![]() |
Aids'li Hastalarla Soru Ve Cevaplar Makale |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aids'li Hastalarla Soru Ve Cevaplar MakaleNikah testinin önemi Fuat Y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adı Fuat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Hastalanmadan önce nasıl bir hayatınız vardı? Adım Fuat Y ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖNCE KONDURAMADIM! * HIV pozitif olduğunuzu ne zaman öğrendiniz? Evlenmeden 10 gün önce öğrendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * O anda neler hissettiniz? Ağladınız mı ya da bayıldınız mı? Kafanızda hiç böyle bir şüphe var mıydı? Hiç beklemiyordum, şoka girdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KORUNMAYI BIRAKMIŞTIM * Seks yaparken, korunmuyor muydunuz? Yurtdışındayken korunuyordum ama hastalığım Türkiye'deyken meydana geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İş yerimden gizleyeceğim! * HIV pozitif olduğunuzu öğrendiğiniz güne kadar, fiziksel bir şikayetiniz var mıydı? Bu durumu gösterecek en ufak bir belirti hissetmedim ![]() ![]() ![]() * İş yerinizdekilere ne dediniz? HIV pozitif olduğunuzu itiraf ettiniz mi? İş yerinde çok sevdiğim bir şefim vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ETİKETLENİYORSUNUZ! *Yeni işyerinize hastalığınızı açıklayacak mısınız? Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HIV taşımayan biriyle rahatlıkla evlenirim * Bundan sonra evliliği düşünüyor musunuz? Evliliği düşünüyorum ama evleneceğim insan benim bu durumumu bilen ve kabullenen biri olmalı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aids'li Hastalarla Soru Ve Cevaplar MakaleAIDS sevgilime dört yıl hiç bulaşmamış! AIDS'in en önemli geçiş yollarından biri; korunmasız cinsel ilişki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adı Aytaç ya da bu adı kullanmak istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *AIDS olduğunuzu ne zaman öğrendiniz? 1 Aralık 2006'da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Öğrenince ne yaptınız? İnanamadım, 'Neden ben?' dedim ![]() ![]() ![]() İNTİHARI DÜŞÜNDÜM! *Hayatınızda nasıl değişiklikler meydana geldi? Büyük bir sigorta şirketinde çalışıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Hastalığı kimden kaptığınızı tahmin ediyor musunuz? Testlere göre altı-yedi yıllık bir geçmişi var ![]() ![]() ![]() ![]() * Sevgilinize bulaşmış mı? Çok zor bir dönemdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PSİKOLOJİK DESTEK ALDIK *Acaba sevgilinize de bulaşsaydı, çift olarak bununla başa çıkmanız daha mı kolay olurdu? Daha kolay olurdu ![]() ![]() * Aileniz, hastalığınızı biliyor mu? Evet, biliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AİLEM HEP DESTEKLEDİ * Anneniz, 'Bana da bulaşabilir' korkusu yaşadı mı? Ben bunu söylediğim an annem direkt bana sarıldı ve gözyaşlarımız birbirine karıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * En yakın arkadaşınız hastalığınızı biliyor mu? Evet; en yakın arkadaşım biliyor ![]() ![]() ![]() HIV virüsü taşımama rağmen birlikte olduk * Hastalığı öğrendiğinizden beri nasıl yaşıyorsunuz? Seks hayatınızda ne gibi değişiklikler oldu? HIV ile yaşayanların kendilerini enfeksiyonlardan korumaları şart! Biz hastalığı bulaştırabiliriz ama ekstra bir virüs kapıp, hayati tehlikeye de girebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() *Bu süreçte cinselliği yaşadınız mı? Korunmalı olarak yaşadık ![]() ![]() ![]() ![]() * Yani insanlar HIV virüsü taşıyan biriyle birlikte olmayı kabul edebiliyor mu? Sevince kabul