Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
azaltan, gıdalar, kanseri, meme, riskini

Meme Kanseri Riskini Azaltan Gıdalar

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meme Kanseri Riskini Azaltan Gıdalar



Meme Kanseri Riskini Azaltan Gıdalar

Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyen kadınlarda meme kanseri riski azalıyor

Uzmanlar, günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyen kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığını, domates ve domatesli yemekleri çok yiyenlerde daha az kanser görüldüğünü kaydetti

Öğle ve akşam yemeklerinde muhakkak domates, salatalık, yeşil yapraklı lahanalı bir salata ve yanında karnıbahar, lahana, pazı, yeşil biber ve akla gelebilecek her türlü sebze yemeğine yer verilmesi gerektiğini kaydeden Nacaroğlu, posalı yiyecekleri tercih edilmesi gerektiğini ve kepekli ekmeğin, bezelyenin, nohutun, mercimeğin önemli ölçüde posa sağladığını söyledi Nacaroğlu, "Kanser hastalığının en önemli sebeplerinin başında, beslenme şeklimiz gelmektedir

Bu nedenle, kansere yol açan ve kanserojen madde adı verilen etkenlerden uzak kalarak, kanser gelişmesini önleyen besinlerden bolca tüketerek kanserden korunabiliriz

Kanser ve diğer bazı kronik hastalıklardan korunabilmek için öncelikle bitkisel kaynaklı tahıl, baklagil, sebze ve meyvelere dayanan beslenmeyle kanser riskini azaltmak mümkündür

Özellikle prostat, meme kanseri gibi kanserler de bu tür beslenmenin kanseri önlediği artık bilinmektedir Yapılan çalışmalarda günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve yiyen kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığı gösteriliyor
Yine bu çalışmalarda domates ve domatesli yemekleri çok yiyenlerde daha az kanser görüldüğü bildiriliyor Her gün mümkünse en az 5-6 porsiyon sebze ve meyve yiyelim C vitamininden zengin koyu yeşil yapraklı sebzelere, turunçgillere daha çok yer verelim

Sabah kahvaltısında domates, salatalık, portakal, mandalina yada meyve suyunu tercih edelim Öğle ve akşam yemeklerinde muhakkak domates, salatalık, yeşil yapraklı lahanalı bir salata ve yanında karnabahar, lahana, pazı, yeşil biber ve akla gelebilecek her türlü sebze yemeğine yer verelim
Sabah kahvaltısında domates, salatalık, portakal, mandalina yada meyve suyunu tercih edelim Öğle ve akşam yemeklerinde muhakkak domates, salatalık, yeşil yapraklı lahanalı bir salata ve yanında karnabahar, lahana, pazı, yeşil biber ve akla gelebilecek her türlü sebze yemeğine yer verelim
Posalı yiyecekleri tercih edelim Kepekli ekmek, bezelye, nohut ve mercimek önemli ölçüde posa sağlar Yağı azaltalım Kızartmaları ve diğer yağlı yiyecekleri tüketmeyelim yada çok az tüketelim Aynı yağda 2 defa kızartma yapmayalım

Çok çeşitli yiyecekleri birlikte tüketelim Tek taraflı bir beslenme şeklinden uzak duralım Siyah çay, yeşil çay, zeytin ve zeytin yağı koruyucu etkisi fazla olan yiyeceklerdir Sarımsak, soğan, pırasa bağışıklık sistemini güçlendirerek vücutta kansere yol açan bazı maddelerin yapılmasını yavaşlatabilir" dedi

"BESİNLERİN HAŞLANARAK VE BUHAR YOLUYLA PİŞİRİLMESİ EN SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMİDİR"

Bartın İl Sağlık Müdürü Osman Nacaroğlu, beslenme şekli kadar besinlerin pişirilmesi ve saklanmasının da önemli olduğunu belirterek, besinlerin haşlanarak ve buhar yoluyla pişirilmesinin en sağlıklı pişirme yöntemi olduğunu kaydetti

Nacaroğlu, "Eğer besinler kızartma ve ızgara yöntemiyle pişiriliyorsa, çok yüksek ısıda pişiriliyor demektir Bu sırada ortaya çıkan bazı maddeler kanserojen etkenlerdir Besinlerin sık sık bu şekilde pişirilerek yenilmesi, kanser riskini arttırıyor

