![]() |
Tarihde Bugün 29 Haziran |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihde Bugün 29 HaziranTarihde Bugün 29 Haziran 'Küçük Prens'in yaratıcısı, Fransız romancı ve pilot Antoine de Saint-Exupery 1900 yılında doğdu ![]() ![]() 29 Haziran 1900'de Lyon'da doğan Fransız pilot, yazar ve şair Antoine de Saint-Exupery, özellikle 'Küçük Prens' ('Le Petit Prince') isimli eseriyle ün kazandı ![]() İsviçre'de öğrenim gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1939'da yakın dostu Andre Gide'in ısrarı ile bir pilotun gözünden yazdığı 'İnsanların Dünyası' ('Terre des Hommes') Fransız Akademisi Büyük Roman Ödülü'nü kazandı ![]() ![]() Aynı yıl İkinci Dünya Savaşı sırasında tekrar ordu için uçmaya başlayan yazar 1944'te vuruldu ve büyük bir kaza geçirdi ![]() ![]() Tamamlanmamış olan, politikaya ve diğer ideallerine yer verdiği kitabı 'Çölün Bilgeliği' ('La Citadelle') 1948 yılında yayımlandı ![]() ![]() 'Küçük Prens' Sahra Çölü'ne düşen pilot Küçük Prens'le karşılaşır ![]() ![]() Saint-Exupery, Küçük Prens'e uçağının mecburi iniş yapmış olduğu bir çölde rasladığını anlatarak başlar ![]() ![]() ![]() Motorunu tamir etme telaşında olan pilot nihayet bir sandık resmeder ve hayvanın bunun içinde olduğunu söyler ![]() ![]() Daha sonra Küçük Prens'in kendi gezegeni, gezdiği diğer gezegenler ve gülünün hikayesini okuruz ![]() "Ayak bileği hizasında sarı bir kıvılcım çakar gibi oldu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama biliyorum gezegenine döndü çünkü gün ışıdığında vücudunu bulamadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mevcut olmayan bir koyun gerçeğinde başlayan 'Küçük Prens' yine mevcut olmayan bir vücut gerçeğinde noktalanır ![]() ![]() Hatta bu astronom bulduğu astreoidi, uluslararası bir kongrede anlatmıştır ama fesli kafası ve doğulu giysilerinden dolayı kimse onu dinlememiştir ![]() Ama bir Türk diktatör (kitaba göre) gelip giysi devrimini yapıp herkesi Avrupalı gibi giyinmeye zorlamasından sonra aynı astronom bu defa modern kıyafetlerle kongreye katılır ve herkes ikna olur ![]() Bu satırlar yüzünden uzun yıllar Türk okuyucusu kitabı sansürlü okumuştur ![]() ![]() Kitaptan alıntılar "Eğer insan bir çiçeği seviyorsa ve milyonlarca yıldızın üzerinde bu çiçekten yalnızca bir tanecik varsa, yıldızlara uzaktan bakmak bile bu insanı mutlu etmeye yeter ![]() ![]() "Eğer büyüklere, 'güzel bir ev gördüm, kırmızı tuğlalı: Pencerelerinden sardunyalar sarkıyor, damında ise kumrular var' derseniz, nasıl bir evden söz etmekte olduğunuzu bir türlü anlayamazlar ![]() ![]() "Sen de kendi kendini yargılarsın, diye karşılık verdi kral ![]() ![]() ![]() ![]() "İnsanların arasında da yalnız kalır insan ![]() "Güzelsiniz ama boşsunuz, diye ekledi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 'Küçük Prens'ten bir bölüm XXI İşte tilki bu sırada ortaya çıktı ![]() - "Günaydın" dedi tilki ![]() Küçük prens, nazikçe: - "Günaydın" diye karşılık verdi, arkasına baktı, ama hiçbir şey göremedi ![]() Bir ses: - "Buradayım" dedi, elma ağacının altında ![]() - "Kimsin sen" dedi Küçük Prens ![]() ![]() - "Ben bir tilkiyim" dedi tilki ![]() - "Gel oynayalım" dedi Küçük Prens ![]() - "Evcilleştirmek ne demek?" Tilki: - "Sen buralı değilsin" dedi, "ne arıyorsun burada?" - "İnsanları arıyorum" dedi Küçük Prens ![]() Tilki: - "İnsanların tüfekleri vardır" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() - "Yoo" dedi