edebiliyor ![]() *İlk altı ay sinirlenip, 'Ben bu hastalığı herkese bulaştırırım' dediğiniz oldu mu? Aslında bunu hiç düşünmedim ![]() ![]() İşyerinde ilacımı sakız kutusunda saklıyorum * İşyerinizdeki insanlar hastalığınızı biliyor mu? Sağlık kontrolü yapan işyerinden ayrıldıktan sonra başka bir şirkete geçtim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KÖTÜ İNSAN SANIYORLAR * Hiç hastalığınızdan utandığınız oldu mu? HIV'le yaşamak çok zor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korunun ama korkmayın! HIV virüsü sosyal ilişkiyle, terleme yoluyla, öksürmek ya da hapşırmakla, aynı ev eşyalarını kullanmakla, beraber yemek yemekle, öpüşmekle, aynı havuza girmekle, sinek ve böcek ısırıklarıyla, hasta ziyaret etmekle, tokalaşmakla, aynı telefonu kullanmakla, aynı kapı koluna dokunmakla ya da ortak tuvalet kullanımı ile bulaşmaz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aids'li Hastalarla Soru Ve Cevaplar MakaleBoşandığım eşimden bana AIDS bulaşmış! 35 yaşındaki 'Kızkulesi', tek eşli olmasına rağmen HIV pozitif virüsü kapan kadınlardan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adı 'Kızkulesi' yani bu adı kullanmak istiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PSİKOLOJİK ZANNETTİLER * HIV pozitif virüsü kaptığınızı nasıl anladınız? Bunu öğrendiğim dönemde eşimden boşanmıştım ve kızımı da yanıma alarak ailemle birlikte yaşamaya başlamıştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * AIDS olduğunuz nasıl anlaşıldı? 5-6 hastane dolaştıktan sonra, Samatya Hastanesi'ne gittik ![]() ![]() ![]() ![]() ŞOKTAN AĞLAYAMADIM! * Doktorlar size AIDS olduğunuzu nasıl açıkladı? Bir kadın doktor beni odaya çağırdı ve HIV pozitif olduğumu söyledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARTIK GRİP OLMUYORUM! * Bu hastalığın size kimden bulaştığını öğrenebildiniz mi? Virüsü eski eşimden kapmışım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Daha sağlıklı olma boyutuna ne kadar zamanda geçtiniz? Ocakta tanı kondu, şubatta tedavim başladı, mayısta piknikteydim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer istersem sağlıklı bir bebek yapabilirim! * Hastalığınız bir ilişkiye başlamanızı engelleyebilir mi? Hayır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * AIDS'li birine doğum yaptırmaktan çekinen doktor var mı? Böyle bir hastane vardı ama bizimle temasa geçtikten sonra orada rutin enfeksiyon kuralları uygulandı ve o hastanede de doğum oldu ![]() ![]() * Türk erkekleri, HIV virüsü taşıyan bir kadınla birlikte olmaya hazır mı? Bu şekilde evlenenler bile var ![]() ![]() ![]() Kızımla bir elmayı bile paylaşarak yeriz * Hastalık çocuğunuza da bulaşmış mı? Hayır ![]() ![]() ![]() * Ailenizden kim hastalığınızı biliyor? Kardeşlerim ve en yakın arkadaşlarım biliyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Aile bireylerinize hastalığın bulaşmaması için özel bir önlem aldınız mı? AIDS daha çok cinsel ilişki veya kan transferi yoluyla bulaşıyor ![]() ![]() ![]() Manikürcüme söylemem! * Manikür-pediküre giderken dikkat ediyor musunuz? Ben kendi takımlarımı götürürüm ama zaten bu hastalığın manikürle filan bulaşması çok zor! Ancak yine de çok dikkat etmek gerekiyor ![]() ![]() * Diş hekiminize de açıklamıyor musunuz hastalığınızı? Hayır çünkü açıklarsam tereddüt yaşayabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kasıt olmadığı için affettim! Aileme hastalığımı doktor açıkladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aids'li Hastalarla Soru Ve Cevaplar MakaleAIDS fobisinden hastalar test yaptırıp tedavi olmuyor! 