Özellikle kızartmada kullanılan yağların birkaç defa kullanılması bu riski daha da arttırıyor Besinlerin haşlanarak ve buhar yoluyla pişirilmesi en sağlıklı pişirme yöntemidir

Haşlama için kullanılan suyun içerisine birçok besleyici madde geçtiğinden bu suyun dökülmemesi gerekir Bazı besinlerin daha uzun süre dayanması için içlerine bazı katkı maddeleri ekleniyor Bu maddeler en çok et, sosis, salam gibi yiyeceklerde kullanılıyor Bu maddeler fazla kullanıldığında kanserojen etkileri vardır

Taze sebze ve meyve bulanamadığında, donmuş gıdalar tercih edilir Çünkü donmuş gıdalar hemen tazeyken dondurulduğu için özelliklerini korurlar Donmuş gıdaları konserve yiyeceklere tercih etmelisiniz Ancak, donmuş gıdalar çözdürüldükten sonra bir daha dondurulmamalıdır

Ayrıca, günümüzde tarımda yoğun miktarda çeşitli kimyasal maddeler içeren tarım ilaçları kullanılmaktadır Bu ilaçların kanserojen etkileri olduğundan sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanması alınacak en önemli tedbirdir Marul, lahana gibi sebzelerin dış yaprakları bu ilaçların büyük bir kısmını taşıdığından bu yaprakların atılması gerekir" dedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Meme Kanseri Riskini Azaltan Gıdalar

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Meme Kanseri Riskini Azaltan Gıdalar



Mantar yiyen ve yeşil çay içen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin düşük olduğu ileri sürüldüBatı Avustralya Üniversitesinden Min Zhangın Çinin güneydoğusundaki Hancou şehrinde yarısı meme kanseri olan 2018 kadın arasında yaptığı araştırmada, mantar ve yeşil çayın meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı, kansere yakalananların hastalığındaki şiddeti de azalttığı sonucuna varıldı
Temmuz 2004 ve Eylül 2005 arasında yapılan araştırmada, kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerinden olan meme kanserinin Çinde, gelişmiş ülkelere göre dört beş kat daha az olduğu görüldü Kadın araştırmacı Min, günde 10 gram mantar yemenin yararlı olacağını ve kuru mantarla taze mantarın eşit etkisi olduğunu söyledi
Min, kanser riskini azaltmanın yanı sıra mantar ve yeşil çayın oluşan kanserin habisliğini azalttığını belirtti
Min ayrıca mantar ve yeşil çay kombinasyonunun sadece mantar yemekten daha etkili olduğunu ve Çinli kadınlardaki meme kanserine yakalanma oranının düşük olmasının nedeninin bu şekildeki beslenme tarzı olduğunu savundu
İlk araştırma
Bunun mantar ve yeşil çayın meme kanserine etkisiyle ilgili olarak insanlar üzerinde yapılan ilk araştırma olduğunu ifade eden Min, araştırmanın sonuçlarının başka araştırmalarla desteklenmesi durumunda meme kanserine karşı ucuz beslenme yoluyla korunma sağlanacağını kaydetti

