![]() |
Biberlerin Faydaları Yararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Biberlerin Faydaları YararlarıBiberlerin faydaları yararları Yemeği tatlandırmak için damak tadınıza uygun olarak seçtiğiniz biberlerin birçok çeşidi var ![]() ![]() Peki hangi biber neye faydalı? Kırmızı biber Kurutulmuş veya taze olarak tüketilen kırmızı biber sağlık açısından ciddi etkiler göstermektedir ![]() ![]() Laboratuvar çalışmalarında kapsaisinin meme, prostat, yemek borusu, mide, mesane, karaciğer ve akciğer gibi birçok kanser hücresini öldürdüğü tespit edilmiştir ![]() Nottingham Üniversitesince yapılan araştırma sonucuna göre acı kırmızı biber kanser hücrelerini yok edici özelliktedir ![]() Acı kırmızı biberdeki kapsaisin kanser hücrelerinin ölümünü tetiklemekte ve sağlıklı hücrelere zarar vermemektedir ![]() Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada kapsaisinin, prostat kanseri hücrelerini yok edici etkisi tespit edilmiştir ![]() Cellular& Molecular Biology Letters adlı dergide karaciğer kanser hücresi üzerine kapsaisin etkisiyle ilgili yazı yayımlanmıştır ![]() Kırmızı acı biberin eklem iltihabı ve ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır ![]() ![]() ![]() Mide asidini düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliktedir ![]() Kolesterolu düşürücü etkisi vardır ![]() Yapılan deneylerde capsaicin kan lipit düzeylerinde olumlu etkiler göstermiştir ![]() Kan dolaşımına olumlu etki eder ![]() Mikrop öldürücüdür ![]() Biberdeki kırmızı karotenoid maddesi kanser önleyici etkidedir ![]() Kırmızı biber C vitamini açısından da zengindir ![]() ![]() ![]() İştah açıcıdır ![]() Terlemeyi artırır ![]() Afrodizyak etkisi vardır ![]() Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kılar ![]() Ağrı kesici özelliği biberin yararları arasındadır ![]() Bazal metabolik hızı arttırarak zayıflamaya yardım eder ![]() Kırmızı biberde yoğun şekilde bulunan ve bibere acı tat veren madde olan kapsaisinin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini şiddetli şekilde uyardığından vücut acıyı gidermek için endorfin hormonu salgılamaya başlar ![]() ![]() Kas ağrısı ve yumuşak doku romatizması, iltihabi-romatizmal eklem hastalığı, sedef ve nevraljilerde haricen (krem, merhem) kullanılır ![]() Capsaicin kreminin güçlü bir formu ( zostrix) zonadan sonra oluşan ağrılı ve acılı bir rahatsızlık olan nevraljide rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır ![]() Yine capsaicin kremi diyabetik nevropatinin tedavisinde de kullanılmaktadır ![]() Capsaicin merhemi ciltte zona ve eklem iltihabı agrılarına karşı kullanılmakla birlikte tahriş edici yönü de olduğu için kullanmadan önce doktora danışmak doğru olur ![]() Capsaicin kremleri kullanırken gözle temas edilmemelidir ![]() Haricen sürülürken iltihaplı deriye kullanılmamalıdır ![]() Capsaicin çay, kapsül ve merhem gibi değişik formda satılmaktadır ![]() Karabiber Karabiber ağacının meyvesi olan biber tohumunun olgunlaşmadan toplanıp kurutulması ile elde edilen Karabiber Dünyada en çok kullanılan baharatlardan biridir ![]() ![]() Karabiberin Faydaları: Özellikle sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karabiber Nasıl Kullanılır? Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır ![]() ![]() ![]() ![]() Sivri Biber Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah açtığını ve mide tembelliğini giderdiğini söylüyor ![]() Biber bitkisinin türlere göre değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süs vb ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BESİN DEĞERLERİ 100 gr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yüksektir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda görülen ve bazıları oldukça yüksek olan besin değerlerinin yanı sıra; Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger ![]() C vitamini yönünden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur ![]() Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir ![]() Özellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir ![]() Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrı geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar ![]() Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır ![]() ![]() ![]() Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için biber türleri günlük diyete katılmalı ve bol bol tüketilmelidir ![]() Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir ![]() |
![]() |
![]() |
|