![]() |
Gdo Nedir ? Neden Zararlıdır ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gdo Nedir ? Neden Zararlıdır ?Gdo Nedir ? Neden Zararlıdır ? Genetiği değiştirilmiş organizmalar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar", kısaca GDO adı veriliyor ![]() Bir canlıdan diğerine gen aktarımı, bir çeşit kesme,yapıştırma ve çoğaltma işlemi olup, genetik mühendisleri tarafından uygulanıyor ![]() ![]() ![]() Frankeştayn Gıda olarak da nitelenen GDO'lar bugün kolera bakterisi geni taşıyan yonca, akrep geni taşıyan pamuk, tavuk genli patates,balık genli domates gibi gıdalar şeklinde karşımıza çıkıyor ![]() İnsanlık bugün doğal çeşitliliğe zarar vererek tür zenginliğinin yok olmasına yol açan GDO ların çeşitli yollardan yayılarak yeni Frankeştaynlar yaratma tehlikesiyle karşı karşıya ![]() Canlılar üzerinde yapılan bu değişiklikler; canlı sağlığı,biyolojik çeşitlilik,ekolojik dengenin bozulması,ekonomik bağımlılık,canlıların yaşam hakkının elinden alınması ve canlılar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması açısından önemli tehdit ve riskler taşımaktadır ![]() Yaşam bütündür ve canlı organizmalar (maikroorganizmalar,bitkiler,hayvanlar ve insanlar), milyonlarca yıl boyunca bu güne geldiler ![]() İnsanlığın da yaşamsal ihtiyaçlarının kaynağı olan bu zenginlik, dengeli bir alış-veriş ve ekolojik bütünün her bir unsuru (tüm canlılar, toprak,su,güneş,ay,hava vs ![]() ![]() Bu değişim, doğal olmayan yollarla ,sadece belli noktalarda hızlandırılsa ne olur? GDOların Tehdit ve Riskleri 1 ![]() Yerel türler tehdit altında ![]() ![]() Sonuçta insan, hayvan,bitki,mikroorganizmalarda yapılan herbir değişiklik bütünün bir diğer parçası olan tarımsal biyoçeşitliliği, yani sağlıklı beslenmenin temeli olan gıda çeşitliliğine etkileyecektir ![]() Hastalık ve diğer zararlılara karşı dayanıklı olması için genleriyle oynanmış bir buğday türünün belki verimi yüksektir ama, bir hastalık ya da zararlı sayesinde o türün yok olması ve dünyada artık başka bir buğday yetiştirilmediği için buğday ırkının tamamen ortadan kalkması gibi bir felaketi beraberinde getirebilir ![]() Modern tarım yüzünden zaten çeşitliler çok azlmış durumdadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birkez gen aktarımı başlatılınca genetiği değişmiş ürünün, genetiği değişmemiş ürünlere bulaşması -ileriki nesillere de aktarılacağından- önlenemez hale gelmektedir ![]() Yararlı böcekler yok oluyor ![]() ![]() Ayrıca yabani ot ilacına dayanıklı genler aktarılmış bir ürünün yetiştiği tarlaya ertesi yıl farklı bir ürün ekildiğinde, tarlada kalan geçen yılın GDO lu ürünü yeni ürün için yabancı ottur ![]() ![]() (Yabancı otlara doğru gen kaçışı nın kolza ve pancarda belirginleşmesi Fransa Tarımsal Araştırmalar Ulusal Enstitüsü'nün (INRA) yabani otlara dayanıklı tüm kolza varyetelerini stoktan çıkarmasına neden oldu ![]() İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ GDO lu bitkiler yüksek allerji riski taşıyor ![]() ![]() ![]() (11 Aralık 2003'te Rusya'da bir gurup bilim adamı son üç yıl içerisinde allerji belirtisi gösteren hastaların sayısında 3 kat artış olduğunu ve bunun altında yatan nedenin Genetiği Değişmiş Ürünler'in (GDÜ) tüketimi olabileceğini açıkladılar ![]() Toksik (zehirleyici ) Etkiler Araştırmalar GDO lu patateslerin fareler için toksik etki yaptığını, bağışıklık sisteminde bozukluklar,viral enfeksiyonlar gibi birçok etkileri olduğunu ortaya koyuyor ![]() (1980 lerin sonunda bir Japon firması triptofan adlı bir aminoasidi bir bakteriye ürettirerek bbesin takviyesi olarak ABD de satışa sundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlıksız Hayvanlar ve Hayvansal Ürünler Örneğin süt verimini arttırmak için ineklere GDÜ lü ürünler veriliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bilim insanları ayrıca iki tür potansiyel tehlikeye dikkati çekiyor; durgun virüsleri yeniden harekete geçmesi ve virüsler arasında yeni bulaşıcı diziler oluşturabilecek kombinasyonlar! ![]() ![]() ![]() Sağlıksız Beslenme ve Yol Açtığı Sorunlar Sadece verimli ve dayanıklı birkaç ürün yetştirilmesine yol açan GDO ların yarattığı en büüyk tehlikelerden biri de gen çeşitliliğinin yok olmasıyla birlikte insanları tek tip gıda almak zorunda bırakıyor olması ![]() Tek tip gıdalar insanların sağlıklı ve dengeli beslenmesini engelleyecek ![]() ![]() Ekonomiye ve Üretime Katkısı Yaşam patentlenemez ! GDO lar ekonomik bağımlılık ve canlıların yaşam hakkının ellerinden alınması ve canlılar üzerinde mülkiyet hakkı tanınması açısından önemli tehdit ve riskler taşıyor ![]() GDÜ lerin ekonomik olarak getirdiği en büyük sakıncalardan biri bu ürünlerin patent hakkının tüm dünyada birkaç çok uluslu şirketin elinde olması ![]() ![]() ![]() ![]() Dünyanın önde gelen GDO üreticisi firmalardan tohum alan çiftçilerin ürünlerinin verdiği yeni tohumları tarlalarına ekme hakları yok ![]() ![]() ![]() HANGİ ÜRÜNLER GDO LU OLABİLİR? Pek çok GDO lu ürün var; Mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kolza, kasava, papaya ![]() Bunların dışında çalışmala,rın devam ettiği ürünler var; Muz, ahududu, çilke, kiraz,ananas, biber, kavun, karpuz, kanola ![]() Üretimi sırasında GDO kullanılmış pek çok ürün var, Mısır ve soya genleri ile oynanan ürünlerde ilk sırayı aldıklarında bu bitkilerden üretilen yan ürünlerin de GDO lu olma riski var ![]() *Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta,glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar günlük tüketim maddeleri arasında yer alıyor ![]() Bisküvi, kraker, kaplamalı çerezler,pudingler, bitkisel yağlar,bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler,hazır çorbalar,mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar ile pamuk GDO lu olma riski taşıyor ![]() * Sadece mısırdan üretilen ve çeşitli gıdalarda bileşen veya katkı maddesi olarak kullanılan yan ürün sayısı 700'ü, soyadan üretilen türevlerinin sayısı ise 900'ü buluyor ![]() ![]() Türkiye'de Denetim Yok! GDO lu tohum yasaklanmış olsa da bu tip ürünlerin ithalatının kontrolü yok ve girişler sadece beyana dayalı ![]() ![]() ![]() Gen aktarılmış ürün yetştiriciliği yasak, Bakanlık kontrollü olarak bazı sahalarda GDO lu bitki yetiştiriciliği yapıyor ![]() GDO içeren ürünlerin Türkiye'ye ithali serbest ![]() Türkiye'de GDO içeren ürünleri satılma riski çok yüksek ![]() ![]() ![]() ![]() GIDA SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ? Ürünleri dış görünüşünden anlamaya imkan yok ![]() ![]() Yukarıdaki "Hangi ürün GDO lu olabilir ?" bölümünü iyi okuyun ![]() ![]() Organik ürünler yemeye dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıdaları mevsiminde tüketin ![]() ![]() ![]() Gıdalarınızı yerel olanlardan seçin ![]() ![]() ![]() ![]() GDO'LAR NEDEN ZARARLI? 