![]() |
Tarihde Bugün 1 Temmuz |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihde Bugün 1 TemmuzTarihde Bugün 1 Temmuz ABD'li yönetmen Sydney Pollack 1934 yılında hayata merhaba dedi ![]() 'Atları da Vururlar', 'Akbabanın Üç Günü', 'Benim Afrikam', 'Totsie' gibi filmleriyle ünlü Sydney Pollack, kendini ve yönetmenliğini anlatırken şunları söylüyordu: ![]() "Benim durumum şüphesiz diğerlerininkinden çok farklı, çünkü ben yönetmenlik sanatının ancak yönetmen olduktan sonra öğrendim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ondokuzumdan yirmiüç yaşıma kadar oyunculuk dersleri verdim ![]() ![]() ![]() ![]() "Başta doğal olarak sadece aktörlerin performansıyla ilgileniyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Seyirciye belirli çerçevelemeler ve kamera hareketleri ya da bazı plan değişiklikleriyle bir bilgiyi iletmeyi başarabilmenin verdiği inanılmaz tatmini hissetmeye başladım ![]() ![]() ![]() ![]() "Sinemada beni her şeyden çok ilgilendiren şey gerçek hayatta olduğu gibi insanlar arasındaki ilişkilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Ben, yönetmenlik sürecini entellektüel hale getirmemek gerektiğinin önemine inanıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Benim için önemli, hatta hayati olan şey filmin temasını ve ana fikrini önceden belirlemektir ![]() ![]() ![]() ![]() "Mesela 'Akbabanın Üç Günü' (Three Days of the Condor) güven ve güvensizlik üstüne bir filmdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Buna karşılık 'Benim Afrikam' (Out of Africa) sahip olmak üstüne bir film ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu iki filmi ele alır ve bölüm bölüm analiz edersek, bu fikirler karşısında verdiğim bütün mizansen kararlarının doğruluğunu kanıtlayabileceğimi sanıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() "Heykeltraş bir çeşit metal iskelet yaparak işe başlar ve buna insan şekli vermek için iskeleti yavaş yavaş çamurla kaplar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Sinemada da bu aynıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başka neler oldu: 1683: Kara Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı orduları, Viyana önlerine geldi ![]() 1736: 23'üncü Osmanlı Padişahı III ![]() ![]() 1798: Napolyon, İskenderiye'ye çıkarak Mısır'ı işgale başladı ![]() 1839: Padişah II ![]() ![]() 1911: Kandilli Rasathanesi kuruldu ![]() 1920: Ankara'da subay yetiştirilmek üzere 'Sunuf-u Muhtelife Zabit Namzetleri Talimgahı' açıldı ![]() 1925: İlk piyango, Türkiye Tayyare Cemiyeti Mektepleri yararına düzenlendi ![]() 1926: Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girdi ![]() ![]() ![]() 1927: İstanbul'dan 16 mayıs 1919'da ayrılan Mustafa Kemal, kurtuluştan sonra ilk kez İstanbul'a gelişinde büyük törenlerle karşılandı ![]() 1927: 500 ve 1,000 liralık banknotlar tedavüle çıkarıldı ![]() 1929: Ankara-İstanbul arasında ilk telefon bağlantısı kuruldu ![]() 1935: Mimar Sinan'ın biyolojik ve morfolojik yapısını incelemek üzere mezarı açıldı ![]() 1945: Bilim ve siyaset adamı Dr ![]() ![]() 1955: Bilim ve siyaset adamı Dr ![]() ![]() 1961: İngiltere, Irak işgal edebilir gerekçesiyle Kuveyt'e asker çıkardı ![]() 1964: Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle, Kıbrıs devleti diye bir gerçeğin olmadığını, Ada'da iki ayrı toplumun bulunduğunu, çözümün çifte milliyet temelinde anayasanın yeniden düzenlenmesine dayandığını söyledi ![]() 1968: Nükleer Silahları Sınırlandırma Anlaşması imzalandı ![]() 1971: 'Umut' filmini Cannes Film Festivali'ne izin almadan gönderdiği gerekçesiyle Yılmaz Güney hakkında dava açıldı ![]() 1974: Arjantin Devlet Başkanı Juan Peron öldü; yerine eşi Isabel Peron geçti ![]() 1984: TRT, televizyonda tamamen renkli yayına geçti ![]() 1988: Sovyetler Birliği'nde Komünist Partisi, Gorbaçov'un 'Perestroika' politikasını onayladı ![]() 1989: Siyaset adamı ve diplomat Hasan Esat Işık vefat etti ![]() 1994: Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat, 27 yıllık sürgünden sonra Filistin topraklarına ayak bastı ![]() 1996: Türkiye'nin ilk nükleer reaktörü Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde yapılmaya başladı ![]() 1997: Hong Kong, 156 yıllık İngiliz yönetiminin ardından Çin egemenliğine girdi ![]() 2004: Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin mahkemeye çıkarıldı ![]() |
![]() |
![]() |
|