Prof. Dr. Sinsi
|
Selülite Karşı Sağlıklı Beslenme Önerileri
Selülite karşı beslenme önerileri
Şok diyetler, sık kilo alıp vermek selülitlere davetiye niteliği taşıyor Oysa mutfağımızda alabileceğimiz basit ama etkili bazı önlemlerle selülitlere kalıcı bir savaş açmak mümkün
Biber diyeti, avokado rejimi gibi tek tip gıda önerileri, hızlı kilo alıp vermeye neden olan moda beslenme listeleri selülitleri çağırıyor! Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, selülite karşı sağlıklı beslenme önerileri verdi 
Alıp verdiğiniz her kilo; selülite davetiye çıkarıyor
Vücut dokusu; yağ, kas ve kemikten oluşmaktadır Yaş arttıkça, vücut yağ dokusu da fizyolojik olarak artar Kısa süreli kilo kaybı sağlayan şok diyetler; vücutta yağ dışında kas ve su kaybına sebep olur Sık kilo alıp veren kişilerde, selülit şikayetleri de artar
1000 kalorinin altındaki şok diyetler selülit nedeni
Şok diyetler; düşük kalorili diyetlerin çoğunu kapsar Yaklaşık 1000 kalori altında olan, 600-800 kalorilik diyetler olarak tanımlanan bu diyetler, vücudun her organında birtakım hasarlar bırakabilir Şok diyetler aynı zamanda selülitin ortaya çıkmasına da neden olabilir
21 yaşın üzerindeyseniz dikkat!
Her kadında, özellikle 21 yaş sonrasında selülit potansiyeli vardır Yaş ilerledikçe kan dolaşımı giderek yetersizleşmeye başlar Vücut kan dolaşımındaki zayıflamayla birlikte, dokulara eskisinden daha az oksijen ulaşır Bunun sonucunda dokular elastikiyetini kaybeder ve cilt yüzeyi pürüzlü bir görünüm almaya başlar
Fast food selülite zemin hazırlar
Yanlış bir beslenme tarzı olan 'fast-food' ağırlıklı beslenme (hamburger, pizza, asitli içecekler, alkol, aşırı tuzlu veya tatlı yiyecekler, hayvansal yağdan zengin besinler tüketme gibi); yağ hücrelerinin şişmesine, ödem oluşmasına ve ödem atılamazsa selülit oluşumuna neden olur
MEYVE ÇOK ÖNEMLİ
Selülitten korunmak için yaz meyvelerinin gücünden faydalanabilirsiniz
Taze sebze ve meyveler başta lif, fitokimyasallar ve mineraller içerdiği için olmazsa olmazlar arasındadır Özellikle de sıvı içerikleri yüksek olanlar diüretik özellikleri açısından ödemin atılmasında önemlidir Portakal, çilek, elma, domates, karpuz, salatalık, greyfurt, mango, havuç, biber, kavun, lahana, enginar ve pırasa gibi sebze ve meyveler de ödemi atmaya yardımcı olurlar
PÜRÜZSÜZ BACAKLAR İÇİN GÜNDE 8-10 BARDAK SU İÇİN
Ödemin baş düşmanı sıvıdır ve bunu su olarak tüketmek önemlidir Ödem atmayı sağlayan ve selülit oluşumunu engelleyen su; günde 2-3 litre olarak tüketilmelidir Yapılan çalışmalar bir erkeğin günde 3 7, bir kadının ise 2 7 litre sıvı alması gerektiğini göstermektedir Bu sıvı; su, çay, kahve, ayran, çorba ve sebze-meyvelerin kendi içeriğinde bulunan suyun tamamını kapsamaktadır Tek başına su tüketimi, günde ortalama 8-10 bardak olmalıdır
SEBZE SUYU DA ÇOK YARARLI
Gebeler, kronik hastalığı nedeniyle doktor kontrolünde olanlar ve büyüme çağındaki çocuklar dışında herkes sebze sularını kaynatarak içebilir veya meyve tüketebilir Ödem atmaya yardımcıdır
Sebze ve meyvelerin çiğ veya pişmiş tüketilmesinde selülit oluşumunu değiştirecek bir farklılık yoktur Fakat besinler pişirilirken fazla işlenmemelidir
KOMBİN SPORLAR ÇOK FAYDALI
Egzersiz ve spor yapanların kilo kontrolü daha kolaydır Vücut sıkılaşması için kilo verme sürecinde ve sonrasında önerilen spor, selülit tedavisinde de çok önemlidir Özellikle çocukluk çağından başlayan obezite tedavisinde, spor ve diyeti bir arada yapmak yerine tek başına diyet yapanların vücutlarında; kilo verdikten sonra çatlak oluşumu daha fazla görülür Bu durum aynı zamanda yoyo yapan kadınlarda, yani yılın belirli aylarında 6-10 kilo kaybedip geri alma sonrasında da gözlenmektedir Tek başına diyet veya tek başına spor sağlıksızdır Kas kaybetmemek, yağ dokudan kilo vermek ve kiloyu verdikten sonra koruma süresince; vücudun sarkmaması, selülit, çatlak oluşmaması için muhakkak kardiyo, pilates ve yüzme gibi kombin sporlar yapmak gerekir
TUZSUZ BADEM, CEVİZ VE FINDIK
Ödem oluşumunu engelleyen, vücutta yağ ile beraber toksinlerin de atılması için sıvı içeriği yüksek yiyecek ve içecekler tüketilmelidir Özellikle proteinden zengin besinler vücutta ödemin atılmasını kolaylaştırır Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, peynir ve badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohum gıdaları; tuzsuz ve yağsız olarak tüketildiği sürece vücudun ödemini atmaya yardımcı olur Marine edilmiş kırmızı et, balık, füme etler veya tuzlu baharatlı kuru yemişler; ödem atmak yerine vücudun su tutmasına neden olur
Cilt sağlığı için en faydalı vitaminler; A, C ve E vitamini ve selenyum mineralidir Özellikle maydanoz, karnabahar, brokoli, portakal, kivi, limon, çilek, greyfurt ve yeşilbiber; C vitamini açısından zengin besinlerdir Her öğünde mutlaka tüketilmelidirler
|