1 ![]() Alerjik reaksiyona neden oluyor ![]() Antibiyotik direncini zayıflatıyor ![]() Toksik etki yaratıyor ![]() 2 ![]() Normal ve organik tarımı tehdit ediyor ![]() Ne kadar uzak alanda olursa olsun rüzgar ve arılar yoluyla organik ürünlere de bulaşıyor ![]() GDO'lu tarım yapılan alanlardaki haşereleri yiyen kuşların türü tükeniyor ![]() ![]() Bioçeşitliliği yok ediyor ![]() ![]() Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik" 26 Ekim 2009 günlü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gdo Nedir ? Neden Zararlıdır ? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gdo Nedir ? Neden Zararlıdır ?Gdo Yaşantımızda Kaçış Yok 800'den fazla GDO'lu ürünü tüketiyoruz ama ne yediğimizi biliyor muyuz? İnsanlar, tarıma başladığından beri yetiştirdileri bitki ve hayvanlara istedikleri özellikleri kazandırmaya çalışıyor ![]() ![]() ![]() Bir başka değişle bitkilere müdahale tarımın başlangıcından itibaren söz konusu ![]() ![]() ![]() Bu ay NTV Bilimin de kapak konusu yaptığı genetiği değiştirilmiş gıdalar, ilk üretildikleri dönemden bu yana tartışmaların konusu oldu ![]() GDO NEDİR? Bilimadamları 25 yıl önce, genleri DNAdan ayırarak başka bir canlıya yerleştirebilceklerini keşfettiler ![]() Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) deniyor ![]() Özellikle 1980lerden sonra bitki biyoteknolojisi alanında önemli gelişmeler sağlandı ![]() ![]() ![]() Bu yöntemle elde edilen bitkiler, ilaçlara ya da zararlılara karşı daha dirençli oluyor ![]() ![]() ![]() Genlere müdahale ederek bitkilerin lezzet, besleyicilik ya da dayanıklılık gibi özelliklerini geliştirilebiliyor ![]() ![]() ![]() ![]() AŞILARDA GENETİĞİ DĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER TAŞIYOR Gıdaların genetiğinin değiştirilmesi ile ilgili tartışmlar devam ediyor ancak genetiği değiştirilmiş ürünler yeni değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AÇLIĞA ÇARE Mİ? Ayrıca genetik müdahale ile daha bol ürün elde edilemesi de teorik olarak mümkün ![]() artan gıda ihtiyacın karşılanması konusunda cevap olabileceğini savunuyor ![]() ![]() ABD Tarım Bakanlığının yaptırdığı bir araştırma ise GDOlu ürünlerin daha yüksek verim sağladığının genel bir doğru olarak kabul edilemeyeceğini ortya koydu ![]() ![]() ELEŞTİRİLER GDO teknolojisindeki gelişmeler ve bu tür bitkilerin daha yaygın olarak kullanılması ile birlikte GDOlu ürünler hakkında tartışmalar da yoğunlaştı ![]() ![]() Konuyu sağlık açısından ele alan bazı bilimadamları, GDO içeren yiyeceklerin insan sağlığına zararlı olaileceğini savnuyor ![]() ![]() ![]() ![]() ÇEVREYE TEHDİT Mİ? GDOlu bitkilere getirilen eleştiriler önemli bir bölümü de doğal çevreye olan etkileri ile ilgili ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ETİK BİR TARTIŞMA Tartışmanın bir başka boyutu da ekonomi temelli ![]() ![]() ![]() ![]() Eleştirilerin ticaret ve etiğin kesiştiği bir konu da patent konusu ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|