![]() |
Otistikler Çaresizlik İçinde |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Otistikler Çaresizlik İçindeOtistikler çaresizlik içinde Eğitim sisteminin dışında kalan otistik çpcuklar ve aileleri çaresizlik içinde ![]() ![]() Otizm sosyal ilişkilerde güçlük, ilgi, davranış takıntıları ve iletişim zorlukları gibi üç alanda kendisini gösteriyor ![]() ![]() ![]() NELERE YOL AÇIYOR? Otizmin, 3 yaştan önce ortaya çıktığını belirten Sezgin, otizm tanısı konulan çocukların çoğunda değişik derecelerde öğrenme güçlüğü ve zeka geriliği görüldüğünü kaydetti ![]() ![]() Otizm tanısının, laboratuvar sonuçlarıyla ya da tıbbi testlerle konulamayacağını dile getiren Sezgin, tanının uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalara çocuğun gelişimi hakkında sorular sorulmasıyla konulabildiğini anlattı ![]() ÇOK AZI EĞİTİM GÖREBİLİYOR ''Ülkemizde sağlıklı istatistikler olmamasına rağmen tüm ülke nüfusu içinde yaklaşık 450 bin otizmli birey olduğu tahmin edilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() NEDENİ BİLİNMİYOR Sezgin, pek çok araştırma yapılmasına rağmen otizme nelerin yol açtığının henüz bulunamadığını, bu rahatsızlığın anne-babadan kalıtım yoluyla geçmiş olabileceğinden kuşkulanıldığını ve çevresel faktörlerin de otizmi tetiklediğinin düşünüldüğünü söyledi ![]() ERKEKLERDE 4 KAT FAZLA Otizmde, erken tanı ve eğitimin çok önemli olduğunu dile getiren Sezgin şunları kaydetti: ''Otizmli çocuk, başkalarıyla göz teması kurmakta zorlanır, arkadaşlık kuramaz, pek çok şeyi kendi yapmayı tercih eder ![]() ![]() ![]() ![]() Otistik çocuk, başkalarıyla sohbet başlatmada ve sürdürmede zorlanırar, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz zamanlarda söyler ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|