11-04-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemeğin Hemen Arkasından Çay-Kahve İçmeyin
Yemeğin arkasından içilen çay ve kahve, demir emilimini azaltabilir
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr İbrahim Hayoğlu, ramazan ayında "sindirimi kolaylaştırsın diye" tüketilen çay ve kahvenin, yemeğin hemen ardından içilmesi durumunda vücutta demir emilimini azaltabildiği için yemeklerden en az 1 saat sonra içilmesi gerektiğini söyledi
Doç Dr İbrahim Hayoğlu, iftar ve sahurda mideyi birden bire yemekle doldurmanın bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceği uyarısında bulundu
Bu yıl sıcak bir döneme denk gelen ramazan ayında beslenmeye her zamankinden daha çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Hayoğlu, özellikle protein ve vitamin yönünden zengin gıdalar ile bol su tüketilmesini, iftar saatlerinde aşırı yağlı gıdalardan kaçınılmasını, yemeğe çorbayla başlanmasını ve yiyeceklerin iyi çiğnenmesini tavsiye etti
Aşırı yağlı yemekler yerine bol sebzeli yemekler, protein yönünden zengin gıdalar ve sindirimi daha kolay olan sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini kaydeden Hayoğlu, "Ramazanda doğru beslenme, insan sağlığı için büyük önem taşıyor Bu dönemde mideyi zorlayabilecek sıcak, aşırı tuzlu, yağlı besinlerin yerine daha kolay sindirilebilen ve çok çeşitli besinler ve bir miktar sirke ilave edilmiş salatalar daha fazla tercih edilmeli" dedi
Doç Dr Hayoğlu, vücudun gün boyu kaybettiği mineralin yeniden dönüşümünün sağlanması için meyve suyu ve soda içilmesini de önerdi
|
|
|
|