Şeker Kontrolü |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Şeker KontrolüŞeker kontrol ve takibi Diyabet kandaki glukoz konsantrasyonunun normalden yüksek olması ile kendini belli eden bir metabolizma hastalığıdır Bunun nedenini anlayabilmek için vücudumuzun gerekli enerjiyi nasıl sağladığını bilmemiz gerekir Her yemekte nişasta veya şeker alarak karbonhidrat tüketiriz Sindirim sırasında karbonhidratlar glukoz ve diğer elemanlarına dönüşür ve bağırsaklardan emilerek kan dolaşımına katılır Hücreler kan dolaşımı ile gelen glukozu alarak enerjiye dönüştürürlerAncak glukozun hüçre içine girmesi için bir hormona ihtiyaç vardır İşte bu hormon insülindir Yemeklerden sonra kandaki glukoz düzeyi artar İnsülin hormonu sayesinde glukoz hüçre içine alınır ve enerjiye çevrilir Böylece kanda glukoz seviyesi düşer Eğer insülin hormonu hiç üretilmiyorsa veya gerekenden az üretiliyorsa ya da glukozun hücre içine girmesini sağlamıyorsa kanda glukoz (kan şekeri ) düzeyi artar Bu durumda şeker hastalığı ortaya çıkar Diabetin bazı erken belirtileri vardır Kan şekeri yüksek olan kişilerde başlangçta yorgunluk, halsizlik,iştahsızlık, sık idrara çıkma, susama yara ve berelerin uzun zamanda iyileşmesi gibi belirtiler vardır Eğer ailenizde şeker hastası olan varsa bu hastalığa yakalanma riskiniz daha fazladır Bu belirtilerle doktorunuza başvurduğunuz taktirde doktorunuz kan şekerinizin de belirlenmesini isteyecektir |
|