Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
mangal, sağlıklı, yapmanın, yolları

Sağlıklı Mangal Yapmanın Yolları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlıklı Mangal Yapmanın Yolları



Mangalda pişirmek zararlı mıdır? Mangalda pişirirken en sık yapılan hatalar neler? Mangal keyfini sağlıklı hale getirmek mümkün mü?

Mangal, soframızın vazgeçilmezlerinden ancak son zamanlarda sağlığa zararları üzerine çok şey söyleniyor Kanser riski gerçekten doğru mu? Nedir tam olarak mangalın sağlığa verebileceği zararlar?

Mangal sırasında, polisiklik aromatik hidrokarbon gibi kanser yapıcı maddelerin yüksek düzeye çıktığını, özellikle pişirme sırasında, kömür tozları besinlerin üzerine yapışabildiği için kanser riski oluştuğunu söyleyen Metabolizma ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr Ayça Kaya, sağlıklı mangal pişirmenin yollarını şöyle açıklıyor:

Mangalda pişirirken en sık yapılan hatalar nelerdir?

Eti yağlı şeçmek ve ateşe çok yakın yerleştirmek en büyük iki mangal hatası Türk halkı mangal yapmaya çok düşkün olduğundan seçilecek en iyi korunma yöntemi tabii ki tamamen vazgeçmek değil ancak mangal sıklığını azaltmaktır

Sağlıklı mangal yapmanın püf noktaları nelerdir? Kömür seçiminden mangal seçimine, mangalı nasıl temizleyeceğimizden ızgaranın ne kadar yüksekliğe konulacağına kadar püf noktalarını anlatır mısınız?

Sağlıklı mangal için pişirme yönteminden önce, et ve et ürünlerini, özellikle de kırmızı eti azaltıp sebze seçimine ağırlık vermelisiniz Mangalda patlıcan, kuru soğan, patates, yeşil biber gibi sebzeleri közleyin ve tabağınıza daha çok bunlardan koymaya çalışın

Et ve et ürünlerini uzun süreli mangal üzerinde pişirmek kanserojen maddelerin çıkmasına neden olduğu için, mangaldan önce biraz pişirmek bu riski azaltacaktır Örneğin 5 dakika fırında pişirmek gibi

Küçük parçalı etler daha çabuk pişer, bu nedenle pişirme süresini azaltmak için küçükparçalı ürünler tercih edilmelidir

Kömürün iyice kor haline gelmesine özen gösterin, etle kömür arasındaki mesafeyi mümkün olduğu kadar uzak tutun 15 cm'lik bir mesafe yeterli olacaktır Kömür iyice kor haline geldikten sonra pişirme işlemine başlayın ve et ile ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakın Böylece etin yavaş yavaş pişmesini sağlarsınız

Mangalınızı yağlamak zararlı maddelerin ete yapışmasını engelleyecektir Mangalı kullandıktan sonra iyice temizlemek, mangala yapışmış zararlı maddelerin sonraki seferde gıdalarınıza yapışmasını engeller

Duman nasıl bir zarar veriyor ve bunu önlemek için neler yapabiliriz?

Duman da kanserojen etki yaptığı için, besinin yağı ve suyunun ateşe düşmesini ve dolayısıyla duman oluşturmasını engellemek gerekir Yağsız etler daha az damlayacağı için daha az duman oluşur Bu nedenle pişirilecek etleri seçerken daha az yağlı etleri tercih etmek gerekir

Mangal etinin yanında, zararını azaltıp daha sağlıklı hale getirmesi için ne yenilmesini tavsiye edersiniz?
Etin yanında C vitamini açısından zengin taze sıkılmış portakal suyu ve bol maydanoz salatası yiyin Antikanserojen maddeleri içeren (likopen, polifenol, isoflovanoid, allium gibi bileşikler) sebze ve meyveler tüketilerek mangalın zararlı etkilerine karşı dengeleme yapılabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.