Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
belirtileri, borusu, kanseri, nedenleri, sebepleri, tedavi, tehşis, yemek

Yemek Borusu Kanseri Nedir Belirtileri Nedenleri Sebepleri Tehşis Ve Tedavi

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yemek Borusu Kanseri Nedir Belirtileri Nedenleri Sebepleri Tehşis Ve Tedavi



Yemek borusu kanseri

Göğüs ve mide ağrısı, yutma güçlüğü gibi belirtiler veren yemek borusu kanseri, hızlı kilo kaybına neden oluyor Doğu ülkelerinde daha sık rastlanan hastalığın risk faktörleri arasında; sigara ve sağlıksız beslenme yer alıyor



Yemek borusu yani özefagus kanseri, son yıllarda bazı ülkelerde artış gösterirken bazı ülkelerde azalmaya başladı Uzakdoğu, Çin, Japonya ve Güney Afrika'da görülme sıklığı 100 binde 60 olan hastalığın görülme sıklığı; Amerika ve İngiltere gibi Batı ülkelerinde ise 100 binde 20'dir Bu bölgesel farklılıklarda çevresel faktörlerin etkisi büyük oluyor

BESLENMEYLE BAĞLANTILI
Besinlerin uygun olmayan koşullarda saklanması, uzun sürede tüketilmesi ve eklenen katkı maddeleri; yemek borusu kanseri için risk oluşturur

Ağız hijyeninde dikkat edilmemesi, aşırı tütün kullanımı, sert içkilerin içilmesinin yanı sıra içme suyundaki nitrat ve arsenik oranları; hastalığa zemin hazırlayan faktörler arasında yer alır

MIDE AĞRISI YAPABILIYOR
Özefagus kanserinin oluşumunda; kostik yani yakıcı maddelere bağlı yemek borusu yanıklarının da rol oynadığı görülmektedir Adeno kanser tipi ise mide reflüsü olan hastalarda yüzde 10 daha fazla meydan gelmektedir

Hastalığın belirtileri arasında kilo kaybı ve yutma güçlüğü yer alır Hastalar, doktora başvurduklarında hafif bir yutma zorluğundan bahsetmektedir Ağrılı yutma ise hastaların yarısından fazlasında görülmektedir

Sindirilmemiş gıdaların geri gelmesi, göğüs ve mide ağrısı gibi belirtiler; hastalık şüphesini artırır İlerlemiş olgularda, kanlı dışkı ve kanlı kusma görülür

HASTAYI İYİ BESLEMEK TEDAVİNİN TEMELİDİR
Hastalığın erken evrede en önemli tedavi seçeneği cerrahidir Hastanın ameliyat öncesi beslenme durumu, elektrolitleri, sıvı açığı ve anemisi değerlendirilmeli ve eksiklerin tamamlanması gerekir Ameliyat öncesi, damardan veya ağızdan 10 günlük ciddi bir beslenme programı uygulanır

Ameliyat yapılamayan hastalarda ise kemoterapi ve radyoterapi tedavisi ile kanserin tekrarlaması engellenir Bu tedaviler, hastanın ömrünü uzatır Ameliyat öncesinde de bazı hastalara kemoterapi verilebilir

STENT YERLEŞTİRİLİR
Hastanın yemek borusuna stent yerleştirerek, beslenmesi yüzde 50 oranında artırılabilir Eskiden, beslemek için stent yerine mideye bir boru takılırdı Bu uygulama, hastanın yaşam kalitesini düşürdüğü için terk edilmiştir

Yemek borusu kanseri tedavisi süresince dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hastayı iyi beslemek ve zayıflamasına engel olmaktır

HER GÜN BİR BARDAK ÜZÜM SUYU İYİ GELİR
Yemek borusu kanseri tedavisi gören hastaların beslenmesinde sıvıların önemi büyüktür Köy bıldırcın yumurtası, balık çorbası, ev yoğurdu, çökelek ve keçi peyniri bu hastalar için en önemli gıdalardır Kırmızı et ihtiyaçları ise çorbalarına kıyma katarak giderilmelidir

Hastanın beta karoten ihtiyacını karşılamak için iyice yıkanıp temizlenmiş havuç, domates, avokado ya da narın suyu içirilmelidir Resrevetrol takviyesi için günde bir bardak siyah üzüm suyu verilebilir

GREYFURT SUYU YASAK
Mandalina, portakal, limon ve turunç dörtlüsü; kabuklarıyla birlikte ezilerek her gün bir kap yedirilmelidir Kemoterapi sürecinde greyfurttan uzak durulmalıdır

Hastada şeker ve kalp hastalıkları yoksa, günde bir tatlı kaşığı meyan kökü verilebilir

Adeno Ca tipi kanser tedavisinde, elma suyu da faydalı olur

OTLARI PÜRE WYAPIP YEDİRİN
Biberiye, karahindiba, kuzu kulağı, tere, karaturp, maydanoz ve tarhun gibi otlar, püre haline getirilip hastaya verilebilir Yeşil çay da iyileşme sürecinde etkili olur

Brokoli, beyaz lahana ve karnabahar, çorba olarak ya da buharda pişirilerek hastaya lapa halinde yedirilebilir

Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar ise E vitamini ve selenyumun da yemek borusu kanseri hastalarına faydalı olduğunu ortaya çıkarmıştır

TEŞHİS İÇİN ÖNCE MAKROSKOPİ
Hastalığın teşhisi için öncelikle, yemek borusunun ışıklı bir boruyla kontrol edilmesini sağlayan makroskopi uygulanmalıdır Bu uygulama; tümör yayılımı, tümörün yeri, uzunluğu ve midenin yapısı hakkında bize bilgi verir

TOMOGRAFİ GEREKİR
Endoskopi ise tümörün derinliği ve çevresindeki lenflerin tutulumu konusunda daha duyarlıdır İşlem sırasında lenf bezlerinden biyopsi yapılır

Tomografi ise tümörün çıkış noktasını bulmamıza yüzde 65 oranında başarıyla yardımcı olur Metastaz varsa da belirler

BİTKİ ÇAYLARI HAZMA DESTEK
Hastanın sindirimini rahatlatmak için günde bir bardak domates suyu ya da rezene, ananas, tarçın ve limon kabuğu içeren bitki çayları verilebilir Zeytinyağı da hastanın güç kazanması için çok önemlidir

Pr Dr Erkan TOPUZ

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.