FASULYE, KALP KRIZI VE GÖĞÜS KANSERI RISKINI AZALTIYOR
Sağlıklı beslenmek, sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturuyor Yapılan araştırmalar bazı gıdaların yararlarına dikkat çekerken, pek çok sağlık sorununu önlemeye yardımcı olduğunu da gösteriyor ASM Suadiye Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum, yaşam uzatan 6 süper gıdayı dengeli bir şekilde alan kadınların daha sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini söylüyor Kuzum, özellikle fasulyenin kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azalttığına dikkat çekiyor
Sağlıklı beslenmeye karşı duyarlılık arttıkça uzman olmayan kişilerin bu alanda yaptıkları beslenme önerilerinde de hızlı bir artış görüldüğüne değinen Kuzum, yanlış yönlendirmelerin olası zararlarına dikkat çekerken, önerilerin titizlikle değerlendirilmesini ve mutlaka uzmanlara danışılması gerektiğini ifade ediyor
Bazı gıdaların sağlığa yararlarıyla öne çıktıklarını hatırlatan Kuzum, özellikle kadın sağlığı için çok önemli 6 temel gıdaya dikkat çekti Canan Öcal Kuzuma göre bu gıdalar düşük yağ oranına sahip yoğurt, somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller, domates, D vitamini kaynağı besinler, çilek, böğürtlen gibi meyveler
Kadınların haftada en az üç dört kez yemelerinde büyük yarar olan fasulyenin protein ve lif açısından da son derece zengin bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azatlığını açıklayan Kuzum, "Ayrıca kadınlık hormonlarının dengeli ve istikrarlı olmasına katkıda bulunuyor Uluslararası kanser araştırmalarına yer veren International Journal of Cancer adlı bilimsel makale dergisi araştırmacıları fasulye türlerinin ve mercimeğin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğine dair çalışmalar bulunduğunu duyuruyor" dedi
Henüz kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada üç ila beş kez tüketilen az yağlı yoğurdun da kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı yönünde görüşler olduğunu bildiren Kuzum, ayrıca yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunduğunu vurguladı Barsakları ve sindirim sistemini düzenleyen yoğurtun kadınlarda mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini de azalttığını ifade eden Kuzum, "Bunarın yanı sıra haftada iki üç kez yenebilecek somon gibi yağlı balıklarda en yararlı unsur Omega-3 yağ asitleri Somon, sardalye gibi balık çeşitleri, hücre zarını güçlendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyor Domates, karpuz, kırmızı üzüm, kan portakalı gibi likopen zengini gıdalarında haftada üç-beş kez tüketmeleri tavsiye ediliyor Güçlü bir anti oksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan yeni araştırmalar var Ayrıca kadınların günde belirli miktarlarda D vitaminine ihtiyacı bulunuyor Kalsiyumun kemiklere faydalı olabilmesi için barsaklardan emilmesi gerekiyor D vitamini alımı kadınlarda kalsiyum kaybı nedeniyle kemik kırılmalarına kadar olumsuz sonuçlara yol açabilen osteoporozun yanı sıra şeker hastalığı, Multiple Sclerosis (MS), göğüs, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor" diye konuştu
Bayanların özellikle çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveleri de bol miktarda tüketmesini tavsiye eden Kuzum, bu gıdaların anti kanserojen özelliklere sahip ve hücre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini içerdiğini söyledi Antokyanların meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan önemli antioksidanlar arasında yer aldığına dikkat çeken Kuzum, C vitamini ve folik asit açısından çok zengin olan bu meyvelerin, cildin yaşlanmaya karşı korunmasına da katkıda bulunduğunu anlattı
KANSERI KARŞI MUTLAKA TÜKETIN
Meme kanserinin en basit ve lezzetli ilacı elinizin altında bulunuyor…
Haftada 3-5 kez az yağlı yoğurt yemek, meme kanseri riskini azaltıyor Protein zengini fasulyenin de kalp krizi ve kanser riskini azalttığı belirtildi…Yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin insan sağlığına çok olumlu etkileri var Bazı gıdaların meme kanseri riskini azalttığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum, "Yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin (probiyotikler) insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunuyor
Bağırsakları ve sindirim sistemini düzenliyor, rahatlatıyor" diye konuştu Yoğurdun mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini de azalttığını kaydeden Kuzum, kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada 3 - 5 kez tüketmelerini tavsiye etti
HÜCRE ONARIYOR
Kuzum, Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyvelerin anti kanserojen özelliklere sahip ve hücre onarıcı maddeler içerdiğini kaydetti Kuzum, "Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan önemli antioksidanlar arasındadır C vitamini ve folik asit açısından çok zengin olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya karşı korunmasına da katkıda bulunuyor" ifadesini kullandı

