Ezanı Rüyasında Gören Sahabi |
|
|
#1 |
|
Cloud
|
Ezanı Rüyasında Gören SahabiAbdullah Bin Zeyd Sâhib-ül ezân ![]() Hicretten sonra Medîne'de Peygamber efendimizin mescidi yapılmış burada Müslümanlar cemâ'atle namaz kılıyorlardı Ancak o günlerde namaz vakitlerini bildirmek zahmetli oluyordu Müslümanlar Mescid'e toplanır; namaz vaktini beklerlerdi Ba'zıları da tam vakti tesbit edemezlerdi Sevgili Peygamberimiz buna bir çâre arıyorlardı Bir gün arkadaşlarını topladılar Meseleyi hep birlikte konuşmaya (istişâreye) başladılar İlk önce şu teklif yapıldı: - Namaz vakitlerinde çan çaldırsak! Bunun üzerine Peygamber efendimiz buyurdu ki: - Çan çaldırma âdeti Hıristiyanlara mahsûstur Bize yakışmaz Sonra başka bir düşünce ileri sürüldü: - Boru çaldırsak! - O da Yahûdîlere âittir Doğru olmaz Ateş yaksak - Yüksek yerlerde ateş yaksak Böylece namaz vakitlerini görerek öğrenmiş oluruz! Bu teklife de Allahü teâlânın Resûlü şöyle buyurdu: - Ateş yakmak ateşperestlerin ateşe tapanların işidir Mecûsîlerin yaptığını taklîd edemeyiz Son olarak: - Namaz vakitlerinde bir bayrak çekelim teklifinde bulunuldu Peygamber efendimiz bunu da beğenmediler Neticede karar veremeden dağıldılar Müslümanlar üzgün olarak evlerine çekildiler O toplantıda bulunan Abdullah bin Zeyd aynı gece bir rü'yâ gördü ![]() ![]() Ertesi gün sabah namazından sonra Sevgili Peygamberimize gördüğü rü'yâyı anlattı: " Yâ Resûlallah! Dün gece rü'yâmda mübârek bir zât gördüm Elinde parlak bir çan vardı Ona sordum: - Onu bana satar mısın? - Çanı ne yapacaksın? - Müslümanları namaza da'vet edeceğim O mübârek zât güldü ve dedi ki: - Sana ondan daha hayırlı bir şey öğreteyim mi? - Öğret! O zaman bana kelimesi kelimesine Ezân-ı Muhammedî'yi okudu " Abdullah bin Zeyd hazretlerinin rü'yâlarını anlatmasından sonra Allahü teâlânın Resûlü de tebessüm ederek buyurdular ki: - İnşâallah gördüğün hak rü'yâdır sâlih rü'yâdır Şimdi kalk da öğrendiklerini Bilâl'e öğret! Ezânı O okusun Çünkü sesi senden daha gür daha yüksektir Aynı rüyayı H Ömer ra da görüp tasdik etmiştir![]()
|