Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, kışın, tüyoları

Kışın Beslenme Tüyoları

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kışın Beslenme Tüyoları



Daha çok kışın ortaya çıkan tatlı krizinde baklava yerine bitter çikolata tercih edebileceğinizi, mercimek çorbanıza un kavurarak kansere davetiye çıkarmak yerine tarçın ve zerdeçal katmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kış aylarında tatlı krizlerimizle başa çıkmak, kilomuzu korumak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek sanıldığı kadar zor değil Günlük alışkanlıklarımızda yapacağınız küçük değişikliklerle, kilomuzu korumak ve hatta kilo vermek, ayrıca hastalıklardan korunmak mümkün

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, kış günlerinde beslenme tüyoları veriyor

Kış aylarında "İştahımı kontrol edemiyorum", "Sürekli yemek istiyorum", "Canım hep tatlı istiyor" düşünceleri yaygınlaşır

Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte vücudumuz değişen iklim koşullarına uyum sağlamak adına kendi önlemlerini alır ve yağ yakımı odaklı değil yağ depoları vücudunuzu korumak adına harekete geçer

Aynı zamanda soğuk havayla birlikte vücudumuzun enerji ihtiyacı artar Bunun yanında bağışıklık sistemimiz (vücut savunma mekanizması) de vücudumuzu hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korumak adına daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar

Tatlı krizinizi bitterle bitirin
  • Tüm bu değişimlerle birlikte temel enerji kaynağımız olan karbonhidrat ihtiyacımız daha da artar, canımız sürekli tatlı yemek ister Bu gibi durumlarda aklımıza ilk gelen basit şeker (yani sofra şekeri) içeren şerbetli tatlılar, çikolata ve baklava gibi enerji içeriği yüksek tatlı çeşitleri olur Oysa İşlenmiş şeker yani sofra şekeri içeriği yüksek besin tüketimi; tat eşiğimizin yükselmesine, sık aralıklı acıkmamıza neden olur ve kan şekeri kontrolümüz zorlaşır Kakao oranı yüksek bitter çikolata – kakao, aynı zamanda antioksidan aktiviteye sahiptir ve tatlı krizlerinde sağlıklı bir seçim olabilir
  • Kış aylarında mantı, pirinç pilavı ve pizza gibi yiyeceklere olan eğilimimiz de artar Vücudumuzun temel enerji kaynağı karbonhidrattır, ancak önemli olan doğru karbonhidrat kaynaklarını seçebilmektir
Mantı yerine aldante makarna
  • Tüm bu tahıl grubu besinler temel karbonhidrat kaynaklarımızı oluşturur Ancak püf noktası, pirinç pilavındaki nişastanın yüzde 80i vücudumuzda emilirken, bulgur pilavı ve az pişmiş makarnadaki nişastanın yüzde 40ı emilir Bu nedenle ana yemeklerde pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, mantı yerine aldante (dişe dokunur anlamına gelir) – az pişmiş makarna doğru seçimler olacaktır
  • Doğa, mevsime uygun olarak ihtiyacımız olan tüm sebze ve meyveyi bize sunar Örneğin, balkabağı… Kış aylarının vazgeçilmez tatlısıdır Kabak tatlısı sevmiyorsanız eğer, mevsim meyvelerinden ayva, ayva tatlısı da tercihleriniz arasında yer alabilir
Çorbaya un kavurmak kansere davetiye
  • Çorbaları hazırlarken yağda unu kavurmak, bir diğer deyişle terbiye hazırlamak, mutfaklarda çok yaygın bir uygulamadır Oysa yüksek ısıda kavurma işlemi, kanserojen öğelerin açığa çıkmasına sebep olacak, kullandığımız beyaz un besin değeri düşük bir karbonhidrat kaynağı olacaktır Beyaz un yerine tam buğday unu, yağda unu kavurma yerine yumurta ile tam buğday ununu karıştırarak kıvam vermek mümkün
Mercimek çorbanıza zerdeçal katın
Kuru soğan ve pırasa, “quarcetin-antioksidan öğe” içerikleriyle bağışıklık sistemimizin savunma kalkanlarıdır Yeşil mercimek-kırmızı mercimek ise yüksek besin değerleri ve posa içerikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklerini gösterir Baharatlar ise adeta orkestra şefi gibi yemeklerimizin lezzetine yön verir Kış aylarında hastalıklardan korunmak adına zerdeçallı – tarçınlı mercimek çorbanıza her akşam yemeğinde yer verebilirsiniz

Kestaneyi soğutup sütlü kahveyle yiyin
Kestaneyi de patates gibi düşünebiliriz Çok sıcakken tükettiğinizde kan şekeriniz hızla yükselip düşme eğilimi gösterecektir ve kısa sürede tekrar açlık hissi oluşacaktır Kestaneyi hafif soğuduktan sonra ister közlenmiş ister haşlanmış fark etmez, yanında bir bardak süt veya sütlü kahve ile tükettiğinizde ise sizi uzun süre tok tutan ve besin değeri yüksek bir öğün olacaktır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.