Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Cinsellik

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aids, cevapları, edilen, hastalığı, ile, ilgili, merak, sorular

Aids Hastalığı İle İlgili Merak Edilen Sorular Ve Cevapları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

AIDS hastalığı ile ilgili merak edilen sorular ve cevapları

Türkiye'deki AIDS'lilerin yüzde 70'i kendini gizliyor

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD Öğretim Üyesi Prof Dr Volkan Korten, AIDS hastalığı ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

* Türkiye'de ne kadar AIDS'li hasta var?
3 bin 175 hasta var Bunların içinde ölenler ve yabancı uyruklular da var Bunları çıkarırsak; bu rakam iki binin üzerinde Ancak tespit edilemeyen hasta oranı bunun yedi katı kadar Türkiye'deki hastaların yüzde 70'i gizleniyor Yılda 300-n00 kadar yeni tanı konuluyor Türkiye'de hafif bir artış var Bunun nedeni; damar içi ilaç bağımlılığının ülkemizde diğer ülkelere oranla daha az görülmesi Türkiye'deki AIDS vakalarının yüzde 50'si cinsel yolla bulaşıyor Şırınga paylaşma, ülkemizde büyük bir sorun değil Ukrayna ve eski Rusya'daki ani artışlar ise; damar içi ilaç bağımlığından kaynaklanıyor

* AIDS bir eşcinsel hastalığı olarak etiketlendi Bu doğru mu?
AIDS, 1980'lerin başında ilk önce homoseksüel popülasyonda tespit edildiği için yanlış bir kanı oluştu Ama şu anda öyle değil Türkiye'de, yüzde 50-70 arasında heteroseksüel geçişlerde görülüyor Homoseksüel ve biseksüeller de riskli grupta yer alıyor ama çoğunluğu oluşturmuyor

İNTİHARA YOL AÇIYOR!
* Hastalarınıza AIDS olduklarını nasıl söylüyorsunuz?
Bunu açıklarken, gerekirse yanımızda psikiyatrist veya psikologlar da bulunuyor Çünkü hastalar tanıyı öğrendikten sonra bir-iki ay içerisinde psikolojik yardıma ihtiyaç duyuyor Bu durumu bekleyen hastalar daha kolay kabullenirken, beklemeyen hastalar ağır depresyona giriyor İntihara eğilimleri artıyor Benim, intihar eden hastalarım oldu Bir hastam beş yıllık tedavinin sonunda hastalığını kabullenemedi ve ilaçlarını kullanmayarak hayatına son verdi İlaçlar düzensiz kullanıldığı zaman depresyon başlıyor En tehlikelisi bu!

AŞISI HALA YOK!
* AIDS ilaçları ömür boyu mu kullanılmalı?
Yeni jenerasyon ilaçlar, daha iyi bir yaşam kalitesi sağlıyor İlaçların, vücutta şekil değişikliği ya da yüzde incelme-kalınlaşma gibi yan etkileri var Bazı hastalar, bu yan etkileri gidermek için estetik yaptırıyor İlaçları ömür boyu kullanmak şart çünkü bunlar vücut direncini güçlendiriyor

* AIDS aşısı ne zaman çıkar?
Aşıyla ilgili çabalar başarısız oldu Önümüzdeki 10 yıl, aşı geliştirilmesi zor

* AIDS olan birinin cinsel hayatı biter mi?
AIDS'li çiftler kondom kullanıp korunarak, cinsel hayatlarını sürdürebilir Ama hastalıklarını öğrendikten sonra, bir süre kendilerine gelemiyorlar Bulaştırma korkusu ve psikolojik sorunlar nedeniyle bazen seks hayatlarını bitirebiliyorlar Kişi kendini tutuyor, cinsel dürtülerine engel oluyor Aynı evde yaşayıp partneriyle beraber olmayanlar var Böyle olduğunda, bir-iki senede ayrılıyorlar

ENFEKSİYON RİSKİ VAR
* İki AIDS hastasının evlenmesi mümkün müdür?
HIV pozitif virüsü taşıması, bir kişinin evliliğine yasal olarak engel teşkil etmez İsteyen evlenir, istemeyen evlenmez İki AIDS hastası da evlenebilir Dünyada da, Türkiye'de de böyle hastalar var Ancak, bunlar da korunarak birlikte olmak zorundadır Hasta olan kişi diğer kişinin de virüsünü de vücuduna alırsa; bu sefer 'süper enfeksiyon' oluşur Böyle çok vaka var Bazen aynı virüsü taşıyan kişiler, korunmadan birlikte oluyor Bu dirençli virüslere yol açabiliyor

Artık ölümcül hastalık değil!

