![]() |
Çayın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çayın Faydaları YararlarıÇayın Faydaları Yararları Çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması ve hiçbir yapay renklendirici, koruyucu ve kokulandırıcı içermemesidir ![]() ![]() Kanser Önleyici Yapılan araştırmalar hem yeşil hem de siyah çayların tüketilmesinin kanser riskini-özellikle akçiğer, bağırsak ve cilt kanserleri- azaltabileceğini bildirmektedir ![]() ![]() Çay, genetik özellikleri belirleyen DNAyı kontrol altında tutmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çayın, flavinoid denilen anti oksidanlar açısından zengin olduğu öteden beri bilinmektedir ![]() ![]() Ağır ve yağlı yemeklerden 1 saat sonra içilen çayın hazmı kolaylaştırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Siyah ve yeşil çayın, kalp hastalıkları riskinin yanı sıra mide ve yemek borusu kanseri riskini de azalttığı tesbit edildi ![]() ![]() ![]() Daha önceki araştırmalarda yeşil çayın içinde bulunan polifenol maddesinin, kanser tümörlerinin etrafında oluşan ve tümörleri besleyen kan damarlarını tıkadığı belirlenmişti ![]() ![]() ![]() Diş Sağlığı Çay, doğal olarak florür içerdiği için, diş minesini kuvvetlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunun azalmasına yardımcı olur ![]() ![]() ![]() Kalp ve Damar Sertliği Çaydaki kafeinin kalp ve dolaşım sistemi için hafif bir uyarıcı olabileceği ve böylece damar sertliği olasılığını azaltabileceği düşünülmektedir ![]() ![]() Dinlendirici & Konsantrasyon Artırıcı Çaydaki kafein, konsantrasyonu, uyanık ve isabetli olmayı attırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir ![]() ![]() Çaydaki kafein nedeniyle çayın dinlendirici özelliği vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğer Faydaları * Çayın, vücuttaki zararlı maddeleri yok eder ![]() * İshali durdurur ![]() * Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar ![]() ![]() ![]() * İçerdiği mineral maddeler nedeniyle vücuttaki mineral madde dengesinin kurulmasında sudan çok daha etkilidir ![]() * Çay banyoları, sıcak çay emdirilmiş temiz tülbent veya pamukla yapılan kompres ve pansumanlar, göz ve ciltteki bazı rahatsızlıkları giderir, dış derideki hemoroid memelerini küçülttüğü ve ağrıları dindirir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Çayın Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çayın Faydaları YararlarıÇayın Faydaları Yararları Çayın bilinmeyen özellikleri Özellikle Türk insanı için sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi çayın aslında bilmediğimiz bir çok özelliği var ![]() ![]() ![]() ![]() ÇAYIN KİMYASI Camelia Sinensis bitkisinin yaprakları, çaya kendine has koku ve tadını veren birçok kimyasal madde, amino asitler, karbonhidratlar, mineral iyonları, kafein ve polifenolik bileşimler içerir ![]() ![]() “Oolong” ve “siyah çay” işlemenin mayalanma (veya oksitlenme) aşamasında, polifenolik flavanoller (veya katekinler) havadaki oksijenle oksitlenerek o benzersiz tad ve rengi oluştururlar ![]() ![]() Siyah çayın kokusu çok karmaşıktır ![]() ![]() ![]() ![]() Kafein, çayın en önemli bileşenlerinden biridir ![]() ![]() ![]() Yeşil çayda Oolongdakinden daha az kafein vardır ![]() Oolongdaki kafein ise siyah çaydakinden daha azdır ![]() ![]() ![]() ![]() Buna bağlı olarak kahve uyarıcı etkisiyle kan dolaşımını ve kadiyovasküler faaliyeti hemen artırır ![]() ![]() ![]() ÇAY VE SAĞLIK Keşfedildiğinden bu yana çayın, sağlığa yararlı birçok yönü olduğu düşünülmüştür ve modern araştırmalar da yüzyıllar boyu ileri sürülenlerin doğru olduğunu göstermektedir ![]() Çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması, kokulu çaylardaki çiçek, meyve veya baharatlar hariç hiçbir yapay renklendirici, koruyucu ve kokulandırıcı içermemesidir ![]() ![]() Çay doğal olarak florür içerdiği için, diş minesini kuvvetlendirir ve ağızdaki bakterileri kontrol altında tutarak plak oluşumunu azaltır, diş eti hastalıklarına karşı koruma oluşturur ![]() ![]() Siyah çayın bileşenlerinin antioksidan etkisinin olabileceği, kanser yapıcı hücrelerin oluşmasını engelleyebileceği düşünülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Çaydaki kafein, konsantrasyonu artırabilir, tat ve koku alma duyularını güçlendirebilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|