![]() |
Amipli Dizanteri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Amipli DizanteriAMIPLI DIZANTERI Entomoeba histolytica ismi verilen amipin yaptığı hastalıktır ![]() Genelde tropikal ve Subtropikal bölgelerde (25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ve nemli bölgelerde) yaygındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amipin Özellikleri Hasta, amipin bulaşıcı formunu (4 çekirdekli kist) ağız yoluyla alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amipler kalın barsağa yerleşerek yaralar oluştururlar ![]() ![]() ![]() Belirti ve Bulgular Kuluçka süresi 4-5 günle 1-4 ay arasında olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kalın barsakta delinme nadiren olur ![]() ![]() Hastalık oluşumu genelde vücut direncinin düşmesi ile ortaya çıkar, ileri derecedeki hastalarda amip kana karışarak yayılır ve karaciğer, dalak, akciğer, beyin, deri ve idrar yollarında abseler yaparlar ![]() Karaciğer tutulduğunda (hepatik amibiazis) ateş, terleme, karaciğerde hassasiyet ve karaciğer büyümesi görülür ![]() ![]() Teşhis Erken tanı önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Taşıyıcılarda 2 çekirdekli kist, hastalarda 4 çekirdekli kist görülür ![]() Ayrıca tutulan organa özgü tetkikler (röntgen, sintigrafi, ultrason gibi) gerekebilir ![]() Tedavi ve Korunma Tedavide metranidazol ve terasiklin grubu ilaçlar kullanılır ![]() ![]() Hastalıktan korunmak için temizlik, içme sularının 50 derecenin üzerine kadar ısıtılması yarar sağlar ![]() ![]() Dünya Sağlık Örgütü nün amipli dizanteri ve benzer hastalıklardan korunmak için 10 altın önerisi: 1) yiyecekleri alırken güvenilir yerleri tercih edin 2) yiyecekleri tam olarak pişirin, az pişmiş yemeyin 3) pişirdiğiniz yemekleri bekletmeden yiyin 4) yiyecekleri saklarken aşırı özen gösterin 5) buzdolabından çıkardığınız yemekleri kaynayana kadar ısıtın 6) pişmiş ve pişmemiş yiyecekleri hiç bir zaman karıştırarak yemeyin 7) ellerinizi tekrar tekrar yıkayın 8) mutfağınızın temizliği konusunda son derece titiz olun 9) yiyeceklerinizi tüm hayvanlardan (sinek, fare, böcek ![]() ![]() ![]() 10) kesinlikle güvenilir su kullanın |
![]() |
![]() |
![]() |
Amipli Dizanteri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Amipli DizanteriAMIPLI DIZANTERI Entomoeba histolytica ismi verilen amipin yaptığı hastalıktır ![]() Genelde tropikal ve Subtropikal bölgelerde (25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ve nemli bölgelerde) yaygındır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amipin Özellikleri Hasta, amipin bulaşıcı formunu (4 çekirdekli kist) ağız yoluyla alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amipler kalın barsağa yerleşerek yaralar oluştururlar ![]() ![]() ![]() Belirti ve Bulgular Kuluçka süresi 4-5 günle 1-4 ay arasında olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kalın barsakta delinme nadiren olur ![]() ![]() Hastalık oluşumu genelde vücut direncinin düşmesi ile ortaya çıkar, ileri derecedeki hastalarda amip kana karışarak yayılır ve karaciğer, dalak, akciğer, beyin, deri ve idrar yollarında abseler yaparlar ![]() Karaciğer tutulduğunda (hepatik amibiazis) ateş, terleme, karaciğerde hassasiyet ve karaciğer büyümesi görülür ![]() ![]() Teşhis Erken tanı önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() Taşıyıcılarda 2 çekirdekli kist, hastalarda 4 çekirdekli kist görülür ![]() Ayrıca tutulan organa özgü tetkikler (röntgen, sintigrafi, ultrason gibi) gerekebilir ![]() Tedavi ve Korunma Tedavide metranidazol ve terasiklin grubu ilaçlar kullanılır ![]() ![]() Hastalıktan korunmak için temizlik, içme sularının 50 derecenin üzerine kadar ısıtılması yarar sağlar ![]() ![]() Dünya Sağlık Örgütü nün amipli dizanteri ve benzer hastalıklardan korunmak için 10 altın önerisi: 1) yiyecekleri alırken güvenilir yerleri tercih edin 2) yiyecekleri tam olarak pişirin, az pişmiş yemeyin 3) pişirdiğiniz yemekleri bekletmeden yiyin 4) yiyecekleri saklarken aşırı özen gösterin 5) buzdolabından çıkardığınız yemekleri kaynayana kadar ısıtın 6) pişmiş ve pişmemiş yiyecekleri hiç bir zaman karıştırarak yemeyin 7) ellerinizi tekrar tekrar yıkayın 8) mutfağınızın temizliği konusunda son derece titiz olun 9) yiyeceklerinizi tüm hayvanlardan (sinek, fare, böcek ![]() ![]() ![]() 10) kesinlikle güvenilir su kullanın |
![]() |
![]() |
![]() |
Amipli Dizanteri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Amipli DizanteriAmipli dizanteri, "Entomoeba histolytica" ismi verilen amipin yol açtığı bir hastalıktır ![]() Her yaşta görülebilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hasta, amipin bulaşıcı formunu (4 çekirdekli kist) ağız yoluyla alır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Amipler kalın bağırsağa yerleşerek yaralar oluştururlar ![]() ![]() ![]() Belirti ve Bulgular Kuluçka süresi 4-5 günle 1-4 ay arasında olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kalın bağırsakta delinme nadiren olur ![]() ![]() Hastalık oluşumu genelde vücut direncinin düşmesi ile ortaya çıkar, ileri derecedeki hastalarda amip kana karışarak yayılır ve karaciğer, dalak, akciğer, beyin, deri ve idrar yollarında apseler yaparlar ![]() Karaciğer tutulduğunda; (hepatik amibiazis) ateş, terleme, karaciğerde hassasiyet ve karaciğer büyümesi görülür ![]() ![]() Hastalık diğer ishallerden özellikle kanlı dışkılama ile ayrılır ![]() Teşhis Erken tanı önemlidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tedavi ve Korunma Tedavide metranidazol ve terasiklin grubu ilaçlar kullanılır ![]() ![]() ![]() Hastalıktan korunmak için temizlik, içme sularının 50 derecenin üzerine kadar ısıtılması yarar sağlar ![]() ![]() Dünya Sağlık Örgütü'nün amipli dizanteri ve benzer hastalıklardan korunmak için 10 altın önerisi: 1) Yiyecekleri alırken güvenilir yerleri tercih edin 2) Yiyecekleri tam olarak pişirin, az pişmiş yemeyin 3) Pişirdiğiniz yemekleri bekletmeden yiyin 4) Yiyecekleri saklarken aşırı özen gösterin 5) Buzdolabından çıkardığınız yemekleri kaynayana kadar ısıtın 6) Pişmiş ve pişmemiş yiyecekleri hiç bir zaman karıştırarak yemeyin 7) Ellerinizi tekrar tekrar yıkayın 8) Mutfağınızın temizliği konusunda son derece titiz olun 9) Yiyeceklerinizi tüm hayvanlardan (sinek, fare, böcek ![]() ![]() ![]() 10) Kesinlikle güvenilir su kullanın |
![]() |
![]() |
|