Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bugün, mart, tarihde

Tarihde Bugün 23 Mart

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tarihde Bugün 23 Mart

Tarihde Bugün 23 Mart

23 Mart günü tarih sayfalarına nasıl yansıdı? Tarihin değişik dönemlerinden 23 Martta yaşananlar

23 Mart

II İnönü Muharebesi yapıldı (1921)

İnönü zaferlerini kazanan İsmet Paşa
  • Alman general Liman Von Sanders 5 Ordu Komutanlığına getirildi Bu ordunun ihtiyatını oluşturacak 19 Tümenin komutanlığına ise Kurmay Yarbay Mustafa Kemal atandı (1915)
  • Sessiz sinema döneminin en pahalı filmi, (39 milyon dolar) “Ben Hur” gösterime girdi (1925)
  • Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnanın ölüm cezalarının infazı hakkındaki kanun Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından onayladı (1972)
  • Çevre koruma örgütü Greenpeacein Kanadalı kurucusu David McTaggart, İtalyada geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi (2001)

Alıntı Yaparak Cevapla

Tarihde Bugün 23 Mart

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Tarihde Bugün 23 Mart

Tarihde Bugün 23 Mart

Şırnak'ın Cizre ilçesinde çıkan olaylarda, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmaları izleyen Sabah gazetesi muhabiri İzzet Kezer, 23 Mart 1992'de, başından vurularak öldü
Can Dündar'ın 1 Mart 1998'de yayınlanan "Gizli Sayfadaki Cinayet" adlı yazısından

"Size kısaca İzzet'i anımsatayım: Benim okulumdandı; SBF Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan Sabah gazetesi muhabiriydi 38 yaşında Cizre'de 1992'nin o cehennemi nevruzunu izlerken öldürüldü Kendi ülke­sinde bir savaş muhabiri gibi, boynunda fotoğraf makinesi, elinde beyaz bayrakla yolun ortasında yürürken vuruldu Ateş eden, alenen hedef gözetmişti Yahya Koçoğlu'nun "Gazeteci Cinayetleri"ni araştır­dığı kitabına göre 'katil', bir polis panzeri­nin içindeydi

Ölürken yanında olan meslektaşı Uğur Şefkat ise, Genç Kalemler dergisinde şöyle anlatmıştı İzzet'in son anlarını:

'Elimizde beyaz bez bayrakla dışarı çık­tık Birden silahlar konuşmaya başladı Kestiremediğimiz bir yönden üzerimize ateş ediliyordu Bir anda garip bir hisle ba­şımı arkaya doğru çevirdim ve İzzet'i yerde yatarken gördüm -İzzet izzet diye seslendim Cevap vermedi Dikkatli bakınca alnından kan sızdığını farkettim Fotoğraf makinesi ve beyaz bayrağı hemen yanında duruyordu Bize ateş edenlere avazım çıktığıkadar 'Biz gazeteciyiz Bir arkadaşımız vuruldu Ateşi kesin' diye bağırmaya başla­dım Ancak tam tersine daha yoğun bir ateş başladı'"

Başka neler olmuş:

1781: Uranüs gezegeni keşfedildi

1791: Hollandalı kadın hakları savunucusu Etta Palm, "GerçeğinDostları Konfederasyonu" olarak bilinen kadın kulüplerini kurdu

1876: Ünlü Türk düşünürü Ziya Gökalp, Diyarbakır'da doğdu

1921: Yunan birlikleri, Uşak ve Bursa üzerinden Afyon veEskişehir'e doğru iki koldan taarruz başlattı

1931: Türk çocuklarının ilk öğrenimlerini Türk okullarındayapmalarını zorunlu kılan kanun kabul edildi

1933: Alman Milli Meclisi Reichstag, Adolf Hitler'ekararnamelerle ülkeyi yönetme yetkisi verdi

1972: Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan veHüseyin İnan hakkında verilen idam cezalarını onayladı CHP,25 Mart'ta idam kararlarının iptali için Anayasa Mahkemesi'nebaşvurdu Ankara 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi, idamlarıninfazını kararlaştırdı

1973: Tiyatro ve sinema sanatçısı Şevkiye May 58 yaşında öldü

1974: Hükümet, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ınİmralı adasındaki mezarlarının başka bir yere taşınabilmesine izin verdi

1995: Sanat tarihçisi Prof Cevad Mahmut Altar 93 yaşında öldü

1998: Bakanlar Kurulunda irticayla mücadelede alınması gerekenönlemleri içeren yasa tasarılarının büyük bölümü imzalandı

2001: NATO, Kosova Savaşı'nda "seyreltilmiş uranyum" mermisikullandığını itiraf etti

2004: Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen"Şehitler Coğrafyası" projesi kapsamında yapılan araştırmalarsonucu, Gelibolu Yarımadası'nda 2 bin askerin gömüldüğü gerçekşehitlik bulundu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com