Hacı Abdullah |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Hacı AbdullahHacı Abdullah Hacı Abdullah, 1888'de Sultan Abdülhamit'in izniyle kurulan ilk tescilli lokanta O zamanki adı Abdullah Efendi Osmanlı saray mutfağı geleneğinin halen harfi harfine uygulandığı lokantada hâlâ büyükannelerimizin yemekleri pişiriliyor Beyoğlu Ağa Cami sokağında kendi halinde bir lokanta Hacı Abdullah Yıllardır aynı yerde müşterilerine hizmet veriyor Sahibi Abdullah Korun, İstanbul'a ilk kez annesiyle birlikte 1951'de geliyor İş ararken Ağa Cami'nin yanındaki sokakta bir lokantaya rastlıyor Lokantanın adı Hacı Salih yani eski Hacı Abdullah Kalabalık, herkes yemek yemek için ayakta bekliyor O da sıraya giriyor ama amacı sipariş vermek değil, konuşmak O gün garson olarak işe alınan Abdullah Bey 1994 yılından bu yana üç ortağıyla birlikte lokantanın sahibi Geleneksel Osmanlı saray mutfağının hatırı sayılır bir temsilcisi Hacı Abdullah Bu misyonu sürdürmek için adlarını bile bilmediğimiz yemekler hazırlanıyor burada Keşkek çorbasından Hünkâr beğendiye, Tavşan yahnisinden Dana külbastıya 400 çeşit pilav, 1500 çeşit etli yemek, 50 çeşit komposto pişiriliyor Yüzlerce değil, binlerce çorba çeşidinden söz ediliyor; 283 çeşit patlıcan yemeğinden de Hacı Abdullah'ın mutfağında toplam 400 çeşit Osmanlı yemeği var Ana yemeklerin en bilinenleri Elbasan tava, Kuzu incik, Kuzu tandır ve etli dolmalar Yemek listesi her gün yeniden yazılıyor Sıcak ve soğuk yemekler, tatlı, börek gruplarından toplam 100 çeşit her gün mönülerinde hazır bulunuyor İşkembe çorbası, Sebze çorbası, Süzme mercimek çorbası, Zeytinyağlı kabak, Zeytinyağlı kereviz, Zeytinyağlı yaprak dolma, İmambayıldı, çalı fasulye, Barbunya pilâki, Zeytinyağlı biber dolması, Patlıcanlı kuzu incik, Kabak dolması, Manisa kebabı, Mantarlı bonfile sote, Mantarlı börek, Bulgur pilavı, Karışık salata, Karışık komposto, Ayva tatlısı, Keşkül, Meyveli muhallebi, İncir tatlısı, Ballı ve muzlu ayva tatlısı En önemli özelliklerinden biri yoğurt, diğeri de kendi imalatları olan turşular, reçeller ve kompostolar Çeşit sayısı neredeyse üç bin Çeşit çeşit reçel ve komposto kavanozlarının üzerindeki kimi tarihler 1950'leri ve 60'ları gösteriyor Kuzu etleri Trakya'dan, dana etleri Biga'dan Kekik Siirt, kırmızıbiber Antep, tereyağı Urfa, zeytinyağı Edremit'ten geliyor Servis 1130'da başlıyor ve 2300'e dek sürüyor Hacı Abdullah Ağacami Sakızağacı Caddesi No17 80070 Beyoğlu Tel: 0212 293 85 61 - 293 08 51 |
|