![]() |
Fazla Çay İçmenin Zararı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fazla Çay İçmenin ZararıFAZLA ÇAY TÜKETİMİ DEMİRİ AZALTIYOR Büyüme çağındaki çocuklar, gebeler ve emziren annelerde demir ihtiyacının arttığını kaydeden Dr ![]() ![]() Dr ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fazla Çay İçmenin Zararı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fazla Çay İçmenin ZararıÇayda alüminyum riski Çayın günde 6-8 bardaktan fazla tüketilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, ''Çay gereğinden çok tüketildiğinde alüminyum zehirlilik açısından risk taşıyabilir'' uyarısında bulundu ![]() ![]() TÜBİTAK tarafından desteklenen, Ahi Evran Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Fırat Üniversitesindeki araştırmacıların da katıldığı ''Gıdalarda Eser Alüminyum Tayini İçin Katı Faz Özütleme Yöntemi Geliştirilmesi ve Ticari Katı Faz Kartuşu Üretilmesi'' başlıklı projeyi yürüten Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd ![]() ![]() ![]() ![]() Elde ettikleri proje çıktılarının insan sağlığını doğrudan ilgilendiren gıda, su ve çevre kalitesini belirlemede önemli rol oynayacağına işaret eden Çiftçi, bu kapsamda gıda ve su örneklerinde ağır metal düzeylerinin çeşitli aletsel yöntemler kullanılarak belirlenmesi gerektiğini söyledi ![]() Ağır metallerin başta metalürji olmak üzere sanayinin birçok alanında kullanımının hızla arttığını, özellikle alüminyumun kolay şekillenebilmesi, uzun ömürlü ve ekonomik özelliğiyle ideal bir ambalaj malzemesi olarak gıda, meşrubat ve ilaç teknolojisinde kullanıldığını belirten Çiftçi, çeşitli alanlardaki atıklarla dolaylı olarak veya gıda, içecek ve sularla doğrudan insan bünyesine geçerek vücutta çeşitli proteinlere bağlanan alüminyumun geniş bir alana yayıldığını ve organizmadan uzaklaştırılmasının zor olduğunu belirtti ![]() FAZLA ALÜMİNYUMUN VÜCUDU NASIL ETKİLER? Vücutta tolere edilebilen miktarın üzerinde alınan alüminyumun Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıklara sebep olduğunu söyleyen Çiftçi, şöyle konuştu: ''Bundan korunmanın en etkili yolu, gıda ve içecek yoluyla organizma tarafından alınacak alüminyum miktarının azaltılmasıdır ![]() ![]() ![]() GÜNDE 6-8 BARDAK ÇAY YETERLİ Araştırmada en ilginç bulguların çay örneklerinden elde edildiğini belirten Çiftçi, ''Vücuda birçok faydası olan çay gereğinden çok tüketildiğinde alüminyum zehirlilik açısından risk taşıyabilir ![]() ![]() ![]() ![]() BİTKİ ÇAYLARINDA AMÜMİNYUM ORANI DÜŞÜK Yaklaşık 15 çay numunesi aldıklarını, sonuçların birbirine yakın çıktığını ifade eden Çiftçi, yurt dışından gelen çaylara ve bitki çaylarına baktıklarını, özellikle bütün bitki çaylarında alüminyum miktarının çok düşük çıktığını belirtti ![]() Çiftçi, alüminyumla ilgili çalışmaların çok ciddi olduğunu, özellikle yurtlarda alüminyum tencere, tabak ve çaydanlık kullanımının tamamen yasaklandığını belirterek, bunun da güzel bir gelişme olduğunu söyledi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Fazla Çay İçmenin Zararı |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fazla Çay İçmenin ZararıFazla çay içen erkeklerde prostat kanseri riski Fazla çay içen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskinin artabileceği belirlendi ![]() BBC'nin haberine göre, İskoçya'nın Glasgow Üniversitesi'nden bilimadamlarının araştırmasına 21-75 yaşındaki 6 binden fazla erkek katıldı ![]() Bilimadamları, 37 yıl boyunca katılımcılardan çay, kahve, alkol ve sigara alışkanlıklarıyla ilgili anketi doldurmalarını istedi ve dönem dönem bu kişileri kanser testine tabi tuttu ![]() Araştırmacılar, günde 7 fincandan fazla çay içen erkeklerde prostat kanseri riskinin yüzde 50 arttığını gördü ![]() |
![]() |
![]() |
|