11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fasulyelerin Midede Gaz Oluşturmasının Sebebi Nedir?
Fasulyelerin midede gaz oluşturmasının sebebi nedir?
Fasulye ve diğer baklagillerin insanlar üzerindeki yan etkisi, midede gaz oluşumuna sebep olmasıdır Bu gazın oluşumundaki temel sebep, aşağıdaki resimde görülen alfa-glakto-oligosakkarit olarak adlandırılan bir karbonhidrat sınıfından kaynaklanır Bu sınıfın en önemli karbonhidrat çeşidi ise rafinoz'dur Rafinoz, melitoz olarakta bilinir
Fasülyeler bol miktarda rafinoz içerirken; lahana, brüksel lahanası, karalahana, kuşkonmaz, diğer bazı sebze çeşitleri ve tahılların tamamında az miktarda rafinoz vardır
Rafinoz, insanların üst bağırsak bölümünde sindirilmez Sindirilemeyen rafinoz kalın bağırsağa gelir Rafinoz, kalın bağırsakta, bağırsak bakterileri tarafından hızlıca fermantasyona uğratılır ve bunun sonucunda da karbondioksit ve hidrojen gazları açığa çıkar Bağırsakta toplanan bu gazların bir kısmı, bağırsaktaki yüksek basınç (abdominal distansiyon) sebebi ile vücuttan gaz olarak dışarıya atılırken; diğer kısmı kana karışarak, akciğerler aracılığıyla atılır
Bazı insanlarda, fasulye yedikten sonra gaz oluşumunun fazla olmasının sebebi, her insanda gazın kana karışımı durumunun ve bağırsak bakterileri bileşiminin farklı olmasından kaynaklanmaktadır
|
|
|