![]() |
Hadis-i Şeriflerde Belâ-İmtihan |
![]() |
![]() |
#1 |
peri
|
![]() Hadis-i Şeriflerde Belâ-İmtihan“Sevabın çokluğu, belânın büyüklüğüyle beraberdir
![]() ![]() Artık kim bir (imtihan edildiği belâ ve musibetlere) rızâ gösterirse, Allah’ın rızâsı (ve sevabı) o kimseyedir ![]() ![]() “Mü’min kişinin benzeri, bir sap üzerinde biten taze ekin gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() O da, belâ sebebiyle eğilir (fakat yıkılmaz) ![]() ![]() ![]() Sahabelerden Sa’d rivayet ediyor: Dedim ki: ‘Ya Rasulallah, insanların belâsı/imtihanı en çetin olanı kimdir? Buyurdu ki: “Peygamberler ve sonra da derece derece mü’minlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İnsanların belâ/imtihan yönünden en şiddetlisi, en çok belâya mübtelâ olanları peygamberlerdir, sonra sâlihler, sonra da derece derece iyi hal sahibi diğer mü’minlerdir ![]() “Allah, sevdiği kavmi daha çok belâya/sınava uğratır ![]() “Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki O, bir mü’min için hayrına olmayan bir şeyle hükmetmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Yüce Allah buyuruyor ki: 'Mü'min bir kulumu bir hastalığa müptelâ ettiğim zaman Bana hamd ederse anasından doğduğu günkü gibi günahlarından temiz olarak yatağından kalkar ![]() ![]() Sahâbelerden Abdullah diyor ki: ‘Rasulullah’ın huzuruna girdim; Yâ Rasulallah, dedim, çok ateşin var ![]() “Evet dedi, “Ben sizden iki kişinin hastalığı kadar hastalanırım ![]() ‘Şu halde, senin için ecir vardır’ deyince buyurdu ki: “Evet, aynen öyle ![]() ![]() “Şüphesiz, dünya tatlıdır, yeşildir ve şüphesiz Allah, sizi dünyaya halife kılmıştır ![]() ![]() ![]() “Allah, bir kulu sevdiği zaman onu dünyadan korur ![]() ![]() Ebu Said el-Hudrî (r ![]() ![]() "Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() "Sizin hakkınızda en büyük korkum; Benden (vefatımdan) sonra dünya hayatının debdebe, parıltı ve zînetlerinin size açılması ve sizin onlara gönlünüzü kaptırmanızdır ![]() "Allah'a yemin ederim ki, ben sizin fakirliğinizden korkmuyorum ![]() ![]() “Düşmanla karşılaşmayı arzu etmeyiniz ![]() ![]() ![]() “Düşmanla karşılaşmayı arzu etmeyin ![]() ![]() “Mü’minin kendini aşağılaması doğru değildir ![]() ‘Mü’min kendini nasıl hakir düşürür (aşağılar)?’ Buyurdu ki: “Gücünün yetmediği belâya/imtihana hedef olur ![]() “Cennet zorluklarla; Cehennem ise aşırı arzularla çevrilmiştir ![]() Habbâb İbnu'l-Eret (r ![]() ![]() "Rasulullah (s ![]() ![]() ![]() "Bize yardım etmiyor musun, bize duâ etmiyor musun?" dedik ![]() "Sizden önce öyleleri vardı ki, kişi yakalanıyor, onun için hazırlanan çukura konuyor, sonra getirilen bir testere ile başının ortasından ikiye bölünüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "İki günü müsâvi/eşit geçen aldanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [1] İbn Mâce, Fiten 23, hadis no: 4034 ![]() [2] Buhâri, Tevhid 32, hadis no: 92, Mardâ ve’t-Tıb 1, hadis no: 3, 4; Müslim, Sıfatu’l-Münâfikun 14, hadis no: 58-62; Dârimî, Rikak 36, hadis no: 2752 ![]() [3] Tirmizî, c ![]() ![]() ![]() ![]() [4] Dârimî, c ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() [5] Keşfü’l-Hafâ, I/80 ![]() [6] İbn Kayyım el-Cevziyye, Belâ ve İmtihan, S ![]() ![]() ![]() [7] Ahmed bin Hanbel, Müsned IV/123 ![]() [8] Buhâri; Askalânî, S ![]() ![]() ![]() ![]() [9] Müslim, Zikr 26, hadis no: 99; Tirmizî, Fiten 24, hadis no: 2286; İbn Mâce, Fiten 19, hadis no: 4000 ![]() [10] Tirmizî, Tıbb 1, hadis no: 2107 ![]() [11] Buhâri; Müslim ![]() [12] Buhâri; Müslim ![]() [13] Sîret-i İbn Hişam, c ![]() ![]() ![]() [14] Buhâri; Askalâni, Şerh-i Sahih-i Buhâri, c ![]() ![]() ![]() [15] Tirmizî; et-Tâc, c ![]() ![]() ![]() [16] Müslim, Cennet 1, Hadis no: 2822, 4/2174; Dârimî, Rikak 117, Hadis no: 2846, 2/245; Tirmizî, Cennet 21, Hadis no: 2559, 5/693; Ahmed b ![]() ![]() [17] S ![]() ![]() ![]() [18] Keşfü'l-Hafâ ![]() ![]()
Yüreğin varsa karşılıksız da seversin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Korkun ne olabilir ki? Kaybetmek mi? Hep yalnız değilmiydik zaten ![]() ![]() ![]() Seviyorum demek önce onsuz olmayı kabullenmektir Varlığı armağansa yokluğu ceza deği Varlığının değerini bilmektir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Hadis-i Şeriflerde Belâ-İmtihan |
![]() |
![]() |
#2 |
gülgüzeli
![]() |
![]() Cevap : Hadis-i Şeriflerde Belâ-İmtihancennet ucuz değil cehennem lüzumsuz değil zalimler için yaşasın cehennem
|