Prof. Dr. Sinsi
|
Tahin Ve Pekmezin Faydaları
Tahin ve Pekmezin Faydaları
Pekmez; Gerek üzümden yapılmış olsun gerek keçiboynuzundan yapılmış olsun hepimizin severek tükettiği son derece yararlı bir besindir Hamileler ve çocuklar için bulunmaz besin kaynağı olan pekmezin “thiamin”, “riboflavin” ve “demir” açısından baldan daha zengin olduğunu araştırmalar ortaya koyuyor 1 kg üzüm veya 200 gram pekmezin, kalori açısından 1150 gram süte, 300 gram ekmeğe veya 350 gram ete eşdeğer olduğu belirtiliyor Özellikle üzüm pekmezinin içinde doğal olarak bulunan glikoz ve früktoz, vücudumuzda hemen emilerek kana karışır ve metabolizmada enerjiye dönüşür Bu doğrultuda şunu söylemeliz ki; sabahları içeceğimiz iki yemek kaşığı pekmez, herkes için çok değerli ve çok önemli olan 2 mg demir, 80 mg kalsiyum ve 58 kcsal enerji ihtiyacımızı karşılayacaktır
Pekmezin sırları
* Pekmezin ekşiliği alsın diye yapım esnasında içine “marın” denen ak toprak, bire onbeş oranında katılır
* Tadını buruklaştıracağı ya da rengini karartacağı düşüncesiyle pekmez metal kaplara konmaz, galvenizli, tahta ya da toprak kaplarda saklanır * Kaliteli olup olmadığı iki şekilde test edilir: İlkinde bir el tırnağı üzerine bir damla pekmez damlatılır, el ters çevrilir, şayet damla akmazsa pekmez olmuş demektir
* İkinci yöntemde ise bir damla pekmez toprağa damlatılır, damla dağılmayıp olduğu gibi kalıyorsa yine pekmez olmuş demektir
ÜZÜM PEKMEZİ : Vücuttaki kanı arttırır Enerji verir İştah açar Hamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir Damar sertliğine iyi gelir Kan dolaşımını rahatlatır
DUT PEKMEZİ : Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar Mide hastalıklarında özellikle, ülser hastalığına iyi gelir Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır Soğuğa karşı vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir Sporcular için bir enerji deposudur Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur Çocukların zeka gelişimine yardımcı olur Gargara halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır
KEÇİ BOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ : Kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler Kalbi takviye eder Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıcı özelliği kesinlik kazanmıştır Vücudu güçlendirip dinamize eder Kansızlığa birebirdir Dişleri besler Kemikleri güçlendirir Bağırsakları çalıştırır Çocuklar ve hamile bayanlar için faydalıdır Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir akciğer rahatsızlıkları nda da kullanılır
ANDIZ PEKMEZİ : Andız pekmezi ise bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir Bütü n pekmez cinslerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji verir
TAHİN-PEKMEZ: Özellikle sabah kahvaltısında son derece lezzetli ve enerji verici bir karışım tahin pekmez karışımı Tahin - Pekmez Başta üzüm olmak üzere pek çok meyveden yapılan pekmezle, susamdan yapılan tahin ayrı ayrı çok değerli iki besin Karışımları ise, kış aylarına ve ülkemize özgü, muhteşem bir lezzet Çocukluklarında zayıf olanların sabah kahvaltılarından, pek çoğumuzun kış gecelerinden ve balık sofralarından tanıdığı, tahin helvası ve tahin-pekmez, ülkemize özgü besin depoları Çocukluk günlerini “zayıf” olarak geçirmiş bir kişi olarak şahsen annemin “ye bakalım şunu” diye önüme sürdüğü tahin-pekmez karışımını dün gibi hatırlıyorum Bugünlerde ise ülkeme özgü bu lezzeti fırsat buldukça seve seve tadıyorum
TAHİN YAPIMI : Tahin tüketiciler olarak daha çok simitten tanıdığımız susamdan yapılır Susam taneleri, yaklaşık altı saat kadar suda bekletilir, sonra özel bir teknikle kabuklarından ayrılıp kavrulur, ardından da kurutulur Değirmende öğütülen kavrulmuş susam tahin halini alır Tahin, içerdiği yüzde 55 yağ sayesinde vücudumuza enerji verirken, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasını da sağlar Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir
TAHİNİN YARARLARI
*Tahin hücreleri yeniler
* Tahinin hammeddesi olan susam, besin maddelerinin kralıdır Susamda yüzde 45 protein, yüzde 55 yağ vardır
* Gençlik kaynağıdır Özelliği ise hücreleri yenilemesi ve yaraları kapamasıdır
* Tahinde bol miktarda lesitin (E vitamini) bulunur C ve B vitaminleri de boldur
* Seks hormonlarının oluşmasına yardımcıdır
* Hafif laksatif ve idrar söktürücüdür
* İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır
Soğuktan tahin ile korunun
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Mehmet Musa Özcan, faydaları saymakla bitmeyen besinlerden biri tahinin tüketiminin yılın belirli aylarıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti
VÜCUDA ENERJİ VERİYOR
Yüzde 100 doğal bir gıda ürünü olan tahinin vücuda enerji verdiğini ifade eden Özcan, "Tahin, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasına da katkı sağlar Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olarak acıkmayı geciktirir" dedi
Tahinin hammaddesi olan susamın yüzde 30un üstünde protein, yüzde 55 oranında yağ içerdiğini anlatan Özcan, şunları kaydetti: "Tahinin tüketimi sade olduğu gibi bal ve pekmez gibi tatlılarla birlikte de tüketilebilmektedir
Ayrıca fırın ürünleriyle birlikte tüketimi de söz konusudur Hafif laksatif ve idrar söktürücü özelliğinin yanı sıra A, B ve E vitaminlerince de zengindir Mineral olarak demir ve kalsiyumca zengindir
DAMAR SERTLİĞİ VE TIKANIKLIĞINI ENGELLİYOR
Tahinin en büyük özelliği protein, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, esansiyel yağ asitler ve lesitin bakımından çok zengin olmasıdır
İçerdiği Omega-9 oranı ve antioksidanlar nedeniyle ısıya ve ışığa karşı dayanıklıdır İçeriğinde sesamol, sesamolin ve sesamin gibi doğal antioksidanlar mevcuttur
Öte yandan tahinde fazlaca bulunan E vitamini çok güçlü bir antioksidandır Bu antioksidanlar hücre yapısının bozulmasının yanı sıra, damar sertliği ve tıkanmaları engeller "
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Tahinin bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini dile getiren Özcan, tahinin vücüda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağladığını bildirdi
|