![]() |
Hangi Meyvenin 1 Porsiyonu Ne Kadar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hangi Meyvenin 1 Porsiyonu Ne KadarMeyvenin en bol olduğu zamandayız, markete gidince bir türlü sebze ve meyve reyonundan ayrılamıyor, her şeyden satın almak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve aslında masum gibi görünür ama o anda içimdeki diyetisyen, içerdiği şeker ve buna bağlı kalori değerini hemen kulağıma fısıldıyor, meyveyi sınırsız yememek gerektiğini hatırlatıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Örnek 1 Meyve tabağı (yarım dilim karpuz, yarım şeftali, yarım dilim armut, 2 taze kayısı) 1 dilim peynir 1 kepekli grissini = 2 porsiyon meyve+ 1 dilim peynir+ yarım dilim ekmek yerine geçer, yaklaşık 230 kalori Örnek 2 Yarım şeftali Yarım elma Yarım dilim kavun 10 çekirdeksiz üzüm ile meyve salatası yapın üzerine sos olarak; Yarım su bardağı yoğurt, yarım su bardağı süt ile 8 adet dutu blenderdan geçirin ve ekleyin 10 badem veya fındıkla salatayı süsleyin 1 çorba kaşığı mısır gevreği veya 1 grissini ile beraber öğün olarak yiyebilirsiniz ( dilerseniz toz tatlandırıcıyı pudra şekeri gibi kullanabilirsiniz) = 3 porsiyon meyve,1 tatlı kaşığı yağ,1 su bardağı süt, yarım dilim ekmek yerine geçer, yaklaşık 420 kalori Meyve tüketirken Şeker (diyabet) hastası olanlar, her meyvenin 1 porsiyon miktarını takip etmeliler ![]() ![]() ![]() ![]() Mide ve gaz problemi yaşayanlar, meyveleri kabuksuz ve ılık tüketmeliler ![]() ![]() ![]() ![]() Hipoglisemi ve hiperinsülinemi (kan şekerinde düşme düzensizlik ve aşırı insülin salınımı) problemi olanlar, aç karnına ve tek başına meyve yememeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve iyi bir posa kaynağı da olduğundan kolesterol problemi olanlar için iyi bir seçimdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve suyu yerine meyve tüketmek kalori, kan şekeri, lif ve antioksidanlar açısından daha değerli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üstelik besin çeşitliliği açısından tek bir meyvenin suyunu içmek yerine dört farklı meyveyi çiğneyerek tüketmek daha doğrudur ![]() Hangi meyvenin 1 porsiyonu ne kadar? Ananas: 3 ince dilim Armut: 1 orta boy Ayva: 1/4 orta boy Böğürtlen: 1/2 su bardağı Çilek: 8-10 adet Dut: 8-10 adet Elma: 1 küçük boy Greyfurt: 1/2 adet Karpuz veya kavun: ince bir dilim (1/8 orta boy) Kayısı (kuru/taze): 3-4adet Kırmızı erik: 5-6 adet Kiraz: 12 adet Kivi: 1 adet Kuru erik: 5 adet Kuru üzüm: 1 yemek kaşığı dolusu Mandalina: 2 küçük boy Muz: 1/2 adet Mürdüm eriği: 3-4adet Nar: 1/2 küçük boy Portakal : 1 orta boy Şeftali: 1 orta boy İncir(kuru/taze): 1 adet Üzüm: 15 iri tane veya 23 çekirdeksiz küçük üzüm Vişne: 14 adet Yeni dünya (malta eriği): 6 adet Yeşil erik: 12 adet Dilara Koçak |
![]() |
![]() |
|