Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bugün, haziran, tarihde

Tarihde Bugün 26 Haziran

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Tarihde Bugün 26 Haziran

Tarihde Bugün 26 Haziran

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi ABD'li yazar Pearl S Buck 1892 yılında hayata merhaba dedi

Asıl adı Pearl Comfort Sydenstricker olan Pearl S Buck, 26 haziran 1892'de West Virginia'ya bağlı Hillsboro kasabasında dünyaya gözlerini açtı

Babası Absalom ve annesi Caroline Sydenstricker, Çin'de presbiteryan misyonerleriydi Yedi çocuğun dördüncüsü olan Pearl S Buck'ın kardeşlerinde sadece üçü ergenlik yaşına ulaşabildi

Anne ve babasının görevleri dolayısıyla 14 yaşına kadar Çin'de kaldı, fakat Randolph-Macon Kadın Koleji'nde eğitim aldı Yazmaya 20'li yaşlarının başında başladı

İlk romanı 'Batı Rüzgarı, Doğu Rüzgarı' (East Wind, West Wind) 1930 yılında yayımlandı Bunu 'Mübarek Toprak' ('Good Earth', 1930), 'canavar Tohumu'('Sons', 1932) ve 'Bölünmüş Ev' (A House Divided', 1935) izledi

'Mübarek Toprak', ABD'de dönemin en çok satılanlar listelerinde uzun süre kalırken, yazara, Pulitzer Ödülü ve William Dean Howells Madalyası'nı kazandırdı

'İlk Eş ve Diğer Öyküler' ('The First Wife and Other Stories', 1933), 'Tüm Erkekler Kardeştir' (All Men are Brothers, 1933), 'Ana' (The Mother', 1934) isimli kitaplarını da bu dönemde yayımladı

Anne ve babasının biyografilerini ele aldığı 'Sürgün' (The Exile) ve 'Savaşan Melek' (Fighting Angel) 1936 yılında basıldı Daha sonra bu kitapları 'Ruh ve Ten' (The Spirit and the Flesh) ismiyle bir araya getirdi

Pearl Buck'ın 1938'den sonra yazdığı kitaplar çok fazladır Romanları, Hindistan ve Kore'ye gibi ülkelere yaptığı gezileri de kapsayan, Doğu ve Batı'nın bir yüzleştirmesi olmuştur

Doğu ve Batı'dan karşılıklı etkilenmesi romancı ilgisinin politik gazetecilik tarafına da yansımıştı Yardım kuruluşlarına hayatı boyunca destek verdi

1973'te ölümüne kadar 70'e yakın roman yayımladı Çin'deki köylülerin yaşamları üzerine zengin ve epik tasvirleri ve biografi alanındaki ustalık dolu yapıtları nedeniyle 1938'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü

Başka neler oldu:

1905: ABD'de Dünya Sanayi İşçileri Örgütü kuruldu
1926: Kazım Karabekir, Ali Fuat, Cafer Tayyar, Bekir Sami ve Rüştü Paşa, Mustafa Kemal'e İzmir'de hazırlanan suikastla ilgili olarak Ankara İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmaya başladılar
1940: Başbakan Refik Saydam Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı dışında kalmayı sürdüreceğini açıkladı Seferberlik durumunda kadın ve erkeklerin yapacakları işleri belirleyen tüzük yürürlüğe girdi
1945: Birleşmiş Milletler'in oluşturulması için 50 ülkeden gelen delegeler, Dünya Güvenlik Bildirgesi'ni imzaladı
1951: Sovyetler Birliği, Kore Savaşı için ateşkes istedi
1952: Güney Afrika'da siyahlar, eşitsiz yasalara karşı kampanya başlattı
1956: Kore'deki Türk tugayından Onbaşı Şahin Doğan Tokyo'da idam edildi
1970: Başbakan ve Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel'e muhalif 26 milletvekili partiden ihraç edildi
1977: Ankara Ulus'taki Merkez Çarşısı tamamen yandı
1985: Bilim ve Sosyalizm Yayınları, 133 bin 607 adet kitabının Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'nca imha edildiğini açıkladı
1992: Fenerbahçeli futbolcu Tanju Çolak hakkında, ülkeye kaçak aotomobil sokmak suçuyla gıyabi tutuklama kararı verildi
1993: Türk Olimpik Milli Futbol Takımı, Akdeniz Oyunları'nda, Cezayir'i 2-0 yenerek altın madalya aldı
1996: Tiyatro sanatçısı Zihni Küçümen hayata veda etti
2000: Spor yazarı Rıdvan Yelekçi, İstanbul'da vefat etti
2002: Türk sinemasının usta karakter oyuncularından Turgut Özatay öldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Tarihde Bugün 26 Haziran

