11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Ramazan'da Beslenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ramazan'da beslenirken Dikkat edilmesi gerekenler
Toplumsal hayatımızda önemli bir yer teşkil eden Ramazan ayında, gün içerisinde yemek yenilemediği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir
Sahur normal kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha zengin hazırlanır; bu nedenle Ramazan ayı ile birlikte beslenme alışkanlıklarında da değişiklikler meydana gelir Amaç; bu ayda da yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmektir Bu sebeple Ramazan ayında da öğün sayısının en az üç olacak şekilde planlanması tavsiye edilir Beslenme şekline dikkat etmeyen sağlıklı kişilerde sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir Özellikle bu dönemde tüketilen hamurlu tatlılar, pideler, böreklerin ve yüksek kalorili besinlerin tüketiminin artmasına bağlı olarak kilo artışı yaşanabilir
Sahur öğününü atlamayın, sahurda ağır yiyeceklerden kaçının
Dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sağlanabilmesi için sahur öğününün atlanmaması gerekir Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır Çünkü bu beslenme tarzı, açlık süresini uzatmakta, 18 saatin üzerine çıkarmaktadır Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa; gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı yükselir ve kilo alma hızı ile riski artar Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı, bu öğünde ya hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, az yağlı yapılmış sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir
İftarla sahur arasına dengeli bir ara öğün ekleyin
Günün ilk öğünü olan iftar, bir çorba ile açılmalı ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmelidir İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanarak, normal yemeğe bir süre sonra geçilmesi daha doğrudur Oruç süresince, midenin uzun süre boş kalmasından sonra bir anda çok yiyecek tüketilmesi sonucu mide ve kalp sorunları ortaya çıkabilmektedir Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmelidir Dengeli olmak kaydı ile iftar ile sahur arasına da mutlaka bir ara öğün eklenmelidir
Halk arasında oruç bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirilmektedir Fakat bu yanlış bir düşüncedir Gün boyu aç kalmak, metabolizmayı yavaşlatmakta, bu da Ramazan ayının özellikle ikinci yarısından itibaren zayıflamayı zorlaştırmaktadır İşte bu nedenle Ramazan ayı boyunca öğün sıklığını artırmak amaçlanmalıdır Ayrıca gün boyunca vücut susuz kalacağı için bol bol su tüketilmeli, mümkün olduğu kadar ağır yemeklerden, kızartmalardan kaçınılmalıdır Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamur işi olmamasına ve kızartılmadan yapılmasına özen gösterilmeli; sütlü tatlılar tercih edilmelidir Ramazan ayının simgesi haline gelen güllaç, en uygun tatlı olarak kabul görmekle birlikte, tüketim miktarına da önem verilmelidir *Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu
Ramazan ayı için örnek menü
SAHUR:
1-2 dilim ekmek ya da pide, 1-2 dilim peynir ya da 1 adet yumurta, 5-6 adet zeytin, domates, salatalık meyve ya da 1-2 çay kaşığı bal veya reçel
Veya
1 kâse çorba, 1 kâse yoğurt, 1 porsiyon etli sebze ya da et yemeği 1 dilim ekmek, domates, salatalık
İFTAR:
1-2 adet zeytin ya da hurma veya peynir, 1 kâse çorba, 1 porsiyon et yemeği ya da etli sebze yemeği, salata (az yağlı), 2-3 dilim ekmek ya da pilav veya makarna veya 1 dilim börek
ARA:
2 adet meyve + 1 su bardağı süt ya da yoğurt
Veya
1 kâse meyve kompostosu + gece yatarken süt
Bu beslenme planı, oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler için uygundur Haftada 2-3 kez ara öğün yerine sütlü tatlı (bazen güllaç) yenilebilir
Dyt AYŞE KORKMAZ*
|
|
|