|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
antioksidanların, doğal, etkisi, kanser, üzerinde |
![]() |
Doğal Antioksidanların Kanser Üzerinde Etkisi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Doğal Antioksidanların Kanser Üzerinde EtkisiDoğal antioksidanların kanser üzerinde etkisi Çalışmalar, antioksidanların kanseri önlemede etkili olduğunu, antioksidan takviyelerinin ise faydalı olmadığını gösteriyor ![]() ![]() ![]() Antioksidanlar, serbest radikallerle hasara uğramış hücreleri koruyan maddeler ![]() ![]() Antioksidanlar, diğer moleküllerden aldığı elektronlarla DNAya zarar veren serbest radikallerin taşıdığı elektriği etkisiz hale getirir ![]() ![]() ![]() Antioksidanların kanseri önlemedeki rolünü destekleyen çok sayıda laboratuar çalışması var ![]() ![]() ![]() Antioksidan takviyeleri ile ilgili klinik deneyler belirsiz ve kanser tedavisindeki tamamlayıcı etki ve yararları halen tartışma konusu iken, MD Anderson Bütünleyici Tıp Programı Direktörü Lorenzo Cohen, antioksidanların doğal yollardan alınmasını tavsiye ediyor ![]() ![]() ANTİOKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN YİYECEKLER Beta-karoten: Genellikle turuncu renkteki tatlı patates, havuç, bal kabağı ve mango gibi yiyeceklerde görülür ![]() ![]() Selenyum: Tuna ve morina balığında bulunur ![]() Vitamin A: Ispanak ve kale gibi yapraklı yeşilliklerle havuç ve kavunda bulunur ![]() Vitamin C: (Askorbik asit) Portakal, greyfurt gibi turunçgillerde, yeşil ve kırmızı biber, kivi, brokoli ve çilekte bulunur ![]() Vitamin E: (Alpha-takopherol) Buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği, badem ve pişmiş domateste (salça, domates püresi gibi ürünlerde) bulunur ![]() BİOAKTİF ANTİOKSİDANDAN ZENGİN OLANLAR Polifenol: Soya, yeşil çay, siyah çikolata, erik, yaban mersini, siyah ahududu, çilek, elma, kabuklu yemişler (fındık, pekan, şamfıstığı) ![]() Glucosinalates: Turpgiller familyasından suteresi, brokoli, kapak, karnabahar, Brüksel lahanası ve kıvırcık lahana ![]() Resveratrol: Üzüm, kızılcık, yaban mersini, ve yerfıstığı ![]() Lutein: Ispanak, kale, kara lahana, brokoli, kivi ve kırmızı üzüm ![]() Likopen: Pişmiş domatesler (salça ve domates püresi gibi ürünler), karpuz ve kayısı ![]() |
![]() |
![]() |
|