Eski 11-04-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Tarihde Bugün 26 Haziran

Tarihde Bugün 26 Haziran

Bugün Hayata Gözlerini Açanlar

1787 - Denise OuRall, Fransız ekonomist,matematikçi
1824 - Lord Kelvin, İrlandalı fizikçi (ö 1907)
1892 - Pearl S Buck, ABD'li yazar (ö 1973)
1904 - Peter Lorre, oyuncu (ö 1964)
1908 - Salvador Allende (ö 1973)
1912 - Jay Silverheels, oyuncu (ö 1980)
1937 - Robert Coleman Richardson, Nobel Ödülü sahibi ABD'li fizikçi
1943 - Klaus von Klitzing, Alman fizikçi
1956 - Chris Isaak, ABD'li müzisyen
1968 - Paolo Maldini, İtalyan futbolcu
1970 - Chris O'Donnell, oyuncu

Bugün Aramızdan Ayrılanlar

]363 - Julian, Roma imparatoru
1810 - Joseph Michel Montgolfier, sıcak hava balonunun kaşifi (d 1740)
1956 - Clifford Brown, ABD'li caz trompetçisi (d 1930)
1957 - Alfred Döblin, Alman yazar (d 1878)
1984 - Michel Foucault, Fransız post-modernist teorisyen (d 1926)
1996 - Zihni Küçümen, Türk tiyatro sanatçısı, çevirmen ve yazar
1996 - Necmettin Hacıeminoğlu, Türk dilbilimci, yazar (d1932)
1998 - Hacı Sabancı, Türk işadamı
2002 - Turgut Özatay, Türk sinema oyuncusu (d 1927)
2003 - Marc-Vivien Foé, Kamerunlu milli futbolcu (d 1975)
2007 - Jupp Derwall, Alman futbolcu ve teknik direktör (d 1927)

Bugün Yaşanan Diğer Olaylar

1530 - İlk Protestan Meclisi kuruldu
1541 - Peru'daki İnka topraklarını ele geçiren İspanyol Francisco Pizarro, Lima kentinde öldürüldü
1807 - Lüksemburg'da bir depoya düşen yıldırım 230 kişinin ölümüne yol açtı
1819 - Bisikletin patenti alındı
1861 - Atıf Bey Bebek'te uçuş denemesi gerçekleştirdi
1867 - Mısır valilerine Hıdiv unvanı verildi
1876 - Anayasası'nın mimarı Mithat Paşa, Sultan Abdülaziz'i öldürttüğü iddiasıyla yargılanmış ve Taif'e sürülmüştü 1884 yılında burada öldürülen Mithat Paşa, Taif'te gömüldü
1920 - Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı
1924 - Verem aşısı Valmette tarafından keşfedildi
1928 - Yeni Türk alfabesini hazırlamak amacıyla kurulan Dil Encümeni, ilk toplantısını Ankara'da yaptı
1939 - Ankara Havagazı Şirketi devletleştirildi
1942 - II Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika Cephesi'nde Mersa Matruh Savaşı
1944 - Zirai Donatım Kurumu Kanunu TBMM'de kabul edildi
1945 - Türkiye, Birleşmiş Milletler Antlaşması'nı imzaladı
1945 - Birleşmiş Milletler kuruldu
1951 - Mithat Paşa'nın 24 Haziran'da Aksu vapuruyla Taif'ten getirilen cenazesi, Cumhurbaşkanı Celâl Bayar'ın da katıldığı törenle, İstanbul'da Hürriyeti Ebediye Tepesi'ne defnedildi
1963 - John F Kennedy, Batı Berlin'i ziyareti sırasında, meşhur "Ich bin ein Berliner" (Ben bir Berlinliyim) ifadesini kullandı
1964 - The Beatles topluluğu A Hard Day's Night adlı albümlerini piyasaya çıkardı
1970 - Çekoslovakya'da Aleksander Dubçek, Komünist Parti'den ihraç edildi
1974 - Sabah 0801'de, ABD'nin Ohio eyaletinde bulunan Troy şehrindeki Marsh Süpermarket'in kasasında işlenen bir paket sakız, dünyada barkodla satılan ilk ürün oldu
1975 - Indira Gandhi Hindistan'da otoriter bir yönetim kurdu
1977 - Elvis Presley son konserini verdi
1992 - Susa Katliamı Silvan'ın Susa köyünde camide ibadet eden Müslümanlar bir grup eşkiya tarafından cami dışına çıkarılıp hunharca katledildiOlayda on kişi şehit edildi
1994 - Türkiye, Liberal Demokrat Parti kuruldu
2000 - Amerika'da Genetik harita çalışmalarına başlandı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com