Küçük Prens ![]() ![]() - "Artık herkesin unuttuğu bir şey" dedi tilki ![]() ![]() - "Bağlantı kurmak mı?" - "Öyle ya" dedi tilki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Biraz anlamaya başlıyorum" dedi Küçük Prens ![]() ![]() ![]() - "Olabilir" dedi tilki ![]() ![]() - "Yok, dünya yüzünde değil" dedi Küçük Prens ![]() Tilki birden meraklandı: - "Başka bir gezegende mi?" - "Evet ![]() - "O gezegende avcılar var mı?" - "Yok ![]() - "Bak bu ilginç bir şey! Ya tavuklar?" - "Onlar da yok ![]() Tilki içini çekti: - "Hiçbir şey tam istediğim gibi olmuyor ![]() Ama sonra kafasını kurcalayan düşünceye döndü: - "Benim yaşantım çok tekdüze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tilki sustu ve küçük prense uzun uzun baktı: - "Ne olursun ![]() ![]() - "Bunu sevinerek yaparım" diye karşılık verdi Küçük Prens ![]() ![]() ![]() - "İnsan yalnız evcilleştirdiği şeyleri tanıyabilir" dedi tilki ![]() ![]() ![]() ![]() - "Ne yapmam gerek bunun için" dedi Küçük Prens ![]() - "Çok sabırlı olman gerek" diye karşılık verdi tilki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük Prens, ertesi gün yine geldi ![]() - "Yine aynı saatte gelsen daha iyi olurdu" dedi tilki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Yol, yordam nedir" dedi Küçük Prens ![]() - "Bu da çoktan unutulan bir şey" dedi tilki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük Prens, bunu üzerine tilkiyi evcilleştirdi ![]() - "Ah" dedi ![]() ![]() - "Suç senin" dedi Küçük Prens ![]() ![]() ![]() - "Elbet, biliyorum" dedi tilki ![]() - "Ama ağlayacaksın" dedi Küçük Prens ![]() - "Elbet, biliyorum" dedi tilki ![]() - "Öyleyse bir şey kazanmış olmadın ![]() - "Kazandım" dedi tilki ![]() ![]() Sonra şunu ekledi: - "Git güllere bir daha bak ![]() ![]() ![]() Küçük Prens gidip güllere bir kez daha baktı ![]() - "Siz hiç de benim gülüme benziyor değilsiniz, daha hiçbir şey değilsiniz" dedi onlara ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Güller oldukça utanmışlardı ![]() - "Sizler güzelsiniz, ama içiniz boş" diye sürdürdü sözünü Küçük Prens ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra yine tilkiye döndü: - "Hoşçakal" dedi ![]() - "Sen de" dedi tilki ![]() ![]() ![]() ![]() Küçük Prens, unutmamak için tekrarladı: - "Göz, hiçbir şeyin özünü göremez ![]() - "Sen gülüne bu kadar çok zaman harcadığın içindir ki, gülün önemi böylesine çoğaldı ![]() - "Ben gülüme bu kadar çok zaman harcadığım için" dedi Küçük Prens, unutmamak için ![]() - "İnsanlar bu gerçeği unuttu" dedi tilki ![]() ![]() ![]() ![]() - "Ben, şimdi gülümden sorumluyum" diye tekrarladı Küçük Prens, unutmamak için ![]() Başka neler oldu: 1871: İlk sendikacılık yasası, İngiltere parlamentosunda onaylandı ![]() 1868: Namık Kemal ve Ziya Paşa tarafından Yeni Osmanlılar Cemiyeti'nin yayın organı olarak düşünülen 'Hürriyet' gazetesi, Londra'da yayınlanmaya başlandı ![]() 1923: Fenerbahçe futbol takımı, işgal kuvvetleri karması Gardler'ı 2-1 yenerek General Harrington kupasını kazandı ![]() 1925: Doğu İstiklal Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Şeyh Sait idam edildi ![]() 1933: Sivas-Erzurum demiryolunun inşasına başlanıldı ![]() 1934: 1777 Bitlis doğumlu Zaro Ağa, nüfus kağıdına göre 157, doktoruna göre 130 yaşında öldü ![]() ![]() 1939: Hatay Meclisi, son toplantısını yaptı ve oybirliğiyle Türkiye Cumhuriyeti'ne katılma kararı aldı ![]() 1956: