Diyette Kalsiyum Miktarı |
11-04-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Diyette Kalsiyum MiktarıDiyetinizdeki Kalsiyum Miktarını Tekrar Gözden Geçirin 30 yaş, insan vücudundaki kemik yapımının düşüşe geçtiği dönem Uzmanlar, bunun kemik yapımında bir kırılma noktası olduğunu, ve kemiklerin maksimum güce ulaşması için, genç insanların mutlaka yeterli düzeyde kalsiyum ve D vitamini almaları gerektiğini belirtiyorlar 30 yaşından sonra, bu iki besin maddesi, sadece kemik kaybını yavaşlatıyor Ayrıca, kalsiyum sadece kemikler için gerekli olan bir besin maddesi değil Amerikan Diyet Derneği sözcüsü ve diyetisyen Katharine Tallmadge açıklıyor: “Kalsiyum aynı zamanda kolon kanserinin önlenmesine ve kalp kası da dahil, kasların güçlü bir şekilde kasılmalarına yardımcı olur Ayrıca, tansiyonun düşürülmesinde ve yağların yakılmasında da önemli bir rolü vardır” Tallmadge, kalsiyumun sağlığımız üzerinde çok farklı açılardan önem taşıdığını belirtiyor ve ekliyor: “Eğer diyetimizde yeterli düzeyde kalsiyum almazsak, vücudumuz bu ihtiyacını kemiklerimizden karşılıyor Kalsiyum oldukça kritik bir mineraldir” Uzmanlar, yaşları 19 ile 50 arasında olan kişilerin günde yaklaşık 1,000 mg, 50 yaşın üstündeki kişilerin ise günde 1,200 mg kalsiyum almalarını öneriyorlar Bugün çoğu insan, kalsiyum desteği alıyor, ancak Tallmadge kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında en iyi yolun gıdalar olduğunu belirtiyor Tallmadge uyarıyor: “Günde en az üç defa, günlük kalsiyum ihtiyacınızın en az üçte birini karşılayacak süt ürünleri tüketmelisiniz Bu gıdalar, bir bardak süt, zenginleştirilmiş soya sütü, zenginleştirilmiş portakal suyu, bir kase yoğurt, veya bir miktar peynir olabilir” Laktoz intoleransı olan kişilerin, kaymaksız süt veya laktat içermeyen sütleri tüketmeleri, veya zenginleştirilmiş diğer ürünleri tercih etmeleri gerekiyor Süt ürünlerine ek olarak, tahıl ürünleri ve sebzeler gibi kalsiyumca zengin başka kaynaklar da mevcut Ancak Tallmadge, bu gıdalardan yeterli düzeyde kalsiyum alınmasının güç olduğunu belirtiyor D vitamini, gıdaların çoğunda doğal olarak bulunmaz, ve bu önemli bir sorun teşkil eder Bunun yerine, cildimiz ultraviyole güneş ışınlarını, ihtiyacı olan kalsiyumu kendisi üretmek üzere kullanır Tallmadge ekliyor: “İnsanlar zamanlarının çoğunu kapalı mekanlarda geçiriyorlar ve dışarı çıktıklarında kıyafetleri güneşten yeterli düzeyde yararlanmalarına engel oluyor Özellikle çocuklarda D vitamini eksikliği çok görülüyor Bu ise kemiklerin yumuşamasına ve bacakların eğri olmasına neden oluyor” Herkesin, günlük ihtiyacı olan kalsiyumu ve D vitaminini, çocukluk döneminden başlayarak ömrü boyunca alması gerekiyor Tallmadge ekliyor: “Bu besin maddeleri, 30 yaşından sonraki kemik kaybının önlenmesine yardımcı oluyorlar Ve unutmamak gerekiyor ki 50 yaşından sonra, bu kayıplar ciddi anlamda hızlanıyor” |
|