin Çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası, yıkanmaksızın pişmiş tavuğun parçalanmasında kullanılmaz Böyle yapmakla, mikrop üremesi ve pişirme öncesi mevcut olan hastalıklar için tüm potansiyel riskleri tekrardan oluşturabilir

7- Eller tekrar tekrar yıkanmalı
Gıdaların hazırlanışı işlemine başlamadan önce ve her bir ara sonrasında, özellikle tuvalete girdiyseniz veya bebek bezi değiştirdiyseniz eller çok iyi şekilde yıkanmalıdır Balık, tavuk veya et gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra, diğer gıdaların işlemine başlamadan önce de eller tekrar yıkanmalıdır

8- Tüm mutfak yüzeylerini temiz tutmaya özen gösterin
Her bir gıda kırıntısı, kalıntısı veya noktasını mikropların potansiyel kaynağı olarak düşünün Bulaşıklarla ve kap kacaklarla temas eden kıyafetler her gün değiştirilmeli ve tekrar kullanım öncesi kaynatılmalıdır

9- Gıdaları böceklerden koruyun
Gıdaları, sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklamak, sizin için en iyi korumadır

10- Buz yapmadan suyu kaynatın
Yemek yaparken içme suyu kullanılmalıdır Buz yapmadan önce suları kaynatın Özellikle bebek mamalarının hazırlanmasında kullanılan sular konusunda dikkatli olun

var tmp; tmp = documentgetElementById("news_content")getElement sByTagName("a"); for(i=0; i

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.