|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| belirtileri, borusu, kanseri, nedenleri, sebepleri, tedavi, tehşis, yemek |
Yemek Borusu Kanseri Nedir Belirtileri Nedenleri Sebepleri Tehşis Ve Tedavi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Borusu Kanseri Nedir Belirtileri Nedenleri Sebepleri Tehşis Ve TedaviYemek borusu kanseri Göğüs ve mide ağrısı, yutma güçlüğü gibi belirtiler veren yemek borusu kanseri, hızlı kilo kaybına neden oluyor Doğu ülkelerinde daha sık rastlanan hastalığın risk faktörleri arasında; sigara ve sağlıksız beslenme yer alıyor![]() ![]() Yemek borusu yani özefagus kanseri, son yıllarda bazı ülkelerde artış gösterirken bazı ülkelerde azalmaya başladı Uzakdoğu, Çin, Japonya ve Güney Afrika'da görülme sıklığı 100 binde 60 olan hastalığın görülme sıklığı; Amerika ve İngiltere gibi Batı ülkelerinde ise 100 binde 20'dir Bu bölgesel farklılıklarda çevresel faktörlerin etkisi büyük oluyor BESLENMEYLE BAĞLANTILI Besinlerin uygun olmayan koşullarda saklanması, uzun sürede tüketilmesi ve eklenen katkı maddeleri; yemek borusu kanseri için risk oluşturur Ağız hijyeninde dikkat edilmemesi, aşırı tütün kullanımı, sert içkilerin içilmesinin yanı sıra içme suyundaki nitrat ve arsenik oranları; hastalığa zemin hazırlayan faktörler arasında yer alır MIDE AĞRISI YAPABILIYOR Özefagus kanserinin oluşumunda; kostik yani yakıcı maddelere bağlı yemek borusu yanıklarının da rol oynadığı görülmektedir Adeno kanser tipi ise mide reflüsü olan hastalarda yüzde 10 daha fazla meydan gelmektedir Hastalığın belirtileri arasında kilo kaybı ve yutma güçlüğü yer alır Hastalar, doktora başvurduklarında hafif bir yutma zorluğundan bahsetmektedir Ağrılı yutma ise hastaların yarısından fazlasında görülmektedir Sindirilmemiş gıdaların geri gelmesi, göğüs ve mide ağrısı gibi belirtiler; hastalık şüphesini artırır İlerlemiş olgularda, kanlı dışkı ve kanlı kusma görülür HASTAYI İYİ BESLEMEK TEDAVİNİN TEMELİDİR Hastalığın erken evrede en önemli tedavi seçeneği cerrahidir Hastanın ameliyat öncesi beslenme durumu, elektrolitleri, sıvı açığı ve anemisi değerlendirilmeli ve eksiklerin tamamlanması gerekir Ameliyat öncesi, damardan veya ağızdan 10 günlük ciddi bir beslenme programı uygulanır Ameliyat yapılamayan hastalarda ise kemoterapi ve radyoterapi tedavisi ile kanserin tekrarlaması engellenir Bu tedaviler, hastanın ömrünü uzatır Ameliyat öncesinde de bazı hastalara kemoterapi verilebilir STENT YERLEŞTİRİLİR Hastanın yemek borusuna stent yerleştirerek, beslenmesi yüzde 50 oranında artırılabilir Eskiden, beslemek için stent yerine mideye bir boru takılırdı Bu uygulama, hastanın yaşam kalitesini düşürdüğü için terk edilmiştir Yemek borusu kanseri tedavisi süresince dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hastayı iyi beslemek ve zayıflamasına engel olmaktır ![]() HER GÜN BİR BARDAK ÜZÜM SUYU İYİ GELİR Yemek borusu kanseri tedavisi gören hastaların beslenmesinde sıvıların önemi büyüktür Köy bıldırcın yumurtası, balık çorbası, ev yoğurdu, çökelek ve keçi peyniri bu hastalar için en önemli gıdalardır Kırmızı et ihtiyaçları ise çorbalarına kıyma katarak giderilmelidir Hastanın beta karoten ihtiyacını karşılamak için iyice yıkanıp temizlenmiş havuç, domates, avokado ya da narın suyu içirilmelidir Resrevetrol takviyesi için günde bir bardak siyah üzüm suyu verilebilir GREYFURT SUYU YASAK Mandalina, portakal, limon ve turunç dörtlüsü; kabuklarıyla birlikte ezilerek her gün bir kap yedirilmelidir Kemoterapi sürecinde greyfurttan uzak durulmalıdır Hastada şeker ve kalp hastalıkları yoksa, günde bir tatlı kaşığı meyan kökü verilebilir Adeno Ca tipi kanser tedavisinde, elma suyu da faydalı olur ![]() OTLARI PÜRE WYAPIP YEDİRİN Biberiye, karahindiba, kuzu kulağı, tere, karaturp, maydanoz ve tarhun gibi otlar, püre haline getirilip hastaya verilebilir Yeşil çay da iyileşme sürecinde etkili olur Brokoli, beyaz lahana ve karnabahar, çorba olarak ya da buharda pişirilerek hastaya lapa halinde yedirilebilir Hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar ise E vitamini ve selenyumun da yemek borusu kanseri hastalarına faydalı olduğunu ortaya çıkarmıştır ![]() TEŞHİS İÇİN ÖNCE MAKROSKOPİ Hastalığın teşhisi için öncelikle, yemek borusunun ışıklı bir boruyla kontrol edilmesini sağlayan makroskopi uygulanmalıdır Bu uygulama; tümör yayılımı, tümörün yeri, uzunluğu ve midenin yapısı hakkında bize bilgi verir TOMOGRAFİ GEREKİR Endoskopi ise tümörün derinliği ve çevresindeki lenflerin tutulumu konusunda daha duyarlıdır İşlem sırasında lenf bezlerinden biyopsi yapılır Tomografi ise tümörün çıkış noktasını bulmamıza yüzde 65 oranında başarıyla yardımcı olur Metastaz varsa da belirler![]() BİTKİ ÇAYLARI HAZMA DESTEK Hastanın sindirimini rahatlatmak için günde bir bardak domates suyu ya da rezene, ananas, tarçın ve limon kabuğu içeren bitki çayları verilebilir Zeytinyağı da hastanın güç kazanması için çok önemlidir![]() Pr Dr Erkan TOPUZ
|
|
|
|