![]() |
Cilt : Yapısı Ve Fonksiyonları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Cilt : Yapısı Ve FonksiyonlarıCilt : Yapısı ve Fonksiyonları
Cilt, insanın canlılığını korumadaki en önemli ve büyük organdır ![]() ![]() ![]() Destek Görevi : Cilt altındaki dokuları örter ve onlara destek sağlar ![]() Vucut Isısının Korunması : Barındırdığı çok geniş damar yapısı ve ter bezleri sayesinde vücudun ısısının sabit tutulmasında en temel görevi üstlenir ![]() Salgılama : Ter gibi salgılarla vücutta bazı artık maddelerin birkmeden dışarı atılmasını sağlar ![]() D Vitamini Yapılması : Fotokimyasal yöntem ile vucudun ihtiyaç duyduğu D vitaminini yapar ![]() Duyu Fonksiyonu : İçinde barındırdığı organeller sayesinde basınç, ısı, ağrı gibi duyumların alınmasını sağlar ![]() Pigmentasyon : Cilt oluşturduğu pigmentler ile ultra viyole (UV) ışınlarının olumsuz etkilerinden bizi korur ![]() Engelleme : Epidermis katmanı ile istenmeyen madde veya zehirli etki gösterebilecek olan maddelerin emilmesine müsade etmez ![]() ![]() Bağışıklık Sistemimize Yardımı : Özellikle epidermisin en çok keratinize bölümü olan Stratum corneum ile yabancı mikroorganizmaların vücudumuza girmesine engel olur ![]() Kısacası cilt dış dünya ile karşı karşıya olan su geçirmez bir bariyer özelliği taşıyan bir organdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cilt yapısı 3 ana bölümde incelenir Epidermis Tabakası 5 tabakadan oluşur: Stratum Corneum (boynuzsu katman): Balık pulu gibi birbirlerine sıkıca yapışan ve devamlı olarak alttan gelen yeni hücrelerce yenilenen bir katmandır ![]() ![]() ![]() Stratum Lucidum (şeffaf katman): Bu katman küçük ve şeffaf hücrelerden oluşur ![]() ![]() Stratum Granulosum (granüllü katman) Stratum Spinosum (dikenli katman) Stratum Germinativum (temel katman): Bu katman devamlı olarak yeni hücreler yapar ve üst katmanlara yollar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Epidermis katmanındaki hücreler doğar, yaşar ve ölürler yani dökülürler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dermis Tabakası Bu bölüm, bağ dokunun ön planda olduğu ve damardan çok zengin bir katmandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 tabakadan oluşur: Papiller Katman: Çok önemli cilt yapıları olan KOLLAJEN ve ELASTİN liflerinin bol bulunduğu bir katmandır ![]() ![]() ![]() ![]() Retiküler Katman: Bu katman yağ doku hücrelerinin, kan ve lenf damarlarının, yağ bezlerinin, ter bezlerinin, kıl foliküllerinin ve bu kılların hareketini sağlayan errector pilli kasların bulunduğu katmandır ![]() Subkutan Tabaka Cildin en içte kalan kısmıdır ![]() ![]() Hazırlayan: Dr ![]() |
![]() |
![]() |
|