AIDS, 1997 yılından beri 'ölümcül hastalıklar' kategorisinden çıkmış durumda AIDS tedavisinin temel şartı; gerekli ilaçlara ulaşmak ve onları düzenli olarak kullanmak Hastalar ilaçlarını kullanmadıkları zaman, fırsatçı enfeksiyonlar ve kanserler yüzünden ölümler olabiliyor Dünyada var olan ilaçların bir kısmı ülkemizde yok Bu da tedavi seçeneklerini kısıtlıyor Hastada ilaçlara karşı direnç ortaya çıktığında, kullanabileceğimiz yeni ilaçlarımız yok maalesef

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Aids test'ini 3 ay sonra olmamızı soyledınızBen şüpheli ilişkimin 87gününde test oldum ve aids olmadığım ortaya çıktıTam 90günde değil 87günde olduğum için yanlış olabilir mi acaba
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Merakta kalma bence birdaha yaptır
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi

merhaba ben arkadaşmın mayosunu giydim fakat arkadaşımın aids li olduğunu öğrendim sonrada bu bna bulaşmışmıdır saygılarımla
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi

Bulaşmamıştır
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #6
Prof. Dr. Sinsi

yaklaşık 1 ay önce bir almanla ilişkiye girdim bu bayan rahmini aldırmışaidsli olup olmadığıyla ilgili şüphelerim varrahim olmamasıyla aidsin bulaşma ihtimalinin bi alakası olabilirmiyani aids ise ve rahmi yksa bulaştırabilirmi
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #7
Prof. Dr. Sinsi

Arkadaşlar size çok hemde çok önemli tavsiyelerde bulunmak istiyorum Buradaki yazıları okuyupta sakın ha sakın kendinizde belirtiler arayıp şoka ve depresyona girmeyinBen baktım aradım ve hep kendimde internette ne yazıyorsa bendede vardıİnanın kafayı yedim depresyona girdim hatta farklı şeyler düşündüm diyebilirimKorkudan Testde yaptıramıyordumBaktım işler dahada kötüye gidiyor 09022012 tarihinde combo testi yaptırdım ve Allahıma binlerce şükürki Negatif çıktıinanın ağladımDoktorun elini üç defa sıktımsarılasım geldi doktoraO kadar çok rahatladımki anlatamamŞimdi çok büyük bir yemin ettim bundan sonra kaçamakmı asla ve aslaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #8
Prof. Dr. Sinsi

Kardeş NPYon Kolay Gelsin :D

Soru Soracağım Ama Güncell oldugunuzu kontrol edem once Lütfen Cvp Yaz Sonra Sorcam soru

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #9
Prof. Dr. Sinsi

Günceliz ama konu uzman kişi tarafından cevaplanmış o yüzden şuan sorsanız bile cevabı nette yok ise veremeyiz
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #10
Prof. Dr. Sinsi

3 yıl önce erkekle ilişkiye girdim bende önce çok kızla ilişkye girdiğini öğrendim aıds tehlikesi olabilir benle bi korunmalı bi korunmazsız ilşikiye gridik ikisindede boşalma olmadı içime hastanede test yaptırmam imkensız lütfen yardımcı olur munuzun kafayı yicem
Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 11-04-2012   #11
Prof. Dr. Sinsi

AIDS Belirtileri ve bulgular

Virüsün alınmasından klinik bulgular ortaya çıkıncaya kadar geçen kuluçka dönemi yaklaşık 2-5 yıldır Hiçbir klinik belirtinin bulunmadığı bu dönemde kanda HIV antijeni, antikoru veya her ikisi birden bulunabilir

• Uzun süreli, açıklanamayan aşırı yorgunluk ve bitkinlik
• Şişmiş lenf bezleri (kasık bölgesi dışında en az 2 bölgede ve en az 3 ay süreli)
• 10 günden uzun süren ateş
• 3 aydan fazla süreyle gece terlemesi
• Açıklanamayan kilo kaybı (vücut ağırlığının %10'dan fazlası)
• Deride veya ağız içinde, mor veya farklı renkte geçmeyen lekeler
• Açıklanamayan, sürekli öksürük veya boğaz ağrısı
• Nefes darlığı
• Sürekli, şiddetli ishal
• Sık tekrar eden mantar enfeksiyonları
• Vücutta açıklanamayan çürükler veya kolayca meydana gelen kanamalar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com