Mantar yiyen ve yeşil çay içen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin düşük olduğu ileri sürüldü
Batı Avustralya Üniversitesinden Min Zhangın Çinin güneydoğusundaki Hancou şehrinde yarısı meme kanseri olan 2018 kadın arasında yaptığı araştırmada, mantar ve yeşil çayın meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı, kansere yakalananların hastalığındaki şiddeti de azalttığı sonucuna varıldı
Hong Kongda yayımlanan South China Morning Post gazetesinin internet sayfasındaki haberde, Temmuz 2004 ve Eylül 2005 arasında yapılan araştırmada, kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerinden olan meme kanserinin Çinde, gelişmiş ülkelere göre dört beş kat daha az olduğu görüldü
Kadın araştırmacı Min, günde 10 gram mantar yemenin yararlı olacağını ve kuru mantarla taze mantarın eşit etkisi olduğunu söyledi Min, kanser riskini azaltmanın yanı sıra mantar ve yeşil çayın oluşan kanserin habisliğini azalttığını belirterek, mantar ve yeşil çay kombinasyonun sadece mantar yemekten daha etkili olduğunu ve Çinli kadınlardaki meme kanserine yakalanma oranının düşük olmasının nedeninin bu şekildeki beslenme tarzı olduğunu savundu
Bunun mantar ve yeşil çayın meme kanserine etkisiyle ilgili olarak insanlar üzerinde yapılan ilk araştırma olduğunu ifade eden Min, araştırmanın sonuçlarının başka araştırmalarla desteklenmesi durumunda meme kanserine karşı ucuz beslenme yoluyla korunma sağlanacağını kaydetti
Söz konusu araştırma Uluslararası Kanser Dergisinin son sayısında yayımlandı Min ve ekibi Asyada fitokimyasalların kanseri önleyici etkilerini araştırıyor
3 BARDAK ÇAYLA MEME KANSERI RISKI AZALIYOR
Günde üç bardak çayın, 50 yaş altındaki kadınlarda meme kanseri olasılığını üçte bir oranında azaltabileceği ortaya çıktı
İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, ABDnin Tampa kentindeki Moffitt Kanser Merkezinde görevli bilim adamı Naci Kumarın öncülüğünde yapılan araştırma çerçevesinde, daha önce meme kanseri tedavisi gören, yaşları 20 ila 74 olan 5 bin kadının durumu incelendi
Araştırma sırasında, meme kanseri hastası bu kadınlar ile meme kanseri olmayan bir grup kadın, yaşam tarzları ve geçirdikleri hastalıklar bakımından karşılaştırıldı Günde en az üç bardak çayın, 50 yaş altındaki kadınlarda meme kanseri olasılığını üçte bir oranında, özellikle her 10 meme kanseri hastasından birinde görülen "lobüler" meme kanseri olasılığını da yüzde 66 oranında azaltabileceği belirlendi Çayın bu etkisi, 50 yaş üstü kadınlarda görülmedi
Gazetenin haberine göre, İngilterede her yıl 40 bin civarında kadına meme kanseri teşhisi koyuluyor

EKSTRA SIZMA ZEYTINYAĞI MEME KANSERINI ÖNLÜYOR
Madrid (AA)- Bir grup İspanyol araştırmacı, ekstra sızma doğal zeytinyağının, meme kanseri tümörlerinin büyümesini önleyebileceğini bildirdi
Katalan Onkoloji Enstitüsü ve Granada Üniversitesinden araştırmacılar, ekstra sızma zeytinyağının, başlangıç aşamasındaki meme kanseri tümörlerinin büyümesini önlediğini ortaya çıkardı Bilim adamları, ekstra sızma zeytinyağını "tümör karşıtı doğal kokteyl" olarak niteledi ve "en azından laboratuvar testlerinde bu zeytinyağının
tümörlerin büyümesi üzerinde etkili olduğunu gördüklerini" belirtti

DOYMUŞ YAĞ MEME KANSERI RISKINI ARTIRABILIR
Fransız araştırmacılar kalp hastalıklarına yol açtığı bilinen tereyağ, trans yağ, margarin gibi doymuş yağlarda bulunan asitlerin, meme kanseri riskini artırdığını öne sürdü
ANKARA - Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü (Inserm) ve Gustave Roussy Enstitüsünden bilim adamları, 1990ların başından bu yana kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığı bilinen doymuş yağ asitlerinin meme kanseriyle bağlantısını araştırdı
1995-1998de 25 bin kadından alınan kan örneklerinden yararlanan araştırmacılar, ileri derecede meme kanseri olan 363 kadının kanındaki yağ asidi oranını meme kanseri olmayanlarınkiyle karşılaştırdı
Sonuç olarak araştırmacılar, kanında yüksek oranda doymuş yağ asidi bulunan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin, diğerlerine oranla 2 kat fazla olduğunu belirttiler
Doymuş yağ asitleri, hazır olarak satılan yiyeceklerde (dondurulmuş patates, cips, pizza, köfte vs), kek, bisküvi ve tatlılarda fazla miktarda bulunuyor
Makale, Fransanın “Nouvel Observateur” gazetesinin internet sitesinde yer alıyor


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.