30 yaşındaki Emre, bir senedir AIDS'le mücadele ediyor ![]() ![]() ![]() Emre 30 yaşında, son derece yakışıklı bir adam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÜZÜLDÜ AMA YIKILMADI Emre 30 yaşına geldiğinde, henüz eşcinsel olduğu için dışlanmaktan yeni kurtulmuşken, bu kez de AIDS'le karşılaştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TANINMAZ HALDEYDİM! * AIDS olduğunuz nasıl anlaşıldı? 30 yaşındayım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Şu anda kesinlikle hastaya benzer bir haliniz yok ![]() Buna tedavi demeyelim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KORKTUM! * İnsanlar AIDS oluşunuzu da eşcinselliğiniz gibi yargıladılar mı? Hastalığımı saklama gerekçemle eşcinselliği saklama gerekçem farklıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Bu hastalıktan korunmanın başlıca yolu nedir? İnsanlar cinselliklerini korunarak yaşasınlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşcinselliğimi ailem bilmiyor Ailem hastalığım hakkında bilgi sahibi değil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eski sevgililerime mail atıp 'test yaptırın' dedim Hastalığınızı öğrendikten sonra, ilişkide bulunduğunuz insanlara haber verdiniz mi? Onlara test yaptırmalarını söylediniz mi? Onlara bana ait olmayan bir mail adresinden mail atıp, durumumu bildirdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kullandığınız ilaçların yan etkisi var mı? İlacımın prospektüsünde uzun uzun şeyler yazıyor ama ben hiçbir yan etki görmedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eşcinsel ve AIDS olduğunuz için kendinizi hiç suçladınız mı? İçime kapandığım bir dönem oldu ama sonra Pozitif Yaşam Derneği'nde diğer AIDS hastalarıyla karşılaştım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Aids'li Hastalarla Soru Ve Cevaplar MakaleAIDS olmuşum, doktorlar farenjit teşhisi koydu! AIDS hastalarının çoğu; boğaz ağrısı, nefes darlığı ya da cilt lekeleri gibi şikayetlerle doktora gittiklerini söylüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AIDS'i yaşayan hastalar, bu hastalığı kendi cümleleri ile anlattı ![]() ![]() ![]() * Her sabah boğazım şişmiş ve yutkunamaz bir halde uyanıyordum ![]() ![]() ![]() ![]() * Yüzümde ve vücudumda beliren lekeler, bir süre sonra beni endişelendirmeye başladı ![]() ![]() * Üç ay boyunca rahat nefes almaya hasret kalmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() HERKESTEN KAÇTIM! * İş arkadaşlarımın ve patronumun, HIV pozitif olduğumu öğrenip arkamdan konuşmalarına ve beni damgalamalarına dayanamazdım ![]() ![]() ![]() * AIDS'le karşılaştığımda hayatımın ellerimden kaydığını ve gelecek için yaptığım bütün planların yok olduğunu düşündüm ![]() ![]() ![]() İlk duyduğumda kendimi canlı bomba gibi hissettim AIDS hastaları, HIV virüsü taşıdıklarını öğrendiklerinde duydukları endişe ve korkuları açıkladı: * HIV pozitif virüsü taşıdığımı ilk öğrendiğimde, kendimi adeta canlı bir bomba gibi hissettim ![]() ![]() ![]() * AIDS olduğumu duyduğumda, ömrümün sonuna kadar yalnız yaşamak isteyeceğimi düşündüm ![]() ![]() ![]() * Hastalığımı öğrendiğim gün, öncelikle eşimle cinsel hayatımızın biteceğinden korktum ![]() ![]() ![]() * 14 yıl önce bana HIV pozitif teşhisi konulduğunda, çocuğum henüz iki yaşındaydı ![]() ![]() ![]() Duygularını şiirle anlatan da var Ölmekten korkmuyorum, hayır, hayır Ben, ölürsem geriye kalacakların hayal kırıklıklarından korkuyorum ![]() ![]() ![]() ![]() DOKUZ AY SONRA Hayata daha sıkı bağlanıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|