Oyun yazarı Arthur Miller ve oyuncu Marilyn Monroe, Londra'da evlendiler ![]() 1971: Türkiye'de haşhaş ekimi yasaklandı ![]() 1974: Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan, "çocuklara çatal tutması değil, cenabı hakka şükür duası öğretilecek" dedi ![]() 1978: Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş, "önce sağı ezmek, sonra solla mücadele etmek görüşünden çılgın, adi, aşağılık düşünce olamaz" dedi ![]() 1982: İsrail, Lübnan'ı işgal etti ![]() 1982: İsrail Lübnan'ı işgal etti ![]() ![]() 1986: Meksika'da yapılan 1986 Dünya Kupası'nın finalinde Arjantin, Batı Almanya'yı 3-2 yenerek dünya şampiyonu oldu ![]() 1991: Slovenya ve Hırvatistan'ın bağımsızlıklarını ilan etmeleri üzerine Yugoslavya'da iç savaş başladı ![]() 1992: Şair, yazar ve çevirmen Tahsin Saraç hayata veda etti ![]() 1995: Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Hitit Güneşi amblemini değiştirdi ![]() 1999: Ankara İki Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi, İmralı Adası'nda yargılanan Abdullah Öcalan'ı, TCK'nin 125'inci maddesi gereğince vatana ihanet suçundan idama mahkum etti ![]() 2000: Efes Pilsenli milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu, NBA takımlarından Sacramento Kings tarafından seçilerek, bu lige Türkiye'den giden ikinci oyuncu oldu ![]() 2000: Endonezya'da 500 yolcu taşıyan bir feribot battı, kazada kurtulan olmadı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tarihde Bugün 29 Haziran |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihde Bugün 29 HaziranTarihde Bugün 29 Haziran Bugün Hayata Gözlerini Açanlar 1920 - Ray Harryhausen, sinemacı 1929 - Oriana Fallaci, İtalyan gazeteci,yazar ![]() 1941 - Jacques Toubon, Fransız siyasetçi 1944 - Gary Busey, oyuncu 1979 - Barış Akarsu, Türk pop ve rock müzik şarkıcısı, TV dizisi oyuncusu(ö ![]() 1978 - Nicole Scherzinger , ABD'li sanatçı, dansçı, söz yazarı ve şarkıcı 1988 - Elnur Memmedli, Azeri judocu Bugün Aramızdan Ayrılanlar 1940 - Paul Klee, Alman kökenli, İsviçreli ressam (d ![]() 1967 - Jayne Mansfield, ABD'li oyuncu (d ![]() 2003 - Katharine Hepburn, ABD'li oyuncu (d ![]() Bugün Yaşanan Diğer Olaylar 1913 - Balkan Savaşı başladı ![]() 1925 - Diyarbakır İstiklal Mahkemesi'nce idama mahkûm edilen Şeyh Said ile adamları idam edildi ![]() 1934 - Bitlis'te yaşayan Zaro Ağa 157 yaşındayken yaşamını yitirdi ![]() ![]() 1938 - Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü kuruldu ![]() 1939 - Hatay Devleti Meclisi, oybirliğiyle Türkiye'ye katılma kararı aldı ![]() 1971 - TBMM'de çıkan bir yasayla Türkiye'de haşhaş ekimi yasaklandı ![]() 1984 - Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında karma ekonomik protokol imzalandı ![]() 1986 - Arjantin, Batı Almanya'yı 3-2 yenerek Dünya Futbol Şampiyonu oldu ![]() 1992 - Cezayir devlet başkanı Muhammed Budiaf suikaste uğrayarak yaşamını yitirdi ![]() 1995 - Ankara Büyükşehir Belediyesi, amblemindeki Hitit Güneşi'ni; Kocatepe Camii'ni ve Atakule'yi simgeleyen bir tasvir ile değiştirdi ![]() 1999 - Abdullah Öcalan, vatana ihanet suçundan idam cezasına çarptırıldı ![]() 2000 - Endonezya'da yolcu taşıyan bir tekne 500 yolcusuyla birlikte battı ![]() ![]() 2002 - Türkiye, 2002 FIFA Dünya Kupası'nda 3 ![]() ![]() 2005 - Sezen Aksu Bahane Albümünün Remiks'ini çıkarttı ![]() 2008 - Euro 2008 finalinde İspanya, Almanya'yı yenerek Avrupa şampiyonu oldu ![]() |
![]() |
![]() |
|