Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
aspirin, azaltır, kansere, riskini, yakalanma

Aspirin Kansere Yakalanma Riskini Azaltır Mı

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Aspirin Kansere Yakalanma Riskini Azaltır Mı



20 yıldan beri sürdürülen araştırmalar, Aspirin ile ilgili çok önemli bir gerçeği daha ortaya çıkardı Düzenli Aspirin kullananların; akciğer, yemek borusu, kolon ve prostat kanserlerine yakalanma risklerinin büyük ölçüde azaldığı belirlendi



Aspirin, kansere karşı ortalama yüzde 20 oranında koruma sağlamaktadır Günlük 75 miligram Aspirin kullanımı, beş yıl içinde meydana gelen kanser ölümlerinin yüzde 30 ila 40 oranında azalmasına neden olmaktadır Aspirin'in kanser ölümlerini azaltmasıyla ilgili çalışmalar, 20 yıldır sürmektedir Kalp ve damar sağlığı için olumlu etkileri olduğu bilinen Aspirin'in kansere karşı koruyuculuğu; tüm popülasyonlarda geçerlidir

HASTALIKLARIN DÜŞMANI
Yapılan araştırmalar, düşük doz Aspirin kullanımının, ölümcül kanser risklerini azalttığını göstermektedir

Aspirinin etkisi, diğer tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarını da önemli ölçüde azaltmaktadır

Aspirin'in ölümcül kanser risklerini azaltan etkisi, diğer tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarını da önemli ölçüde düşürmektedir Düzenli Aspirin tedavisi, bilim adamlarınca kolon kanserinin önlenmesiyle ilişkilendirilmektedir

20 YILLIK ARAŞTIRMALAR
Oxford Üniversitesi'nin John Radcliffe Hastanesi'nde yapılan araştırmalara başkanlık yapan Prof Peter Rothwell ve ekibi; 20 yıllık çalışmaları boyunca Aspirin kullananlarda kolon kanserinden ölme riskinin yüzde 35 oranında azaldığını ortaya çıkarmıştır

Aspirin'in en güçlü ve önleyici faydaları üst kolon (asendan ve transvers kolon) kanserlerinde görülmüştür

Prof Rothwell ve ekibi ayrıca beş yıl süreyle Aspirin kullananlarda; yaşlı erişkinlerde en sık görülen kolorektal (kalın bağırsak) kanser riskinin azaldığı gözlemlenmiştir Yapılan sekiz çalışmanın sonuçları, 2010 yılında Guardian gazetesinde yayınlanmıştır

55'TEN SONRA İŞE YARAR
Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan kolorektal kanser riskinin; günlük düşük doz Aspirin alımıyla, yüzde 20'lere düştüğünü belirlemiştir Bu kanser önleyici ajanın yararları, 55 yaş üstünde daha etkilidir

Prof Peter Rothwell, Aspirin kullanmak için mantıklı zamanlamanın, 45-50 yaşında başlayıp 25 yıl devam etmek olduğunu belirtmektedir Kalsiyumla birlikte gece almanın da Aspirin'in etkisini artırabileceği düşünülmektedir Süt ya da yoğurtla birlikte kullanılması halinde Aspirin'in mide üzerindeki yakıcı etkisinin azalacağı vurgulanmaktadır Bağırsakta çözülen 70-100 miligram Aspirin'in ise mideye zararı yok gibidir

ZARARINDAN ÇOK FAYDASI OLUYOR
Aspirin'le ilgili yeni veriler, Aspirin'in risk ve faydaları düşünülürken kansere karşı etkisinin de değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır

12 bin 500 kişi üzerinde yapılan bilimsel bir inceleme; 20 yıllık bir süreçte Aspirin'in kanser ölümlerinde yüzde 20 oranında düşüş sağladığını ortaya çıkarmıştır

AKCİĞER VE GIRTLAKTA ETKİLİ
Araştırmalar; akciğer kanseri ve gırtlak kanserine yakalanma riskinin de Aspirin sayesinde yüzde 60 oranında azaldığını göstermektedir

Aspirin içerek bazı kanser türlerinde azalan risk oranları şöyledir: Özofagus (yemek borusu) kanseri, Yüzde 50; bağırsak kanseri, Yüzde 40; akciğer kanseri, Yüzde 60; prostat kanseri, Yüzde 10

MİDEYİ KORUMAK İÇİN BÖĞÜRTLEN
Bazı durumlarda Aspirin'in yan etkileri olabilir Bunlar; mide kanaması, ülser şeklinde ortaya çıkabilir Aspirin kullanmaya başlayanlar için en iyi korunma, mümkün olan en düşük doz alımıdır Bazı kanıtlar ise enterik kaplı (mide koruyucu) Aspirin kullanımının, ülser ve mide kanaması riskini azaltabileceğini göstermektedir

DOĞAL DESTEKLEYİCİLER
Aspirin'in yan etkileri sınırlı olsa da; çinko, yaban mersini ve meyan kökü özleri gibi doğal silahlarla, yan etkiler aza indirgenebilir Mide sağlığını desteklemek için kullanılacak doğal koruyucular ise şöyledir:
Böğürtlen, mide sağlığı için güçlü bir antioksidandır ve özofagus (yemek borusu) kanserinde, koruyucu bir polifenoldür (Polifenol; genelde bitkilerde bulunur ve bitkilerin renklenmelerinden sorumludur)
Böğürtlen özleri; gastrointestinal sistem (mide-bağırsak kanalı) ile ilgili kanserlerle bağlantılı Helicobacterpylori bakterisi enfeksiyonunu da engelleyebilmektedir

Prof Dr ERKAN TOPUZ

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.