Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
biberlerin, faydaları, yararları

Biberlerin Faydaları Yararları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Biberlerin Faydaları Yararları



Biberlerin faydaları yararları

Yemeği tatlandırmak için damak tadınıza uygun olarak seçtiğiniz biberlerin birçok çeşidi var Bu çeşitlere göre biberlerin lezzetiyle birlikte faydaları da değişiyor

Peki hangi biber neye faydalı?

Kırmızı biber
Kurutulmuş veya taze olarak tüketilen kırmızı biber sağlık açısından ciddi etkiler göstermektedir Acı biberden elde edilen madde olan capsaicin vücutta birçok değişik etkiye sahiptir

Laboratuvar çalışmalarında kapsaisinin meme, prostat, yemek borusu, mide, mesane, karaciğer ve akciğer gibi birçok kanser hücresini öldürdüğü tespit edilmiştir

Nottingham Üniversitesince yapılan araştırma sonucuna göre acı kırmızı biber kanser hücrelerini yok edici özelliktedir

Acı kırmızı biberdeki kapsaisin kanser hücrelerinin ölümünü tetiklemekte ve sağlıklı hücrelere zarar vermemektedir

Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada kapsaisinin, prostat kanseri hücrelerini yok edici etkisi tespit edilmiştir

Cellular& Molecular Biology Letters adlı dergide karaciğer kanser hücresi üzerine kapsaisin etkisiyle ilgili yazı yayımlanmıştır

Kırmızı acı biberin eklem iltihabı ve ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır Yapılan bir çalışmada şiddetli eklem ağrısı çekenlere capsaicin enjekte edilmiş ve hastaların ağrıları büyük oranda geçmiştir Bir ilaç firması da kırmızı acı bibere acılık etkisini veren capsaicin maddesini kullanarak ALGR X4975 isimli ilaç geliştirmeye başlamıştır

Mide asidini düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliktedir

Kolesterolu düşürücü etkisi vardır

Yapılan deneylerde capsaicin kan lipit düzeylerinde olumlu etkiler göstermiştir

Kan dolaşımına olumlu etki eder

Mikrop öldürücüdür

Biberdeki kırmızı karotenoid maddesi kanser önleyici etkidedir

Kırmızı biber C vitamini açısından da zengindir C vitamini oranı limondan daha çoktur Kırmızı biberler, yeşil biberlerden iki kat daha fazla C vitaminine sahiptir

İştah açıcıdır
Terlemeyi artırır
Afrodizyak etkisi vardır
Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudu dirençli kılar
Ağrı kesici özelliği biberin yararları arasındadır
Bazal metabolik hızı arttırarak zayıflamaya yardım eder

Kırmızı biberde yoğun şekilde bulunan ve bibere acı tat veren madde olan kapsaisinin maddesi ağızdaki acı reseptörlerini şiddetli şekilde uyardığından vücut acıyı gidermek için endorfin hormonu salgılamaya başlar Bu hormon insanda mutluluk hissi uyandırır

Kas ağrısı ve yumuşak doku romatizması, iltihabi-romatizmal eklem hastalığı, sedef ve nevraljilerde haricen (krem, merhem) kullanılır

Capsaicin kreminin güçlü bir formu ( zostrix) zonadan sonra oluşan ağrılı ve acılı bir rahatsızlık olan nevraljide rahatlatıcı olarak kullanılmaktadır

Yine capsaicin kremi diyabetik nevropatinin tedavisinde de kullanılmaktadır

Capsaicin merhemi ciltte zona ve eklem iltihabı agrılarına karşı kullanılmakla birlikte tahriş edici yönü de olduğu için kullanmadan önce doktora danışmak doğru olur

Capsaicin kremleri kullanırken gözle temas edilmemelidir
Haricen sürülürken iltihaplı deriye kullanılmamalıdır
Capsaicin çay, kapsül ve merhem gibi değişik formda satılmaktadır

Karabiber
Karabiber ağacının meyvesi olan biber tohumunun olgunlaşmadan toplanıp kurutulması ile elde edilen Karabiber Dünyada en çok kullanılan baharatlardan biridir

Karabiberin Faydaları: Özellikle sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırır İdrar ve gaz söktürücü etkisi ile kabızlığı önlemede yararlıdır İştah açıcıdır Sindirim sistemindeki mikropları öldürür Enerji verir Cinsel gücü arttırır Sinirleri kuvvetlendirir ve kansızlığa karşı faydalıdır

Karabiber Nasıl Kullanılır? Karabiber toz halinde yemeklerde baharat olarak yemeğe lezzet ve koku katmak ve iştah açmak için kullanılır Ayrıca, bal ve soğan ile birlikte macun yapılıp saç dökülen yere sürülerek saç dökülmesine karşı kullanılabilir

Sivri Biber
Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah açtığını ve mide tembelliğini giderdiğini söylüyor

Biber bitkisinin türlere göre değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur Yaz aylarında açan küçük çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir Biber meyveleri renk, biçim, büyüklük ve tat bakımından türlerine göre büyük farklılıklar gösterir Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki kirli beyaz renkli ufak tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır

Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süs vb türleri yetiştirilmektedir Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, öylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır Acı biberler baharat olarak sıkça kullanılır Domates biberinin salçası yapılmakta ve ayrıca biberler, türlü yemeklere katılmaktadır

BESİN DEĞERLERİ
100 gr dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği besin değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr protein; 4,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr yağ; 14 gr lif: 22 mgr fosfor; 9 mgr kalsiyum; 0,7 mgr demir; 13 mgr sodyum; 213 mgr potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr B1 vitamini; 0,08 mgr B2 vitamini; 0,5 mgr B3 vitamini; 026 mgr B6 vitamini; 98 mcgr folik asit; 128 mgr C vitamini ve 0,7 mgr E vitamini

Acı kırmızı biberlerin bazı besin değerleri daha da yüksektir Şöyle ki: 32 kalori; 3840 mcgr A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr C vitamini ve 0,8 mgr E vitamini

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görülen ve bazıları oldukça yüksek olan besin değerlerinin yanı sıra;
Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger
C vitamini yönünden zenginliği sayesinde biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur

Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir
Özellikle acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir

Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, ağrı geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar

Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır İdrarı artırır, tüm bedeni uyana olurlar

Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için biber türleri günlük diyete katılmalı ve bol bol tüketilmelidir

Dikkat: Acı biber aşırı olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.